RECENZIA • Gran Turismo 5 Prologue

Posledné týždne je medzi virtuálnymi závodníkmi témou číslo jedna Gran Turismo 7. Keďže 80 eur im za PS5 verziu nikdy v živote nedám, mám tu pre vás niečo trocha iné. Poďme sa spolu pozrieť do roku 2008, kedy na PS3 vyšlo Gran Turismo 5 Prologue. Oplatí sa zahrať si ho aj dnes? Dnes asi áno, pretože za tých pár eur, čo hra stojí na bazároch, sa oplatí mať, keď už nič iné, aspoň kus histórie na poličke. V dobe vydania by som ale ruky dával skôr preč. Za 40 dolárov ste v podstate dostali glorifikované demo. 70 áut je slušná porcia, ale 6 tratí? To je žalostne málo. Veľmi rýchlo vás jazdenie omrzí, pretože aj napriek diverzite dostupných áut, jazdíte stále na tých istých okruhoch.

Aj tá cesta za získaním nových vozidiel je skrátka otrava. Grind v Gran Turismu je dlhodobo známym faktorom a nijak zvlášť mi neprekáža, no pri GT 5 Prologue mi to vyslovene lezie na nervy. Dôvod je jednoduchý. Pre získanie niektorých drahších áut (niektoré majú cenovku presahujúcu 1 000 000 kreditov), by ste museli dookola vyhrávať tie isté závody. Väčšina vám poskytne odmenu vo výške 20 000 CR. Je vidieť, že sa Polyphony sústredili na online režim, v ktorom sa v dobe vydania dalo zarobiť viac ako singleplayerovým hraním. Servery sú však už dávno nefunkčné a tak vám zostáva len tá hra jedného hráča.

Stoja tie autá vôbec za to? Dnes bez online hrania už nie, ale v dobe vydania jednoznačne áno. Každé auto má svoje vlastnosti, špecifiká a nikdy nemáte pocit, že jazdíte s tým istým autom, ktoré je len pomalšie/rýchlejšie a inak vyzerá. Ich chovanie sa vzájomne radikálne líši a chcete si v garáži podržať všetko, čo ste doposiaľ kúpili. Je tu ale možnosť autá z garáže predávať za podstatne nižšie cenu než bola jej kúpna.

Keď prejdeme k hlavnej náplni hry, ktorou sú Eventy, je ich k dispozícii 10 v každej kategórii. Základné kategórie sú C, B a A a po prekonaní všetkých dostupných závodov sa odomkne ešte kategória S. Líšia sa tým, aké výkonnostné kategórie áut môžete použiť. Tie sa v sérii Gran Turismo vždy ovládali tak trocha ako kovové krabice, ktoré keď do seba nabúrali, zneli ako prepravka prázdnych fliaš od piva. Nie každému sadne tento štýl „simulácie“. Má však množstvo svojich skalných fanúšikov a ja som si na to za tie roky hrania série tiež už tak nejak zvykol. Veľké negatívum bola vždy kompletná absencia modelu poškodenia. To mrzí aj po rokoch. Aby som sa ale vrátil k tým eventom… V niektorých ste obmedzený len na jeden model auta. Nie vždy sú to klasické závody na XY kôl. Občas po vás hra napríklad chce, aby ste sa prekúsali zo 16. pozície na čo najvyššiu priečku v rámci jedného kola. Zaujímavé oživenie, no opäť sa musím posťažovať na nedostatok okruhov. Pri posledných závodoch A kategórie som už mal skôr pocit frustrácie ako zábavy. Vedel som, že to dohrávam len preto, aby som sa mohol presunúť na plnohodnotné Gran Turismo 5. To som ešte nevedel, že sa mi odomke spomínaná S kategória…

Našťastie existuje spôsob, ako si odomknúť všetky autá pomocou tajného menu v nastaveniach. Stačí ísť na „Miscellaneous“ nastavenia a počas držania L1 a R1 postupne posunúť ľavou analógovou páčkou DOWN, RIGHT, RIGHT, DOWN, RIGHT, RIGHT, DOWN, RIGHT, RIGHT, DOWN, RIGHT, RIGHT a následne stlačiť Start. V Special zapnite Kiosk mód a Favourite Cars. Následne už stačí len v menu Favourite Cars označiť všetky autá, ktoré chcete mať v garáži. Vďaka tomuto triku som si vyskúšal aj tie najrýchlejšie autá a musím povedať, že keď už nič iné, Polyphony Digital vždy dokázalo svojim hráčom navodiť pocit luxusu aj pri digitálných autách. Naozaj máte pocit, že vlastníte niečo špeciálne. Len škoda, že je už dnes takmer nemožné si na všetky tie autá poctivo našetriť.

Ak kúpite na Bazoši za 3 eurá, ako ja, neprehlúpite. Poteší vás napríklad príjemný soundtrack, ktorý v sebe kĺbi všetko možné – od jazzu, cez elektronickú hudbu až po metal. Len si treba uvedomiť, že skôr či neskôr budete musieť siahnuť po vyššie vypísanom cheate…

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!