RECENZIA • Lenovo Legion 5 Pro – veľa muziky za veľa peňazí

V prvom rade by som sa chcel poďakovať Lenovu za to, že mi poskytli možnosť zakúpiť si Lenovo Legion 5 Pro na recenziu za plnú sumu. Tak snáď nabudúce už sponzorované. Kontaktujte ma ASAP 🙂 Srandy bokom, konečne nastal čas podeliť sa s vami o moje názory a dojmy z používania herného notebooku vyššej triedy Lenovo Legion 5 Pro. Notebook stojí niečo v okolí 1450 eur a tak má človek určite vyššie očakávania. Mnou testovaný model stál 1439 eur a obsahuje nasledovný hardvér:

AMD Ryzen 7 5800H (8 jadier / 16 vlákien) @ 4,4 GHz
NVIDIA GeForce RTX 3070 (140W TGP)
16 GB DDR4 3200 MHz RAM
1TB NVMe M.2 SSD
G-SYNC IPS obrazovka s rozlíšením 2560×1600, podporou HDR a refresh ratom až 165Hz

Táto konfigurácia neobsahuje v cene Windows licenciu a tým pádom notebook dostanete úplne čistý bez nainštalovaného operačného systému. Oproti verzii s licencovaným Windowsom 11 však takto ušetríte a ešte k tomu navyše získate RTX 3070 namiesto RTX 3060. Len je nutné mať skúsenosti s inštalovaním OS cez USB kľúč. Schválne som doplnil, že cez USBčko, pretože ako to už pri notebookoch modernej éry býva zvykom, ani Lenovo Legion 5 Pro so sebou neprináša diskovú mechaniku. Takže začnem rovno týmto pre niekoho podivným negatívom. Všetci už museli upustiť od CD/DVD, nie? No veru zistil som, že ja ešte nie. Mám veľké množstvo starších PC hier na diskoch, rád využívam aj emuláciu PS1/PS2 fyzických hier a v neposlednom rade mám obrovskú zbierku hudobných CD, ktoré kvôli ich neprekonateľnej kvalite stále rád využívam namiesto streamovania. Tento „nedostatok“ teda budem musieť vyriešiť externou mechanikou. Pôjdem ale zrejme rovno do 4K UHD Blu-ray mechaniky. Bohužiaľ som zistil že ma to vyjde minimálne na 100 eur 🙂

Samozrejme to prináša svoje výhody. Notebook môže byť tenší, má viac priestoru na chladenie a pri tomto notebooku aj dostatok portov. Jack na slúchadla/mikrofón kombo, 2x USB-C, 4x klasické vysoko-rýchlostné USB, HDMI, ethernet a samozrejme napájanie. Príjemný bonus je fyzický prepínač, vďaka ktorému môžete hardvérovo vypnúť webkameru na notebooku. Tá nie je so svojim rozlíšením 720p nič špeciálneho, ale svoju úlohu splní.

Ďalšia vec čo si svoju úlohu splní, no nijak vás pritom neoslní, je klávesnica. Obrovský plus (aspoň pre mňa) je fakt, že Lenovo dokázalo uživateľom poskytnúť plnohodnotnú full-sized klávesnicu aj s numerickými klávesami. Písanie je príjemné a travel kláves je uspokojivý, no robím o niečo viac chýb ako zvyčajne. Možno je to o zvyku, ale už som skrátka skúšal aj lepšie notebookove klávesnice. Touchpad je na tom podobne. Nie je sklenený, ale plastový a kvôli šípkam je posunutý viac na ľavú stranu. Nemal som s tým ale žiadne problémy. Podsvietenie je v tejto cenovej kategórii samozrejmosťou a v tomto prípade si dokonca môžete zapnúť aj tzv. mód RGB Autizmu, kde vám klávesnica rôzne bliká farbami či tvorí farebné vlny. Všetko sa dá nastaviť v pekne riešenej aplikácii Lenovo Vantage. No a keď už sme pri svetielkach, tak nasvietené je aj Legion logo z vonku notebooku. Toto svetlo sa dá našťastie vypnúť skratkou Fn+L.

Klávesových skratiek pri bežnom používaní Legion 5 Pro využijete viac. Napríklad Fn+Q, vďaka čomu môžete za chodu meniť medzi tromi výkonnostnými módmi notebooku – modrý Quiet pre čo nadlhšiu výdrž batérie, biely Balanced pre vyváženosť medzi výkonom a batériou a červený Performance pre maximálny výkon pri hraní hier. Posledný spomenutý režim sa dá zapnúť len v prípade, že ste pripojený do elektriky. K tomu dopomáha extrémne veľká 300W nabíjačka. 300W je značne prestrelené a stačilo by kľudne aj 200W, ale tak čo už. Parkrát sa mi už stalo, že pripojenie do elektriky vyrazilo naše socialisticky riešené poistky, ale nič čo by nevyriešilo 5 minút hrania sa s vypínačmi na chodbe po tme. Nabíjať sa dá aj cez vyhradený nabíjací USB-C port, ale je to takmer nepoužiteľné ak nemáte naozaj poriadne výkonnú USB-C nabíjačku. Ale je fajn, že máme aj takúto možnosť. Notebook podporuje aj rýchle nabíjanie Rapid Charge Pro alebo veľmi užitočnú funkciu nabíjania len do 60% maximálnej kapacity batérie, pre zvýšenie jej životnosti. Odporúčam ak hrávate dlho pripojený do zásuvky.

