TOP 10 • Hry dekády 2010-19

O niekoľko desiatok hodín sa skončí dekáda 2010-2019… Je neuveriteľné, ako ten čas rýchlo plynie. Ja mám pre vás otázku. Koľko dobrých hier vyšlo za túto dekádu? No „pár“ ich bolo, čo si budeme hovoriť… Je ale možné z nich vybrať 10 najlepších? Objektívne určite nie, ale subjektívne rozhodne áno. A od toho tu dnes som. Prejdeme si mojich top 10 hier za roky 2010 až 2019. Žiadny Skyrim, Fallout, God of War alebo Last of Us. Takto to vidím ja.


10. The Walking Dead (2012)

Začíname pre niekoho nepochopiteľnou voľbou. Prvá sezóna Walking Dead od Telltale Games si ale miesto v mojom rebríčku bez debaty zaslúži. Je to jediná hra, pri ktorej som nezastaviteľne plakal. Akože nie slzička-dve, ale potok sĺz a ťažký pocit v hrdle. Žiadna ďalšia epizodická hra už nedosiahla na kvality The Walking Dead: Season One a mám taký pocit, že už ani nikdy nedosiahne.

The Walking Dead

9. Red Dead Redemption (2010)

Môj vzťah ku druhému dielu Red Dead Redemption je už notoricky známy po celom internete (je to najvštevovanejšia stránka na Elitist’s Source), ale nikto nemôže povedať, že som skrátka len hejter RDR série. Naopak. Prvý Red Dead Redemption milujem z celého srdca. Prišiel ako blesk z čistého neba a dokázal nám, že Rockstar je majstrom svojho oboru (open world akcie). Tentokrát sme sa nestali gangsterom a nevozili sa v autách, ale kovbojom a z miesta na miesto sme sa presúvali koňmi. Príjemné osvieženie so silnými charaktermi, výborným pacingom (niečo, čo RDR 2 skrátka nemá) a zábavným gameplayom. Chcelo by to remaster na PC.

Red Dead Redemption

8. Euro Truck Simulator 2 (2013)

Tu vás asi všetkých stratím, ale je mi to vcelku jedno. ETS 2 si svoju pozíciu medzi najlepšími hrami dekády vydobil tvrdou prácou a úspešným pokusom zmeniť hráčsky pohľad na simulátory. Simulátory by sa mohli označovať podľa toho, či vyšli pred vydaním ETS, alebo po. Euro Truck nastavil laťku a stanovil štandard, ktorý budú musieť ostatné simulátory doťahovať. Realistické chovanie ťahačov, bezchybná podpora rôznych volantov, prevodoviek a pedálov a to všetko je hlavne neuveriteľne upokojujúce a zároveň stále zábavné. Nie je to pre každého, ale minimálne vyskúšať to s dobrým volantom, by som doprial každému.

Euro Truck Simulator 2

7. Grand Theft Auto V (2013)

Rockstar je štúdio, ktoré sa len málokedy mýli. Vedľa nešliapli ani s piatym dielom svojej gangsterskej akcie Grand Theft Auto. Naopak sa znova prekonali a pripravili zaujímavú novinku, ktorej najprv nikto príliš neveril. V hre ovládame hneď tri hlavné postavy, medzi ktorými sa môžeme slobodne prepínať. V momente, kedy ich neovládame, si žijú vlastný život a po spätnom prepnutí na nich, ich prichytíme pri úplne inej aktivite na inom mieste hernej mapy. A ono to funguje. GTA Online je tiež veľmi populárnou zložkou hry, ktorú dodnes hrajú milióny hráčov. Tam už to ale pre mňa končí a tento mikrotransakčný raj prenechávam ostatným.

Grand Theft Auto V

6. DOOM (2016)

Herný priemysel potrebuje raz za čas poriadny reset. Presne to dokázal spraviť DOOM v roku 2016. Všetkým hráčom pripomenul, čo je pri FPS hrách to prvoradé. Gameplay, zbrane, nepriatelia, parádny level design a drsný protagonista. Jedna z najlepších singleplayerových kampaní aké som kedy hral. Rip and tear until it’s done!

