TOP 10 • Hry roka 2019

Minulý rok si hru roka odomňa vybojoval Kingdom Come: Deliverance od českého štúdia Dana Vávru Warhorse. Kto to bude tento rok? Od zistenia vás delí len pár scrollov myši!


10. Control

Control som si užil. Mal som voči nemu svoje výhrady, ktoré som následne aj vyjadril vo svojej recenzii, ale celkovo sa jedná o skvelú akciu s dobrým ovládaním a pohľadnou grafikou. Príbeh je jeden veľký guláš, v ktorom sa budete skôr topiť, ale pri troche snahy sa dá to podstatné ako-tak pochopiť.

Control

9. Resident Evil 2

Remake druhého dielu survival hororu Resident Evil sa Capcomu skrátka podaril. Hra vyzerá a beží parádne a fanúšikovia pôvodnej verzie môžu byť potešení z toho, že bolo všetko dobré a funkčné z RE 2 ponechané. Takto nejak má vyzerať správny remake! Zlepšiť pôvodnú hru, možno k tomu pridať aj nejakú tú novinku, ale základy jednoznačne ponechať po starom.

Resident Evil 2

8. Devil May Cry 5

A znova Capcom! Tomu v poslednom období ide karta (aj minulý rok nám pripravili vysoko kvalitný Monster Hunter: World) a tento rok sa im okrem remaku Resident Evil 2 podaril aj Devil May Cry 5. Bielovlasí Nero a Dante sa vrátili v plnej sile a priniesli so sebou aj nového kamaráta „V“, ktorý už tak dobrú hru, ešte viac okorenil. Jedna z najlepších hack and slash akcii v histórii videohier. Len by to chcelo menej cutscén…

Devil May Cry 5

7. Void Bastards

Medzi mojimi hrami roka nesmie chýbať ani jeden zástupca indie hier. Tento rok ma najviac zaujala FPS akcia Void Bastards od vývojárov z Blue Manchu. Hneď na prvý pohľad vám do očí udrie fantastický grafický štýl a celková prezentácia hry a keď ju začnete hrať, tak si uvedomíte, že Void Bastards nevyniká len svojim vzhľadom ale aj tým najpodstatnejším – zábavným gameplayom. Rogue-like prvky do hry sedia a vôbec nepôsobia ako zbytočný prívesok. Potešila ma aj primeraná obtiažnosť, ktorá dokáže byť pri iných rogue-like hrách prestrelená.

Void Bastards

6. Anno 1800

Zastúpenie má tento rok aj žáner stratégii. Anno 1800 od Ubisoftu splnil všetko, čo od dobrej strategickej hry vyžadujem. Akurát komplexná (nesmie byť plytká ale ani príliš zložitá), zábavná od prvého momentu a ponúka pocit moci. Máte naozaj pocit, že úspech stojí a padá na vašich rozhodnutiach a gazdovaní s peniazmi a surovinami. Odporučiť môžem dlhoročným milovníkom stratégii aj úplným nováčikom. Presne tak to má byť! Vhodná pre harcovníkov, no zároveň veľmi prístupná pre nových hráčov.

Anno 1800

5. Crash Team Racing Nitro-Fueled

Ďalší skvelý remake, ktorý sa dostal do môjho výberu. Crash Bandicoot odpovedal na úspechy Mario Kart svojou vlastnou závodnou hrou Crash Team Racing pre PS1. V lete 2019 sme sa dočkali reinkarnácie tejto klasiky pre PS4 a Xbox One (PC zrejme budúci rok) a nedá sa povedať nič iné ako „vydarilo sa“. CTR nestratilo nič zo svojho kúzla a pre niekoho bohužiaľ ani zo svojej miestami brutálnej obtiažnosti. Jediná vada na kráse Nitro-Fueled sú dodatočne pridané mikrotransakcie o čo sa postaral Activision.

Crash Team Racing

4. Remnant: From the Ashes

Remnant je jednoznačne mojim najpríjemnejším prekvapením roka. Nečakal som od toho v podstate nič a dostal som po čertoch zábavnú 3rd person akciu s prvkami Dark Souls. Obtiažnosť ani zďaleka nie je tak vysoká ako pri „soulsborne“ hrách a aj napriek menším problémom ide o jednu z najlepších hier, ktoré som tento rok hral. Pre viac detailov si určite prečítajte moju nadšenú recenziu.

Remnant: From the Ashes

3. GRID

Tu sa možno niektorí z vás pozastavia a spýtajú sa sami seba, či im niečo neušlo. O GRID ste možno počuli zmes negatívnych vecí, ktorým však ja osobne nerozumiem. Nový GRID splnil všetko čo sľúbil a je pre mňa ako veľkého fanúšika pôvodného Race Driver: GRID príjemným návratom ku koreňom série. Ovládanie je fantastické, podpora volantov široká, závody majú náboj a len málo hluchých miest a hra sa na nič nehrá. Nestaží sa pred nás pokladať nejaký tupý príbeh a sústredí sa na gameplay. Suverénne najlepšia závodná hra roka.

GRID

2. Star Wars Jedi: Fallen Order

EA dalo šancu Respawnu vytvoriť čisto singleplayerovú príbehovú hru zo Star Wars univerza. Ako to dopadlo? Zo Star Wars Jedi: Fallen Order sa stala špičková hra, ktorá útočila na vrchné priečky množstva rôznych rebríčkov top hier za úplynulý rok. Snáď to bude pre EA raz a navždy dôkaz toho, že singleplayer mŕtvy ani zďaleka nie je a prestanú presadzovať tie svoje multiplayerové napodobneniny hier. Čo je Star Wars Jedi: Fallen Order zač si môžete prečítať v mojej recenzii.

star wars jedi fallen order

1. The Outer Worlds

Kráľ však môže byť len jeden. A tým je pre mňa tento rok The Outer Worlds od Obsidianu. Ten sa jedného dňa rozhodol, že ukáže Bethesde, ako sa správne robí Fallout a presne to aj spravili. Zabudnite na Fallout 76, schmatnite Outer Worlds a hrajte od rána do večera. Stále nebudete mať dosť. Mrzí ma, že som zrovna na takú pecku nedokázal spísať recenziu, ale nabitý program v období vydania mi to skrátka nedovolil. Bolo mi ale jasné, že toto už do konca roka triumfnuté nebude. Star Wars sa priblížil, ale stále to nestačilo. The Outer Worlds je najlepšou hrou roka 2019.

The Outer Worlds

Čo to bude budúci rok? Cyberpunk 2077? Doom Eternal? Alebo niečo kompletne nového? Nechajme sa prekvapiť. Prajem príjemné prežitie zbytku roka 2019 a úspešný štart 2020!

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!