The Blair Witch Project – film príliš strašidelný aj pre Stephena Kinga

The Blair Witch Project (1999) je najpopulárnejší film žánru „nájdené zábery“ všetkých čias. Vo filme sa traja mladí filmári stratia v lese, kde pátrajú po miestnej legende. Film nebol prvým svojho druhu, ale bol veľmi vplyvný, pretože oživil tento žáner a inšpiroval mnoho napodobenín. Na ESku sme sa mu (aj hre) už venovali v recenzii, no keď už sa nám znova blíži Halloween, je vhodné si ho znova pripomenúť a povedať si o ňom nejaké tie zaujímavosti.

Zapísal sa napríklad aj do Guinnessovej knihy rekordov ako film s najvyšším pomerom medzi rozpočtom a tržbami. Stál iba 60 000 dolárov a zarobil 248 miliónov. Pôvodný názov filmu bol The Black Hills Project. Neskôr bol zmenený na The Blair Witch Tapes a až potom na The Blair Witch Project a slovo „Blair“ v názve bola pocta strednej škole Blair, ktorú navštevovala sestra režiséra Eduarda Sáncheza.

Natáčanie trvalo iba osem dní, ale náročné finálne strihanie až osem mesiacov. Pôvodná verzia filmu mala okolo 150 minút, čo bolo samozrejme na podobný film divácky neúnosné a finálny strih napokon dosiahol 81 minút. Herci pred natáčaním podpísali v kontrakte mimo iného aj to, že s nimi môžu filmári hrať „mindgames“ a dostať sa im tak pod kožu. To sa dialo aj priamo vo filme, kde niektoré momenty neboli oficiálne popísané v scénari. Všetci traja hlavní herci, hoci si boli samozrejme vedomí, že to, čo natáčajú, nie je pravda, boli filmármi presvedčení, že legenda o Blair Witch je skutočná. V scénach, kde traja protagonisti vyspovedávajú miestnych obyvateľov o legende, boli presvedčení, že sú to skutoční miestni obyvatelia a nie najatí herci. Pretože sa herečka Heather Donahue obávala spánku v lese s dvomi mužmi, vraj si priniesla so sebou nôž. Oni dvaja sa spania so ženou a potenciálnym gayom nebáli a nože nechali doma 🙂

Počas natáčania sa dokonca trikrát reálne stratili a deň za dňom dostávali od réžie menej a menej jedla, pre zvýšenie nervozity a nevraživosti medzi hercami. Všetci traja herci boli navyše nútení zostať počas natáčania v úlohe. Ak z nejakého dôvodu potrebovali prerušiť úlohu, museli tak urobiť aj ostatní dvaja, ale až po tom, čo všetci traja povedali slovo „taco“. Asi po 50 minútach filmu, keď sú Josh, Mike a Heather frustrovaní z toho, že celý deň kráčali a skončili tam, kde začali, bola ich reakcia skutočná, pretože sa to naozaj stalo a vytočilo ich to. Keď už sme pri frustrácii, tak slovíčko „fuck“ (teda kurva) zaznelo vo filme hneď 154-krát.

Stephen King v seriále Eliho Rotha, History of Horror, povedal, že mu jeho syn ukázal The Blair Witch Project, keď bol v nemocnici. King ho v strede filmu požiadal, aby to vypol, pretože to bolo príliš desivé.

Viac o Blair Witch si už prečítajte v mojej recenzii spred piatich rokov.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!