DOOM

5. Rocket League (2015)

Moja droga posledných pár rokov. Rocket League prišiel s niečim novým a aj keď ľudia najprv nechápali, po pár hodinách to všetkých udrelo. Toto je jeden z najoriginálnejších nápadov, ktorý naozaj funguje. Ešte pred Rocket League vydal jeho vývojárský tím Psyonix hru Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars pre PS3. Tá však úspech nemala žiadny, možno aj kvôli krkolomnému názvu. Princíp bol ten istý – autá hrajú futbal. Mega úspech však prišiel až na PS4, PC a neskôr aj XONE a Nintendo Switch. Rocket League dnes každodenne hráva státisíce ľudí. Ak medzi nich ešte nepatríte, napravte to.

Rocket League

4. The Witcher 3 (2015)

Všetkých hráčov obľúbení vývojári z CD Projekt RED so svojim tretím dielom Zaklínača dokázali, ako veľmi dôležité je vedieť sa poučiť z predchádzajúcich pokusov a svojich chýb. The Witcher 3 nazbieral tak skvelé hodnotenia najmä pretože zlepšil všetky nedostatky svojich predchodcov. Prvý diel zostáva pre mňa tým najlepším (ten však vyšiel ešte v minulej dekáde), ale to je skôr môj sentiment. Objektívne najlepším dielom je jednozačne ten tretí. Nedávno navyše vyšiel Netflixový seriál Zaklínača, ktorý znova vyšvihol herného Geralta medzi aktuálne najhranejšie hry na Steame. Očakávať môžete perfektne napísané postavy, príbeh a uveriteľný svet.

The Witcher 3

3. Kingdom Come: Deliverance (2018)

Keď už si človek myslí, že videl v žánri RPG všetko, príde české štúdio Warhorse a postaví celý žáner na hlavu. Kingdom Come si povedal, že bolo dosť hier, kde sa súboje vyhrávajú s pomocou spamovania tlačidla útoku. Tu musí hráč bojovať takticky, mať pripravenú stratégiu a svižne reagovať na pohyby nepriateľa. Boje s presilou sú brutálne náročne na koordináciu a presnosť – presne také, aké by mali byť. Pridajte si k tomu zaujímavý príbeh zo stredovekých českých reálii a máte jedno z najlepších RPG, ktoré kedy vyšlo.

Kingdom Come

2. Mafia II (2010)

Ďalšia hra na zozname má s Kingdom Come jednu spoločnú vec. Tiež na nej pracoval Dan Vávra. Tomu sa ale nepáčil smer vývoja hry a z 2K Games odišiel. Pokračovanie legendárne českej Mafie možno nedosahuje kvality svojho predchodcu, ale stále je to solídna mafiánska akcia s žijúcim otvoreným svetom. Mafiu 2 som dohral asi 6 krát a vždy si prechod hrou maximálne užívam. Už len tá atmosféra zasneženého mesta a možnosť sledovať život ľudí na uliciach, je nezabudnuteľný zážitok. Podľa môjho názoru je druhá Mafia kriminálne nedocenená a zaslúži si takto vysokú priečku medzi najlepšími hrami dekády.

Mafia 2

1. Minecraft (2011)

Hra bez konca. Hra, ktorú si môže vychutnať úplné dieťa, dospelý človek alebo kľudne aj senior. Minecraft otriasol svetom a doteraz je hraný každým dňom miliónmi budovateľov. Vyšiel už snáď na všetky možné platformy, neustále dostáva aktualizácie, má širokú podporu módov a populárny multiplayer. Stal sa jednou z najlepšie predávaných hier histórie a je skrátka zábavný. Minecraft sa nezmazateľne zapísal do videoherných análov a je to nie len najpopulárnejšia, ale aj najpodstatnejšia hra tohto desaťročia.

Minecraft

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!