Next-gen update Zaklínača 3 na PC nie je zrovna najlepší

CD Projekt RED vydal 14. decembra bezplatný „next-gen“ update pre Zaklínača 3, ktorý pridáva do hry nové grafické prvky a na konzolách aj zvyšuje framerate na 60 fps (ak si vyberiete možnosť bez ray tracingu). PC verzia hry je samozrejme tou najambicióznejšou a dovoľuje uživateľovi nastaviť si všetko ešte o poznanie vyššie než čo ponúkajú verzie pre PS5 a XSX. Nie je to však bezproblémové. Ani zďaleka. Po novom beží Zaklínač 3 nie len v režime DirectX 11, ako jeho pôvodná verzia z roku 2015, ale aj na DirectX 12, vďaka ktorému do hry pribudol ray tracing pre podporované grafické karty. Implementácia DX12 je však diskutabilná.

Hra vyzerá s vypnutým ray tracingom identicky v oboch režimoch (DX11 aj DX12), no v režime staršej verzie API hra beží podstatne lepšie. Nemá samozrejme možnosť zapnúť ray tracing nastavenia, ale o to tu nejde teraz. Ak berieme obe API bez ray tracingu, na maximálne nastavenia (novinka s názvom Ultra+), DirectX 12 stráca na 11 viac ako 30% frameratu. DX 12 by pritom malo byť modernejšie API s lepšou implementáciou multi-threadingu procesorov a asynchrónneho výpočtu (GPU nemusí čakať na CPU). Ak vám to nič nehovorí, nevadí, skrátka 12>11. To tu neplatí a hra je v režime DX12 veľmi hladná po jednojadrovom výkone procesora. Naše procesory skrátka dostávajú zabrať, no nie efektívne. Dve/tri jadrá pracujú takmer na max a ostatné sa poflakujú niekde na úrovni 35% svojho potenciálneho výkonu.

Pritom Cyberpunk 2077 od rovnakého štúdia tento problém nemá a utilizácia procesorov je na veľmi dobrej úrovni. Znižovanie detailov nepomôže, pretože drvivá väčšina zo všetkých grafických nastavení sa viaže ku výkonu grafickej karty. V tomto smere osekávať nepotrebujeme, pretože GPU sa tak či tak nedokáže rozbehnúť na svoje maximálne obrátky kvôli tzv. bottlenecku zo strany procesora.

Po zapnutí ray tracingu sa problémy len násobia. Osobne som na RTX 3070 (1600p, Ultra+ nastavenia) pocítil prepad zo 70+ na 33 fps! Update vyzerá zatiaľ totálne neoptimalizovaný a ray tracing, i keď vyzerá miestami úžasne, tiež nie je bez problémov. Teraz nemyslím problémy výkonu hry, ale aj grafické problémy. Raytraced tiene miestami preblikávajú, odrazy v menších vodách (kaluže napríklad) nie sú presné… Niekedy sa stane, že na vode vidíte odraz stromov, ktoré nie sú ničím prepojené so zemou – akoby levitovali.

Mám k dispozícii aj Xboxovú verziu a Xbox Series S. Som dosť zvedavý, ako update beží na najmenšej konzolke aktuálnej generácie. Možno niečo spíšem. Osobne odporúčam PC verziu pre túto chvíľu hrať v DirectX 11, na Ultra+ nastaveniach. CD Projekt má (znova) čo opravovať.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!