DOJMY • FIFA 20 (DEMO)

Pravidelne každý rok na konci septembra vyhliadajú futbaloví fanúšikovia príchod periodického vlaku s označením FIFA. Ten sa tento rok dostaví do stanice PC, PS4 a XONE 24. septembra a ponúkne zaujímavé novinky, najmä v oblasti módu trénerskej kariéry. Ponúkne však niečo nové aj v gameplayi? Nie celkom…

Pocit z hrania zostáva v podstate nezmenený, aj keď je tu viditeľná snaha o zlepšenie fyziky a odrazov lopty. V konečnom dôsledku je táto zmena skôr kozmetická ako hrateľnostná. Prihrávky priamo na nohu si vami ovládaný hráč najprv posunie a vyzerá to o niečo prirodzenejšie ako v predchádzajúcom ročníku, ale to je asi tak všetko. Takéto spracovania len jemne menia rýchlosť hry, ktorá je povedal by som o niečo pomalšia ako pri FIFA 19. Po chvíli hrania do ovládania zapadnete a bude vám pripadať takmer identické tomu z minulých rokov.

Jedna vec, ktorá by mala vyplynúť z vylepšenej loptovej fyziky je viac vyhraných obranných súbojov. Po minulé roky bolo úplne bežné, že sa vám lopta po úspešnom sklze odrazila rovno späť na kopačky opozície. Hráči vo FIFA 20 by mali častejšie vyhrávať lopty čisto, ale nech som sa snažil akokoľvek, čisto sa mi loptu podarilo na najvyššej obtiažnosti vyhrať asi 2 krát v siedmich zápasoch. Navyše mi prišlo, že je prihrávanie a centrovanie pri defaultných nastaveniach značne robotické a v niektorých prípadoch až magnetické. Najmä v porovnaní s PES 2020, kde má hráč pocit väčšej slobody a citu v kopacej technike.

Čo však musím pochváliť, je pocit zo zápasov a z ich atmosféry. Keď vstúpite na pôdu Liverpoolu, máte pocit, že ste naozaj na Anfielde. Fanúšikovia mnohých klubov majú v hre pripravené rôzne transparenty, chorále a choreografie. Pri využití priestorového zvuku je dokonca poznať, na ktorej strane štadióna leží tzv. „kotel“ domácich fanúšikov. Zatiaľ čo naľavo lúpu diváci jadierka, napravo sa kričia pokriky a vy sa cítite byť na ihrisku prítomní. Ešte o kus lepší zážitok to môže byť pri hraní módu kariéry hráča. Ten sa ale bohužiaľ tento rok nedočká od EA Sports takej lásky, ako kariéra trénera. Snáď nabudúce.

Demoverzia ponúka aj pohľad na nový prírastok do série FIFA – Volta. Tento mód vlastne berie pouličnú freestyle podsériu FIFA Street a pridáva k nej jemný príbeh. Môžete to kľudne brať ako náhradu za chýbajúci príbehový režim Journey. Osobne som sa na Volta režim vcelku tešil a musím povedať, že minimálne demo ma v tomto ohľade veľmi sklamalo. Gameplay pri tomto móde je vyslovene nudný. Očakával som hrateľnosť podobnú poslednému dielu FIFA Street z roku 2012 a dostal som to isté čo pri klasickej FIFE, len s jemne pozmenenou rýchlosťou, menšou hracou plochou, menej hráčmi a upravenými pravidlami. Žiadne bláznivé skilly na dosah jednej páčky, žiadne powerupy, skrátka nič, čo by ma na chvíľu prinútilo zahodiť klasický futbal za hlavu a baviť sa freestylom.

Nebolo by to ale prvý krát, ak by sa gameplay v plnej hre totálne zmenil, takže som zatiaľ bez stresu. Zatiaľ sa však gameplay vždy na poslednú chvíľu menil k horšiemu, takže je nutné si dať pozor na to, čo si želáme. Fanúšikom futbalu a série FIFA ale môžem FIFU 20 s čistým svedomím odporučiť, pretože sa EA Sports konečne posnažilo zapracovať aj na niečom inom ako kartičkovom Ultimate Team. Snáď sa Career Mode novinkám podarí naplniť očakávania a my si užijeme ešte hlbší zážitok z manažovania našich obľúbených tímov ako doteraz. PES na tom tento rok ale tiež nie je zrovna najhoršie a aj Konami pripravilo zmeny pre ich Master League, takže uvidíme, kto z tohoto futbalového súboja vyjde víťazne tento rok.

FIFA 20 DEMO je dostupné k bezplatnému stiahnutiu na Origine, PSN a Xbox Live.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!