RECENZIA • FIFA 21

Rok sa s rokom stretol a máme tu ďalší ročník futbalovej série FIFA od EA Sports. Prekonala FIFA 21 svojich predchodcov? No, neviem akú odpoveď od zarytého futbalového fanatika čakáte, ale logicky je to opäť krok vpred pre sériu, takže áno – prekonala. Je ale zoznam vylepšení a noviniek dostatočne dlhý na to, aby o kúpe rozmýšľali aj ľudia, ktorí vlastnia FIFA 20? Pozrime sa na to.

Zaujímavé zmeny a novinky po všetkých smeroch

Zrejme najväčších zmien sa prekvapilo dočkal dlho ignorovaný mód kariéry. Po minuloročnej morálke a dynamickom potenciálu hráčov, možnosti úprav trénera a nových predzápasových konferencii sa aj tento rok do Career Mode zmestilo zopár pekných novôt. EA nám napríklad konečne dalo možnosť simulovať zápasy s väčšou kontrolou nad dianím na ihrisku. Rýchla simulácia je stále dostupná, no pridala sa k nej aj možnosť pomalšej simulácie, kde vidíte 2D plán hracej plochy na štýl Football Managera a pohyb hráčov oboch tímov. V tomto pohľade môžete kedykoľvek zasiahnuť do diania prostredníctvom striedaní, úprav taktiky alebo svojim vlastným zásahom do hry, ak máte chuť vziať zodpovednosť na seba a zvyšok zápasu odohrať vlastnoručne.

K morálke sa pridal aj ďalší faktor, ktorý ovplyvňuje výkonnosť a spokojnosť vašich hráčov. Zápasová pripravenosť alebo kondička bude hráčom klesať každých vynechaným zápasom. Je nutné ich teda udržovať pripravených pomocou kompletne prerobených tréningov. Tie už neslúžia len na urýchlenie zlepšovania jednotlivých hráčov ako v minulosti, ale poskytuje omnoho hlbšie mechaniky. Po novom si budete musieť nastaviť svoj tréningový režim, ktorým budete udržovať svoj tím v top kondícii. Ak viete, že daných hráčov vo svojom ďalšom zápase jednoducho nevyužijete, je vhodné im pripraviť v priebehu týždňa kondičný tréning, aby zostali fit a boli pripravení nastúpiť do budúcich zápasov. Ak tak nespravíte, ich hráčske hodnotenie kvality bude klesať a začne im klesať výkonnosť. Nebudú vedieť poriadne nahrať, vystreliť a behať. Rovnako sa môže stať, že budú náchylnejší k zraneniam.

Keď už sme pri tom trénovaní, mnohých virtuálnych trénerov tento rok rozhodne poteší aj možnosť ovplyvniť smer vývoja vašich mladých hráčov. Ak sa vám niekto nehodí na jeho odporúčaný post, môžete ho pretransformovať na úplne iný post. Všimli ste si, že váš krajný obranca neustále opúšťa svoje miesto a pohybuje sa primárne v útoku? Môžete ho zmeniť na krajného záložníka alebo krídlo. Táto novinka bola naozaj veľmi dlho očakávaná a som nesmierne rád a zároveň aj milo prekvapený, že nám ju EA Sports konečne poskytlo.

Bez povšimnutia nezostalo ani dohadovanie transferov. FIFA 21 konečne opravila dlhoročnú chybu, ktorá znemožňovala využívať možnosť výmeny hráčov medzi dvoma tímami. Ak ste v minulosti požiadali o zámenu hráčov namiesto kúpenia vami chceného hráča priamo za finančný obnos, dostali ste odpoveď, že po vás druhá strana chce nie len výmenného hráča ale aj tučný finančný obnos. Ten bol častokrát takmer na úrovni hráčovej plná hodnoty. Ďalšou možnosťou získania hráča pre svoj klub je hosťovanie s opciou na kúpu. Ak sa na konci hosťovania rozhodnete, že si hráča chcete ponechať, aktivujete klauzulu o kúpe a hráča získate za dopredu ustanovenú sumu.

