The Crew Motorfest je lepší ako som očakával

„Uzavretá“ beta The Crew Motorfest (príliš uzavretá nebola – dostali sa do nej v podstate všetci a každý navyše dostal možnosť pozvať ďalších troch ľudí) dnes skončila a ja mám z nej veľmi dobré dojmy. Očakával som nedotiahnutý klon Forzy Horizon a dostal som slušne dotiahnutý klon Forzy Horizon. Ale teraz vážne, Motorfest sa hrá extrémne príjemne. Je to arkáda so všetkým čo k tomu patrí a ani tá značná inšpirácia Horizonom mi nevadí. Nedá sa tomuto prirovnaniu vyhnúť, pretože nový The Crew skutočne simuluje sériu od Microsoftu vo viacerých kľúčových aspektoch. Má trilión áut, veľký exotický otvorený svet, podobnú festivalovú atmosféru, rozbíjateľné prostredia ako cez kopírak… Je to do oči bijúce.

ALE to nič nemení na tom, že je Motorfest zábavný a vlastne ponúka dokonalú náhradu za Horizon pre hráčov na PlayStation, ktorí nemajú prístup ku Xboxu alebo PC. Ovládanie a celkové správanie vozidiel je o poznanie ťažkopádnejšie ako u FH, ale nebral by som to ako negatívum. Je to trošku iné hranie, kde cítite, že väčšina áut je veľmi ťažkých. Do veľkej miery to má čo do činenia s fyzikou hry. Tá je vskutku agresívna a spoznáte to hneď pri prvok skokanskom mostíku. Magnetizmus autá neuveriteľne ťahá k zemi a občas to človeku príde extrémne prehnané. O realistickosti nebudem hovoriť, pretože ani The Crew, ani Forza Horizon sa realistickému pocitu z jazdenia neblížia. FH má však fyziku zvládnutú lepšie a autá sa pri skokoch chovajú zhruba tak, ako by ste očakávali.

Na cestách je to už ale lepšie. Tá váha navyše v porovnaní s FH mi nevadila a vozidlá sa mi ovládali veľmi dobre. Každé auto poskytuje odlišný pocit z jazdy a človek si vždy musí chvíľu zvykať. A nezostáva to len pri autách. K dispozícii sú tu aj motorky, lietadlá a lode. V tomto smere Ubisoft pridáva niečo nad rámec už spomínanej Horizon série. Stále by som The Crew označil ako primárne automobilovú hru, ale možnosť plynulo prepínať medzi lietaním, jazdením a plavením sa je vynikajúca. Funguje to úplne rovnako ako v The Crew 2 a najmä lietadlá som využíval pravidelne keď som sa chcel rýchlo dostať k nejakému závodu. Vtipné je, že prepnúť sa z lietadla do auta alebo lode môžete kedykoľvek, takže kľudne môžete vzletieť desiatky metrov nad zem, prepnúť sa do Lamborghini a nechať ho natvrdo pristáť niekam do kríkov bez poškodenia. Je to až smiešne ale aj neskutočne zábavné. Medze fantázie sa nekladú a táto funkcia dáva možnosť vzniknutiu veľmi zaujímavých situácii. Je to arkáda ktorá sa neberie vážne a tak to má byť. Hrateľnosťou by som to zaradil niekde na pol cesty medzi novými Need for Speed a Forzou Horizon.

Graficky je na tom Motorfest dobre. Nič čo by vás poslalo do kolien – žiadny raytracing neočakávajte. Ale svet je farebný a pôsobí príťažlivo. Na PS5 a Xbox Series X máme možnosť prepínať medzi 30 a 60 fps módmi a úprimne poviem, že nevidím až taký markantný rozdiel, aby som komukoľvek odporučil nižší framerate. Pri závodných hrách platí čím viac fps, tým lepšie. Hra vyzerá dobre aj v režime výkonu. Na PC to je ale trošku viac problematické. Opäť ako aj v druhom The Crew máme možnosť uzamknúť framerate na 30 alebo 60 fps, no chýba možnosť odomknúť ho. A vlastne je to asi aj jedno, pretože udržať už aj tých stabilných 60 je nadľudský výkon. Dúfam, že majú vývojári v pláne ešte hru výdatne optimalizovať na počítačoch, pretože vyžadovať RTX 3070 pre 1080p a 60 fps je slušná brutalitka. Grafika skutočne nie je až tak dobrá, aby vyžadovala pomaly RTX 4080 pri 1440p a v dnešnej dobe už zúfalých 60 fps. Je dosť možné, že má hra niekde memory leak, pretože hráči hlásia postupný prepad frameratu až niekam na úroveň 11 fps po dlhšom hraní.

Celkovo som ale bol s betou spokojný a teším sa na vydanie na jeseň. Snáď budú technické problémy vyžehlené. Ruku do ohňa za to ale nedám.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!