Ako je na tom spomenutá batéria? Veľmi slušne. Aspoň teda moja zatiaľ je. Pri 100% nabití v režime Quiet, som na notebooku pracoval na článkoch a občas pozrel na YouTube video a na úroveň pod 10% som sa dostal po asi 5 hodinách. Nemal som zapnuté podsvietenie klávesnice, jas obrazovky bol na cca 60% a refresh rate na maximálnych 165Hz. Keď okúsite 100+Hz, tak už naspäť na 60 skrátka nejdete ani pri bežnom používaní. Je to obrovská pocitová zmena aj keď ste len tak na ploche alebo v internetovom prehliadači. Ak by som dal jas ešte o niečo nižšie a používal 60Hz mód (prípadne zapol Hybrid mód, ktorý dokáže vypnúť dedikovanú grafickú kartu pri vykonávaní menej náročných úloh), verím, že by notebook vydržal aj o niečo viac ako tých 8 hodín, ktoré Lenovo oficiálne sľubuje ako maximum.

Hranie je zrejme to, kvôli čomu budete takýto druh notebooku kupovať. Má Legion 5 Pro čo ponúknuť v tomto ohľade? Odpoveď je jednoznačné veľké ÁNO. Nenašiel som hru, ktorú by som na notebook mohol hodiť, ktorá by ho poslala do kolien. Jeho veľkorysé rozlíšenie obrazovky 2560×1600 ma najprv desilo. Nie je to prehnané? Nie je. Aj moderné AAA hry krásne bežia nad 60 fps vo vysokých nastaveniach, v natívnom rozlíšení (ak teda podporujú 16:10, inak privítajte čierne okraje) a som rád, že Lenovo siahol zrovna po tomto rozlíšení. Je to skvelý balans medzi 1080 a 4K. Full HD už skrátka v dnešnej dobe nie je dostačujúce a pôsobí na moderných obrazovkách rušivo a 4K je zase pre notebooky overkill. 1440p pri 16:9 a 1600p pri 16:10 je aktuálne zlatá stredná cesta. Obrazovka Legion 5 Pro podporuje aj HDR, no so svietivosťou okolo 500 nitov je to veľmi chabý HDR zážitok. Pre podrobnejší pohľad na výkon v hrách už zamierte k našim videám alebo rozboru PC verzie remasterovaného Spider-Mana. Ja ešte doplním, že notebook je pri dlhšom hraní náročnejších hier pekelne žeravý zo spodu. Je vhodné tak mať notebook položený najlepšie na nejakom chladnom rovnom povrchu ako je napríklad stôl zo skla alebo dreva. V žiadnom prípade neskúšajte mať laptop na kolenách. Vďaka použitým kovovým materiálom si do nich vypálite císarský monogram.

Trochu nepríjemné je to, že Lenovo do Legion 5 Pro balí menej výkonné 1Rx16 RAM moduly miesto podstatne lepších 1Rx8 (áno, trocha neintuitívne, že menšie číslo je výkonnejšie, ale tak to je). Rozdiel vo výkone v hrách medzi týmito RAM je takmer 20%, čo je už slušná porcia výkonu, ktorá zostáva zbytočne nevyužitá. Moduly sa však dajú relativne jednoducho dodatočne upgradovať. Rovnaké platí aj o NVMe M.2 SSD – pridať môžete k tomu 1TB čo je predinštalovaný aj druhé SSD rovnakého typu. Čítal som viacero postrehov, že je notebook v záťaži hlučný. Ja teda neviem ako vy, ale radšej beriem vyšší hluk a dobré chladenie ako tichý vulkán čakajúci na erupciu. A popravde, pri použití slúchadiel vám je nejaký hluk ukradnutý.

Ak to mám celé nejak zhrnúť, tak Lenovo Legion 5 Pro skrátka ponúka veľa muziky za veľa peňazí. Iste, nájdu sa aj drahšie (a tým pádom asi aj lepšie) prenosné mašinky, ale stále je to poriadna investícia, ktorá sa oplatí len ak plánujete naozaj seriózne hranie, alebo ak chcete nahradiť svoj plnohodnotný stolný počítač niečim prenosným. Ak hľadáte niečo skôr na prácu a len príležitostné hranie, toto nie je správna cesta pre vás. V takom prípade by som skôr odporučil napríklad niečo s GTX 1650 za cca 650 eur alebo RTX 3050 za 750 eur.

Hodnotenie
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!