REAKTOR • PlayStation 5

Stream odhalenia hier a nakoniec aj samotnej konzole PlayStation 5, bol pre mňa veľmi milým prekvapením. Očakával som Bloodborne pre PS5/PC, Resident Evil 8, nové Gran Turismo a Horizon: Zero Dawn 2. Okrem toho Bloodbornu sa mi všetko splnilo! A nie len to. Sony predčilo moje očakávania a ponúklo nám prvý pohľad na kopec nových hier. Na konci celého vysielania sme dokonca mali možnosť po prvý krát zazrieť PS5 na vlastné oči. Tento článok je moja priama a úprimná reakcia na všetko, čo nám bolo ukázané. V priebehu dňa ešte vyjdú ďalšie články, ktoré sa budú bližšie venovať jednotlivým hrám.

Štart streamu bol z môjho pohľadu smiešny. Ako prvé sa nám totiž ukázalo GTA V. Presnejšie jeho offline aj online zložky… Nevideli sme GTA V už dosť, za tých 7 rokov čo je vonku? Rockstar takýmto spôsobom oznámil vylepšenú verziu GTA V, ktorá bude prvé 3 mesiace exkluzívne dostupná len na PS5. Následne sa dostane aj na Xbox Series X. Upgrade na PS5 verziu budú mať majitelia PS4 verzie zadarmo. Rovnako si zadarmo hru zahrajú aj tí, ktorí predplácajú PS Plus. Keď som prvotne videl logo Rockstaru, pomyslel som si, že sa nám konečne ukáže dlho očakávané GTA VI a ono prd. Nová verzia GTA V vyjde v druhej polovici roka 2021.

Nakoniec mi ale naštvanie príliš dlho nevydržalo, pretože po tomto sklamaní už žiadne ďalšie neprišlo. Sony držalo kvalitu prezentovaných hier na vysokej úrovni a stream príjemne odsypal. Som rád, že sa nesnažili všetko komentovať a robiť zbytočne dlhé pauzy medzi oznámeniami. Malo to skrátka prirodzený tok.

Moje osobné vrcholy prezentácie boli určite nový Ratchet & Clank, Spider-Man a remake Demon’s Souls. Je to tak. Štúdio Bluepoint, ktoré na remaku pracuje, smeruje ku koreňom souls série. Predchodca Dark Souls sa vďaka tomuto remaku prvý krát objaví mimo PS3. Ja síce nie som zrovna najväčší fanúšik soulsoviek a častokrát mi prídu preceňované, ale na toto sa teším.

Videli sme aj množstvo menších indie hier, z ktorých som už dlhodobo presýtený, ale niektoré vyzerali v pohode. Napríklad taký šialený Bugsnax od tvorcov Octodad alebo STRAY, v ktorom si podľa všetkého zahráme za mačku vo futuristickom svete robotov. Príjemné prekvapenie bolo oznámenie Deathloop a Destruction AllStars. Deathloop je nová hra od tvorcov Dishonored (Arkane) a už názov napovedá, že v hre budeme zabíjať a umierať v loopoch, teda v časových šmičkách. Našim cieľom je zabiť 8 stanovených cieľov do polnoci, pričom na nás ale poľuje ďalší charakter. Zaujímavý nápad. Som zvedavý na jeho realizáciu.

Destruction AllStars vyzerá ako úplna šialenosť, čo sa vôbec nebere vážne. Vyzerá to ako mix Rocket League, tej závodnej hry na kolieskových korčuliach od Ubisoftu (Roller Champions) a Twisted Metal. Masívna deštrukcia a parkourové skákanie pomedzi demolujúcimi sa autami znie ako slušná zábava. Aby som len nechválil, tak dodám, že ma vôbec nazaujali hry Returnal, Goodbye Volcano High a Godfall. Ale že vôbec…

Všetky hry ale išli bokom na záver akcie, kedy sa pred našimi očami začali tvarovať rôzne obrazce z akejsi peny, až z toho celého nakoniec vyskočila samotná konzola. A nie len ona. Sony využilo situáciu a okrem PS5 ukázali aj headset, nabíjaciu stanicu pre ovládače, kameru a pre potešenie mnohých filmových maniakov, aj TV ovládač. Ten sa dal dokúpiť ku PS3 a stal sa nečakaným predajným hitom. Veľa ľudí žiadalo PS4 variantu, ale dočkajú sa až s príchodom novej generácie.

Môj názor na dizajn? Vyzerá pekne, moderne a má nádych futuristiky. Ak by som ho mal priamo porovnať s Xbox Series X, tak stále volím vzhľad XSX. Som však nesmierne rád, že sa obe firmy posnažili a ponúkli nám konečne niečo trocha iné ako nudné obdĺžnikové krabičky. Rovnako ale ako aj pri XSX, ani PS5 neuniklo internetovým vtípkom. Podľa memov nás čaká generácia chladničky (XSX) a internetového routera (PS5). Prekvapilo ma, že sa v novej generácii pokúsi aj Sony predávať verziu konzole bez diskovej mechaniky. Microsoft už tieto vody otestoval s Xbox One S All-Digital, ale o tomto porovnaní ešte na ESku bude v blízkej dobe reč… > KOMENTÁR • Keď to spraví Xbox, je to k smiechu. Keď to spraví PlayStation, všetci tlieskame

Zhrnutie? Som nadmieru spokojný. Nečakal som hory doly a nakoniec som ich v podstate dostal.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!