The Game Awards 2019 – Hrou roka sa stalo Sekiro

Včera v neskorých hodinách prebehlo každoročné predávanie cien The Game Awards, pre tie najlepšie hry za uplynulý rok. Ročník 2019 ovládlo, možno trocha nečakane, Sekiro (získal ocenie hry roka, aj za najlepšiu akčnú adventúru).

Všetci fanúšikovia Kojimu a PlayStationu určite chceli na vrchnej priečke vidieť Death Stranding, no a ja osobne by som zase bol rád za The Outer Worlds. Spomínané Death Stranding ale nakoniec neodišlo naprázdno. Ako by aj mohlo, veď to je hra od Kojimu, ktorého by Geoff Keighly najradšej vyfajkal niekde v temnej miestnosti v zákulisí (pardon).

Hra si odniesla ocenenie za najlepší herecký výkon (Mads Mikkelsen), za najlepší soundtrack a najlepšie štúdio (to si rozdelili Kojima Productions a Sony).

Za zmienku stojí aj najlepšia závodná/športová hra. Žiadna FIFA, NHL, NBA, ani veľká závodná séria si toto ocenenie tento rok neodniesla. Cenu schmatol úžasný remaster Crash Team Racingu. Zaslúžene (len škoda tých pridaných mikrotransakcii).

Najlepšia staršia hra s podporou od vývojárov je Fortnite, najlepší multiplayer mal Apex Legends a najlepší indie počin je Disco Elysium. Vďaka za to, že to nezískal Untitled Goose Game. Skúšal som a nechápem, čo na tom ľudia vidia. Je to len random meme hra s husou v hlavnej úlohe.

Kategóriu „art direction“ si postrážil Control od Remedy, audio zase Call of Duty: Modern Warfare (stále nemôžem uveriť tomu názvu…), z mobilných hier bolo najlepšie Call of Duty: Mobile, z bojoviek zvíťazil Super Smash Bros. Ultimate a ocenenie za najväčší dopad na spoločnosť (alebo také niečo) získal Gris. Ďalej nám už zostávajú len e-športy, ktoré nikoho netrápia, takže tým by bol herný rok 2019 úspešne uzavretý.

Vlastne nie! Ešte nás čaká to podstatnejšie oceňovanie a tým myslím to svoje! Aj tento rok si pre vás pripravím svoj rebríček top 10 hier roka. Minulý rok to u mňa vyhral Kingdom Come: Deliverance. Trúfnete si tipnúť, čo to bude tentokrát?

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!