Óda na hudobné CD

Občas človeka pália peniaze na bankovom účte a rozhliada sa po internete, čo by sa mu ešte hodilo na policu. Ja som tento pocit nadobudol tieto Vianoce a dostal som neuveriteľnú chuť zakúpiť zopár hudobných CD. Ani neviem prečo. Skrátka mi prišlo „cool“ svoje obľúbené albumy nie len počúvať niekde na YouTube alebo Spotify, ale aj ich reálne vlastniť a priamo tým podporiť interpretov.

Najprv som sa ale chcel uistiť, že robím správnu vec aj z hľadiska zvukovej kvality. Keďže som bol narodený už do doby odchádzajúcich CD Walkmanov (aj keď sám som jeden mal) a nastupujúcich MP3 prehrávačov, nemám dostatok skúseností pre zrovnanie. Vyhrabal som tak zaprášené CDčko najväčších hitov Black Sabbath a porovnal ho s rovnakým albumom z YouTube Music v maximálnej kvalite streamovania. Jedným slovom by sa to asi dalo nazvať – nezrovnateľné.

Streamovanie na YT Music má vrchnú hranicu na úrovni 256kbps AAC, čo je skutočne mizéria. Iste, pomaly prichádzajú streamovacie platformy s FLAC kvalitou ako napríklad Tidal, ale zaplatíte si za ne prémium. Tidal HiFi vychádza na 12 eur mesačne. Zážitok z počúvania CD je minimálne oproti klasickým streamovacím službám ako Spotify, Apple Music alebo YT Music, úplne niekde inde. Plnší zvuk, väčší cit pre priestor, výšky, basy… Bol som naozaj prekvapený. Finálne ozvučenie sa bude samozrejme líšiť podľa použitých výstupných zariadení – kvalita slúchadiel, reproduktorov či Hi-Fi sústavy. Vyššie spomínaný rozdiel bol ale dosiahnutý na v oboch prípadoch identických slúchadlách.

Okrem nárastu zvukovej kvality dokáže CD médium ponúknuť aj inú cennú výhodu. Pocit vlastnenia niečoho fyzického, hmotného, hmatateľného. Nie len samotné CD a jeho obal, ale aj krásne albumové titulné obrázky a rôzny bonusový materiál ako napríklad historky kapely z nahrávania, oficiálny výpis textov alebo fotky z koncertov. Vážne to stojí za to.

Hneď som prevetral spomínaný páliaci účet a nakúpil zopár mojich srdcoviek. Čo sa týka prenosnosti, nebojte sa. Nemusíte zháňať Walkmanov na Bazoši. Stačí v akomkoľvek prehrávači (napr. aj základný Windows Media Player) kliknúť na tlačidlo „Rip CD“ a vytvoriť si vlastné FLAC (alebo ak vás tlačí úložisko, kľudne aj menej kvalitné MP3) a vziať do mobilu. Odporúčam teda aj vám skúsiť túto, pre niekoho možno zastaralú, technológiu a podporiť autorov hudby, ktorá vás baví. Budete prekvapení, o čo so Spotify prichádzate. Plus to vyzerá bombovo na poličke! Bojím sa vypočuť si vinyl, pretože to už moja peňaženka naozaj nepredýcha.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!