Prince of Darkness je nedocenený klenot Johna Carpentera

Prince of Darkness (Vládca temnôt) z roku 1987 je podľa môjho názoru jeden z najnedocenejších hororov a zároveň jedna z najlepších prác režiséra Johna Carpentera. Film bol natočený v Los Angeles za 30 dní, Carpenter sa pri jeho tvorbe inšpiroval teoretickou fyzikou a atómovou teóriou a v podstatnej miere obsahuje motívy z diel H. P. Lovecrafta. Kladie otázky o ľudskej prirodzenosti a našom mieste vo vesmíre, čo je na klasický horor z tejto éry nezvyčajné.

Prináša netradičný príbeh o skupine vedcov a študentov snažiacich sa rozlúštiť tajomstvo starého náboženského artefaktu, ktorý obsahuje hrozivé tajomstvá spojené so zlom samotným. Film sa odvíja okolo náboženských tém, vrátane konceptov ako Antikrist a boj medzi dobrom a zlom. Prince of Darkness vytvára hustú atmosféru napätia a strachu. Carpenterova schopnosť vytvoriť strašidelnú atmosféru sa tu ukazuje v plnej miere. Snažil o unikátny vizuálny štýl, ktorý využil na vytvorenie strašidelných a surreálnych scén plných podivných vizuálnych efektov.

Samozrejmosťou je kvalitný soundtrack, ktorý Carpenter skomponoval s Alanom Howarthom a ktorý pridáva na hutnej atmosfére. Film má otvorené zakončenie, ktoré neponúka jednoznačné vysvetlenie, čo umožňuje divákom interpretovať koniec podľa vlastného uváženia. Zaujímasťou je, že sa vo filme objavil aj svetoznámy rocker Alice Cooper. Schválne, či si ho vo filme všimnete…

Prince of Darkness bol pôvodne kritizovaný kritikmi, ale neskôr získal kultový status a dnes nesmie chýbať v žiadnej kolekcii hororových fanúšikov. Nedávno film dokonca obdržal 4K remaster na Blu-ray. Odporúčam si ho tento Halloween pozrieť.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!