Bol odhalený dizajn PS5, ponúkne aj verziu bez mechaniky

V mojom reakčnom článku už som spomenul aj to, že sme konečne zazreli dizajn PS5. V tomto článku sa chcem bližšie venovať vzhľadu, výkonu a celkovým pocitom, ktoré mám z novej generácie PlayStationu. V prvom rade sa musím opakovať a znova podotýkam, že sa mi dizajn veľmi páči. Príde mi inovatívny a je to niečo, čo sme dlhé roky v konzolovej sfére potrebovali. Čerstvý vzduch. Obe konzole (XSX aj PS5) vyzerajú moderne a majú schopnosť stať sa krásnym doplnkom obývačky. Bol som prekvapený, že nám konzolu Sony vôbec ukázalo. Pôvodný cieľ streamu bolo odhalenie PS5 hier a o hardvéri nepadlo ani slovo. Bol to určite zámer, aby to prišlo nečakane. Podarilo sa.

Konzola sa bude predávať v dvoch variantách. Klasicky s diskovou Blu-ray mechanikou a bez nej. Táto verzia má vďaka odstráneniu mechaniky ešte o niečo krajší dizajn, pretože uvolňuje cestu lepšej symetrii. Ohlasy na čisto digitálnu verziu PS5 boli zväčša pozitívne, ale nič nového to v konzolovom okruhu nie je. Microsoft už má za sebou uvedenie konzoly Xbox One S All-Digital. K porovnaniu týchto dvoch ešte dôjde v inom článku na Elitist’s Source.

To čo sme už dávnejšie vedeli samozrejme zostáva pravdou. PS5 bude obsahovať 1TB NVMe SSD, AMD Zen 2 procesor s 8 jadrami a frekvenciou 3.5GHz, grafický čip AMD RDNA 2 s výkonnosťou 10.28 teraflopov a 16GB GDDR6 RAM. Papierovo menej výkonná konzola ako Xbox Series X, ale o využití dodatočnej sily XSX sa budeme môcť baviť až uvidíme obe konzole v chodu.

Podľa dostupných informácii a špekulácii má byť PS5 poriadne vysoká konzola. Porovnanie ukazuje, že má výškovo prekonať všetkých svojich predchodcov aj konkurenciu. To môže byť problém pre uskladnenie v niektorých domácich setupoch. Aby som bol spravodlivý, tak Xbox Series X môže mať naopak problém do šírky.

Okrem samotnej konzole sme mali možnosť vidieť aj nové oficiálne PS5 periférie. Zakúpiť si budeme môcť headset, TV ovládač, nabíjaciu stanicu pre ovládače a kameru. Ceny zatiaľ nie sú známe. Sony a vlastne ani Microsoft ešte nenaznačili cenové hranice, ktoré budú ich nové mašiny atakovať. Ak by som sa mal zahrať na analytika, tak by som tipol minimálnu cenu na hranici 600 dolárov. Predpokladám, že sa Microsoft pokúsi cenu PS5 podliezť aj za cenu väčších počiatočných finančných strát.

PS5 výška
Údajné porovnanie výšky PS5 s inými konzolami
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!