KOMENTÁR • Keď to spraví Xbox, je to k smiechu. Keď to spraví PlayStation, všetci tlieskame

Aby toho chválenia PS5 nebolo príliš veľa, zostalo to opäť na mne, aby som si trocha aj ponadával. Vlastne nebudem nadávať na PS5 a Sony konkrétne. Skôr na ich oddaných fanatikov… Pardon, fanúšikov. Preferovať jednu platformu oproti druhej je celkom bežná vec, na ktorej nič zlého nevidím. Ja napríklad preferujem PCčko, ale rád si zahrám aj na svojom PS4, Xboxe One alebo 3DS. Problém nastáva v momente, kedy ten istý človek kritizuje Microsoft za vec, ktorú nakoniec spraví aj Sony. Sony už ale nekritizuje. Naopak ho vychvaľuje do neba.

Na čo narážam? Je toho viac, ale poslednú dobu tomuto trendu velí formát „digital only“ konzol. Takéto konzoly v sebe neobsahujú mechaniku a fungujú tak na nich len digitálne zakúpené hry. Microsoft s takýmto nápadom prišiel v máji minulého roka a stretol sa s výsmechom, najmä zo strany fanúšikov PlayStationu.

„Kto by si kupoval konzolu bez mechaniky? Veď fyzické médium je pre konzole to najdôležitejšie! To sú ale dementi v tom Microsofte…“

Xbox One S All-Digital sa predával za nižšiu cenu ako klasický Xbox One S a veľa ľudí v ňom našlo lacný spôsob, ako si zahrať množstvo hier, ktoré z finančných dôvodov za poslednú generáciu minuli. Fanboys Sony to ale videli po svojom. Je to blbosť a Microsoft nevie čo robí.

Rok sa s rokom stretol a nastal čas oznámiť PlayStation 5. Sony sa na konci svojej prezentácii PS5 hier vytasil s dvoma hardvérovými variantmi. Klasická konzola s Blu-ray mechanikou a digitálny variant bez mechaniky. Aký to malo ohlas u tých istých ľudí, ktorí predtým za rovnakú vec nadávali Microsoftu? Srdiečka, kvetinky, vtáčiky a slniečko. Samé pozitíva, samá chvála. Niektorí sa vyjadrili, že je skvelé ako Sony myslí aj na ľudí, čo už krabicovky nekupujú a mechaniku by nevyužili.

„Je skvelé mať viac možností. Digitálne verzie konzol je progresívny nápad! Díky Sony!“

Prečo sa to deje? Prečo si fanúšikovia PlayStationu tak radi za každú cenu kopnú do Xboxu? Pretože to „cool“ . Vráťme sa spolu do roku 2013, kedy sa Microsoft chystal na slávnostné odhalenie Xboxu One. Tam to totiž podľa môjho názoru celé začalo. Táto prezentácia Xboxu sa zapísala do dejín videohier ako to najhoršie odhalenie novej konzole v histórii. Predstavená nám bola možnosť pripojiť si svoju káblovú televíziu do Xboxu One a sledovať ju popri hraní. Táto funkcia (Snap), bola nakoniec po rokoch odstránené, pretože ju skoro nikto nepoužíval.

Okrem toho predstavil Microsoft spôsob, ako sa zbaviť lacného predávania použitých hier na bazároch a nutnosť byť neustále pripojený k internetu, inak bola konzola takmer nepoužiteľná. Toto bol moment, kedy sa z Xboxu stal fackovací panák hernej verejnosti. Prezentácia PS4 bol naplánovaná neskôr a Sony urobilo presný opak toho, čo spravil pred nimi Microsoft. Xbox One bol popredu odsúdený k prehre. Od roku 2013 už ale ubehol dlhý čas. Vtedajší vedúci Microsoftu Don Mattrick zo svojej pozíciu odišiel a nahradil ho Phil Spencer. Ten odvtedy pretransformoval Xbox k nepoznaniu. Škoda už ale bola dávno napáchaná a Xboxu tak zostal titul klauna do ktorého si každý rád kopol.

Nový smer Xboxu už si ale zarytí fanúšikovia PSka nevšimnú. To, že Xbox Series X ponúkne plnú spätnú kompatibilitu s pôvodným Xboxom, Xbox 360 a Xbox One ich nezaujíma. Pritom PS5 bude ledva obsahovať akú-takú podporu PS4 hier. „Nás zaujímajú len nové hry.“ Xbox Series X má byť podľa analytikov lacnejší ako PS5? „Na cene nezáleží.“ Xbox Series X má papierovo vyšší výkon po všetkých smeroch? „Ale naše SSD je to najpodstatnejšie!“ Fanatizmus niektorých fanúšikov nepozná hraníc. Na všetko majú odpoveď a z nevýhod spravia výhody. Prosím nebuďte takí a pozerajte sa na všetko triezvo a objektívne. Pokiaľ nemáte v danej firme nejaký podiel na akciách, tak k nej nemusíte byť silou mocou loajálni.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!