KOMENTÁR • Čo za sprostý názov je Xbox Series X?

Včera večer som z nejakého dôvodu začal premýšľať o blížiacej sa novej generácii konzol. Ja viem. Je samo o sebe divné, aby PC hráč premýšľal nad konzolami, ale ja som dumal nad ich názvami. To je zrejme ešte divnejšie, však?

Sony to malo s názvom jednoduché a ich výber bol predvídateľný. PlayStation 5 skrátka dáva zmysel. Je to piaty „obývačkový“ PlayStation. Handheldy PSP a PS Vita sú od hlavnej série konzol oddelené. Človek sa však až bál, s čím príde Microsoft. Ten si totiž s Xboxom 360 vykopal hlbokú jamu.

Svoju púť konzolovým biznisom započal Microsoft v roku 2001, kedy vydal „Xbox„. Názov dával jasne najavo, že ide o „krabicu“, ktorá je poháňaná silou DirectX (v tej dobe ešte DX 8). Výborný názov, ktorý sa nepozdával len Japoncom. Tí historicky písmenko X nevnímajú ako „husté/cool“ ale skôr ako znak pre „nesúhlas/nezdar“.

Xbox bol teda na svete a aj keď sa mu počas jeho pôsobenia nedarilo tak výrazne, ako PlayStationu 2, tak Microsoftu nejaké tie peniaze zarobil. Blížila sa ďalšia generácia konzol. Sega už je minulosťou a v hre zostali len Microsoft, Sony a Nintendo. Sony pokračovalo vo svojej schéme a svoju novú konzolu nazvalo PlayStation 3. A dalo jej cenovku 600 dolárov, čo ich okamžite vyradilo z hry… To je ale iná debata.

Microsoft si pomyslel, že bude silou-mocou zaujímavý a svoju konzolku nazvali Xbox 360. Prečo 360? Pretože chceli dať svetu vedieť, že ich konzola ponúka širokú škálu titulov a zážitkov. Chcete vidieť videoherný svet zo všetkých 360 stupňov? Xbox je správna voľba! Alebo tak nejak… Korunu celej generácii nasadilo Nintendo s jedným z najdebilnejších názvov pre konzolu – Nintendo Wii. Dorazili to o pár rokov neskôr s Nintendo Wii U, čo znie skôr ako zvuk prechádzajúcej ambulancie ako názov pre konzolu.

Isto už začínate vidieť problém, do ktorého sa Microsoft dostal. Ako pomenujú ďalšiu generáciu? Xbox 720? Nie, Xbox One… Čo to akože má znamenať? Ako budeme teraz nazývať prvý Xbox? Odvtedy keď ho niekto chce spomenúť, musí povedať „pôvodný Xbox“ alebo „originálny Xbox“. To nič nie je. Počkajte až Microsoft pomenuje svoju vylepšenú verziu Xboxu One! Xbox One X.

Microsoft má evidentne písmenko X v láske. To potvrdili aj pri ich chystanej novej generácii – Xbox Series X. Čo to do prdele má znamenať? Môže to znamenať, že nám Microsoft bude chcieť naservírovať viacero edícii počas jednej generácie. Series X, Series Y, Series Z? Ako sa budú v tom prípade označovať krabicové hry pre tieto konzole? Predstavte si, že vám bude chcieť manželka kúpiť darček k Vianociami a vie, že máte doma Xbox Series Z (dajme tomu, že to bude najvýkonnejší model). Bude samozrejme hľadať hry pre Series Z. Čo uvidí na pultoch obchodov? Krabice s označením Xbox Series X? Alebo na nich bude len značka „Xbox“ a hotovo? A čo rodičia detí? Už vidím, ako si budú mýliť Xbox Series X s predchádzajúcou generáciou Xbox One X. „Synak, kúpili sme ti k narodeninám ten Xbox X, čo si tak veľmi chcel!“

Som sám, komu príde výber názvu Microsoftu úplne retardovaný? Ale ako som už spomenul na začiatku článku, Microsoft si vykopal jamu už pri Xboxe 360. Práve jeho názvom si zničili možnosť nazývať svoje konzole jednoducho a zrozumiteľne. Nintendo to má podobne, ale ich názvy sú aspoň jasne odlíšiteľné od predchádzajúcich generácii. Až teda na výnimku Wii U, pri ktorom si polovica ľudí myslela, že je to nejaký prídavok ku Nintendu Wii.

Ako vnímate názov Xbox Series X vy?

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!