Pozitívna evolúcia

Všetky tieto zmeny umožňujú futbalovým hráčom posunúť svoj zážitok z vedenia svojho obľúbeného tímu ešte o kus ďalej. Minimálne kvôli módu kariéry sa nová FIFA jednoducho oplatí. Dokonca aj pre tých, ktorí zakúpili predchádzajúci ročník. Samozrejmosťou sú kompletne zaktualizované súpisky tímov, návrat freestylovej Volty, Pro Clubs a v neposlednom rade aj hlavnej dojnej kravy EA Sports – FIFA Ultimate Team. Jeho obsah by som nerád príliš rozoberal, pretože ho máte možnosť vidieť po celom YouTube. Len tak okrajovo…

Menu Ultimate Teamu sa značne zmenilo a chvíľu vám asi potrvá, kým sa poriadne zorientujete. Hlavnou novinkou je možnosť upraviť si svoj vlastný štadión s rôznymi transparentmi, farbami, trofejami či pyrotechnikou. FUT aj tento rok obsahuje Division Rivals, kde hráte online proti súperom na vašej úrovni; víkendovú ligu FUT Champs, do ktorej sa kvalifikujete prostredníctvom hrania Rivals; offline Squad Battles; priateľské zápasy s možnosťami bláznivých arkádových nastavení a SBC (Squad Building Challanges), v ktorých máte za úlohu poskladať tím podľa určených kritérií (prídete o všetky použité karty), za čo následne získate rôzne odmeny. Skvelá správa pre milovníkov FUT je absencia fitness kariet. Vaši hráči už po odohraných zápasoch nebudú unavení a vy sa vďaka tomu môžete sústrediť na hranie.

Gambling v podobe otvárania balíkov je stále tu a nevyzerá to, že by sa v tomto ohľade malo čokoľvek meniť. Čo sa týka hrateľnosti, nemám žiadne výrazné výčitky. V tomto ohľade je FIFA 21 správnou evolúciou FIFY 20. Offline gameplay je hladký a poskytuje dostatok priestoru pre kombinácie, finty, strely z diaľky, obranné zákroky, ale aj chyby, fauly a ošemetné situácie. Bohužiaľ, brankári sú stále tak trocha mentálne postihnutí. Občas robia naozaj nepochopiteľné veci. Častokrát vyslovene uhýbajú pred strelami smerujúcimi na nich a inokedy sa zase zmenia na gumu a chytia dokonalú strelu letiacu do horného rohu brány.

Online gameplay je úplne iná dimenzia. Tam je to kompletne na EA Sports a každou aktualizáciou sa to môže zmeniť. Zatiaľ je to slušné peklo – čiastočne v dobrom aj zlom zmysle. Bránenie je brutálne náročné a po hráčovi vyžaduje, aby si pri útokoch súpera neustále mikromanažoval zadnú lajnu. To nedokáže každý a zápasy tak väčšinou vyhráva ten, kto vie lepšie brániť. Nie ten, kto vie lepšie útočiť. To je svojim spôsobom super, pretože ako sa vraví v reálnom futbale: obrana vyhráva turnaje. (EDIT @ 27.10.Online hrateľnosť sa kompletne zmenila a už začína pripomínať tú istú nehrateľnú vybíjanú z FIFA 20…)

Čo už tak super nie je, je občasný pocit akéhosi nadržiavania jednému z tímov. Niekedy môžete mať aj 22 striel na bránu a súperov brankár všetko pochytá, zatiaľ čo všetky odrazené lopty magnetizujú na nohy jeho hráčov, ktorý vám dajú gól z centra od polky ihriska. Lopta sa počas toho odrazí od chrbtov vašich obrancov, dopadne na hlavu brankára a ten si to efektne odhlavičkuje od brvna do sita.

Nepekná výčitka by mohla smerovať aj k licencovaniu. To, čo sa minulý rok stalo s Juventusom Turín, to sa stalo tento rok s AS Rím. Ten sa vo FIFA 21 volá Roma FC a má fake dresy aj logo. Ešte pre istotu doplním, že ak hráte na Nintendo Switch a kúpili ste si FIFA 20, v žiadnom prípade nesiahajte po novom ročníku. Žiadne z vyššie menovaných zmien a noviniek sa tejto verzii netýkajú!

Tým sa ale už dostávame k najpodstatnejšej otázke videoherných recenzií. Je to zábava? Áno je a veľká. Má to ale cenu aj pre vlastníkov FIFA 20? Veľmi záleží na tom, ako veľký futbalový fanúšik ste. Ak bez futbalu neviete žiť a milujete mód kariéry, tak jednoznačne. Ak ste skôr rekreačný hráč, ktorý si zahrá zopár priateľákov za mesiac a občas zahrá online s kamarátom, vystačíte si aj s minulým ročníkom.

Hodnotenie
Z pohľadu futbalových hier pre rok 2021
Z pohľadu inovácie oproti FIFA 20
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!