RECENZIA • Star Wars Jedi: Fallen Order

EA je dlhodobo známe svojim negatívnym postojom ku singleplayerovým hrám, ktoré nemajú potenciál zarobiť ťažké milióny z mikrotransakcii. Šancu tento postoj zmeniť dostalo štúdio zodpovedné za podarený Titanfall – Respawn. Ten získal od EA licenciu na čisto singleplayerový Star Wars titul a vyzerá to tak, že prinúti EA aspoň trocha prehodnotiť svoje priority.

Otázka či sa tak stane, bude musieť byť zodpovedaná časom. Dnes sa sústreďme na posudok spomínanej Star Wars hry od Respawnu. Star Wars Jedi: Fallen Order je skvelá hra. Nemám problém to napísať hneď takto z kraja. Nie je bezchybná, ale to, čo ponúka, je sakramentsky zaujímavé.

Fallen Order sleduje príbeh ryšavého jediho Cala Kestisa, ktorý snaží po celý svoj život svoju silu skrývať. To sa mu darí až do momentu, kedy ju bude musieť využiť na záchranu svojho kolegu a kamaráta. Zlí imperialistickí chlapci a dievky sa to okamžite dozvedajú a vydávajú sa na misiu skrytého jediho nájsť. Bez prílišného spoilerovania len poviem, že sa im ho podarí identifikovať, no nie chytiť. Inak by sme asi hrali úplne inú hru…

Cal sa stretáva s bývalou jediekou a jej značne svojráznym pilotom a spoločne sa vydávajú na cestu boja proti Impériu. Počas tejto cesty, ktorej dohranie vám môže zabrať aj viac ako 20 hodín, narazíte na zlatého robotíka BD-1. Ten našemu hrdinovi umožňuje skenovať rôzne predmety, miesta a datalogy rozmiestnené po celom svete, otvárať truhly s dodatočným vybavením a celkovo sa skrátka stane Calovým novým najlepším kamarátom.

Príbeh je ten hlavný motor, ktorý celú hru neustále posúva ďalej. A je to vcelku dobre naolejovaný motor! Dej sa v niektorých pasážach vyrovná aj svojim filmovým predchodcom, no na iných trocha zaostáva. Ako celok však na hráča pôsobí dobrým dojmom a nemyslím si, že k nemu bude niekto mať nejaké vážne výhrady.

Odbočme ale k tomu najpodstatnejšiemu. Ako sa Fallen Order hrá? Mne osobne veľmi príjemne. Gameplay v sebe kombinuje celú radu prvkov z iných hier, ktoré spolu na niekoho môžu pôsobiť ako chaotická zmes a niekomu to naopak príde ako skvelý nápad. Ja som okamžite po prvom boji so Stormtroopermi spadol do druhej kategórie. Zatiaľ čo najprv vám príde systém súbojov podobný starším Star Wars hrám, časom zisťujete, že nie všetko je tak jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Hra začne do hrateľnosti mixovať prvky z hier od FromSoftware (Dark Souls, Bloodborne), ako napríklad parry nepriateľských útokov pri dobrom načasovaní, uskakovanie, systém podobný bonfire-om… Fallen Order svoju inšpiráciu „soulsborne“ hrami rozhodne nijak netají. Práve spomínané bonfire budú vašim dobrým pomocníkom. Po herných lokáciách sú rozmiestnené akési miesta sily, pri ktorých môže Cal meditovať. Pri meditácii dostáva hráč možnosť distribuovať získané skill body a tým vylepšiť rôzne aspekty svojej postavy (zdravie, útoky, obrana, atď.) a aj zresetovať nepriateľov v danej lokácii a tým získať späť plné zdravie a plný stav uzdravovacích predmetov.

Týchto miest je v hre dostatok a nemal som pocit, že by som ich nejak často postrádal. Nesťažoval som sa ani na obtiažnosť hry, ktorá je na rozdiel od Dark Souls, nastaviteľná. Gameplay je po čertoch zábavný a boje s nepriateľmi si budete každým momentom vyslovene vychutnávať. Chod hry taktiež nemá veľké nedostatky a popri občasným zásekom kvôli načítaniu nových modelov a textúr, som si nevšimol žiadne prepady frameratu (to bude samozrejme vo veľkej miere záležať na vašom počítači) alebo podobné problémy technického rázu.

No a čo hre vlastne vytknem? Ono, príliš nie je čo. Možno občasné hluchšie miesta čo sa týka príbehu, ale to majú aj filmy a iné hry. Mikrotransakcie? No, žiadne tu nie sú! Hra vydávaná EA, ktorá nemá žiadny multiplayer a zaobišla sa bez in-game nákupov? Neslýchané! Celkový dojem v podstate kazí len implementácia proti-pirátskej ochrany Denuvo. Tá môže zamedziť spustenie hry v offline režime, ale to sa týka len PC verzie. PC verzie sa budú týkať aj spomínané problémy so stutteringom v nových lokáciách. Aspoň myslím, keďže konzolovú verziu som netestoval.

Star Wars Jedi: Fallen Order som si jednoducho užil. Je to hra bez zbytočných AAA chytákov, ktorá má hlavu a pätu a ktorá pre svoje prežitie nepotrebuje aktívnych hráčov multiplayeru. EA sa nepotvrdil ich stupídny scenár, že singleplayerové hry sú „mŕtve“. Fallen Order je nie len jedna z najlepších hier tohto roka, ale je aj vysoko profitová a EA zarobí pekný bank. Bude to znamenať otočku v ich prístupe ku tvorbe hier? Povedal by som, že nie, ale to nás momentálne zaujímať nemusí. Fallen Order je povinnosť pre všetkých fanúšikov Star Wars a vlastne aj pre každého hráča, ktorý baží po kvalitnej AAA singleplayerovej hre. Kandidát na moju hru roka!

Hodnotenie
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!