Forza Horizon 5

RECENZIA • Forza Horizon 5

UPOZORNENIE: Text je značne technicky pojatý. Ak chcete po 150x počuť ako veľmi je FH5 zábavné hrať a že sa v ňom jazdí na autách, zamierte inam.

Má to veľkú detailnú mapu, trilión áut od všetkých možných aj nemožných automobiliek, má to v sebe plno trápnych dialógov a vždy je to v podstate len viac toho istého. Čo to je? Je to séria Forza Horizon – open world arkádová odroda Forzy Motorsport. Aj piaty diel je viac toho istého a nevyzerá to, že by to niekomu zrovna prekážalo. Hru už si stihlo zahrať viac ako 5 miliónov hráčov a z recenzii si odnáša v podstate len známy vyššie ako 8. Prekáža to snáď mne? Prekážalo, ak by to stále nebola taká veľká zábava.

Hrať Forza Horizon 5 je skrátka radosť. Dobré ovládanie, dychberúce okolie Mexika, nádherná grafika, dobrý stabilný framerate a tona možností kam ísť, čo robiť a ako závodiť. Čo môže byť lepšie? Dobrá otázka. Vo svojom žánri je Forza Horizon bezpochyby to najlepšie, čo si môžete zahrať. Playground Games to každým dielom potvrdzujú viac a viac. Poďme teda chváliť. Ako prvé ma okamžite uchvátila grafika. Aj keď už som pred hraním videl hneď niekoľko gameplayov, nič sa nevyrovná tomu, keď to vidíte na vlastné oči. Asi najviac ma prekvapili detaily sveta. LOD (teda Level of Detail) je v novom Horizone na neuveriteľnej úrovni. Všetko vyzerá tak plne a uveriteľne. Od drobných kamienkov na ceste až po na prasknutie preplnené zelené oázy plné rôznych rastlín, stromov a kríkov. Vývojári s LOD pracujú vo Forza Horizon 5 naozaj vo veľkom. Rozhodli sa totiž, že budú uprednostňovať udržanie vyššieho rozlíšenia a pre udržanie kýženého frameratu (v režime kvality je to na XSX natívne 4K@60, na XSS 1440p@30 a v režime výkonu na XSX 4K@60 a XSS 1080p@60) budú najprv citlivo znižovať LOD nastavenie. Až v momente, kedy hra zistí, že zníženie LOD nepostačí, začne dynamicky znižovať rozlíšenie. Väčšinu času obe konzoly dokážu držať svoje maximálne rozlíšenie a fps sú vo všetkých prípadoch dokonalé, bez akýchkoľvek prepadov.

Ako veľký odporca 30 fps (hlavne v závodných hrách), som bol milo prekvapený, ako dobre sa režim kvality hrá. Vôbec nemáte pocit, že hráte v 30 fps. Týchto 30 fps je tých najlepších 30 fps v hernom biznise! Možno to znie divno, ale dáva to zmysel. Frame timing (či frame pacing) je totiž možno ešte podstatnejší údaj ako samotný framerate. Pre plynulo vyzerajúcu hrateľnosť v 30 fps je potreba frame timing o hodnote 33.3 ms a pri 60 fps zase 16.6 ms. Ak hra nedokáže tieto čísla udržiavať, nastáva problém so sekavým obrazom, aj keď sa snímky za sekundu zdajú byť v poriadku. Forza Horizon 5 si s týmto vo svojich oboch grafických módoch hravo poradila. Režimu kvality dopomáha k lepšej stráviteľnosti aj zrejme najlepšia implementácia motion bluru aký som kedy videl. Čo sa týka v dnešnej dobe neustále obletovanej funkcii ray tracingu, tak aj tá je v novej Forze prítomná, no len v garáži a pri prehliadaní auta v móde Forzavista.

Nezabúdajme ani na PC verziu, ktorá za svojimi konzolovými súrodencami rozhodne nezaostáva. Škálovanie grafických nastavení je až brutálne. Zahráte si aj na starších strojoch (testoval som dokonca aj 4GB VRAM variant AMD RX 570), no zároveň môžete poslať do kolien aj to najlepšie aktuálne dostupné železo. Extrémne nastavenia v 4K rozlíšení naozaj nie je sranda rozbehnúť v 60 fps. Optimalizácia je, rovnako ako pri Forza Horizon 4, opäť na vysokej úrovni a Playground Games si zaslúžia pochvalu. Aby som sa ale vrátil k spomínanej RX 570… Hral som na nej v ultrawide 1080p (čo je trocha náročnejšie ako klasické FHD – miesto 1920×1080 je to 2560×1080) a to na mixe medium, high a ultra nastavení. Niektoré nastavenia skrátka takmer nič s frameratom nerobia, tak prečo ich nešupnúť na ultra. Dosahované fps boli v rozmedzí od 44 do 65, čo je absolútne dostačujúce. Hlavne ak máte monitor s podporou FreeSyncu. Ten môj dokáže vyhladiť snímkové frekvencie medzi 40 až 75 Hz a tak som mal aj pri 44 fps pocit, že hrám v 60. Už nikdy by som bez FreeSyncu nehral.

Spomeniem ešte soundtrack a celkové ozvučenie. Opäť tu máme na výber z rôznych rádiových staníc, ktoré ponúkajú rozdielne hudobné žánre – pop, electro, drum’n’bass, hard rock a samozrejme nesmie chýbať ani bezkonkurenčne najlepšia stanica zameraná na klasickú hudbu. A to myslím bez irónie. Len to skúste – má to svoje čaro. Čo sa týka ozvučenia, aj to sa dočkalo značných zlepšení. Hlavne teda zvuky áut znejú božsky. Je cítiť, že si vývojári dali v tomto ohľade záležať. Zlepšili okrem toho aj možnosti tuningu. Možnosti úpravy vašich vozidiel sú opäť o niečo málo rozšírené a osobne sa mi páči, ako veľkú slobodu vám hra poskytuje. Môžete v podstate aj z Ferrari spraviť offroad špeciál. Jasné, nie je to zrovna realistické, ale na realizmus sa Forza Horizon nikdy nehrala. Na to tu je Forza Motorsport.

Človek by si možno prial trocha viac inovácie, ale je otázne, ako veľmi môžete inovovať sériu akou je Forza Horizon a zároveň pritom nikoho nenaštvať prílišným odbočením od zabehnutých koľají. Z môjho pohľadu ide opäť o zábavnú arkádu, ktorá bola opäť o niečo vylepšená a predstavuje akýsi grafický a technologický maják nastupujúcej generácie Xboxov. Hra je však hrateľná aj na Xbox One, kde sa snaží udržiavať 30 fps pri 1080p a aj na Xbox One X, kde je laťka nastavená na 4K a 30 fps. Testoval som na Xbox One S a môžem povedať, že je to v pohode hrateľné. Žiadne prepady som nezaznamenal. Čo som však jednoznačne zaznamenal, je neuveriteľne dlhé načítanie. Naozaj zo srdca odporúčam, aby ste Forza Horizon 5 hrali na SSD. Načítacie časy sa rázom menia z dvojminútových závodov slimákov na svižnú 15 sekundovú mini-pauzu. Rovnaké platí aj pre PC verziu. Ak máte možnosť, nainštalujte hru na SSD. Pripravte sa však minimálne 103 GB voľného miesta.

Stojí teda nový Horizon za to? Určite áno. Je to rozhodne evolúcia, nie revolúcia, ale je to evolúcia vítaná a zábavná. Otázkou je, koľko takých evolúcii ešte potrebujeme…

Hodnotenie
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!