RECENZIA • Mafia II: Definitive Edition

Od včera poctivo hľadám zmeny v Mafia 2: Definitive Edition oproti pôvodnej verzii z roku 2010. Táto recenzia vám povie, čo bolo vylepšené, pridané alebo odstránené. Neberte to ako recenziu samotnej hry, ale ako recenziu jej remastera.

Recenzia je určená primárne PC hráčom. Konzolové verzie ponúkajú oproti svojim predchodcom markantné grafické rozdiely a konzolistom, ktorí si chcú znova prejsť Mafiu II, by som kúpu odporúčal, hneď ako ju opravia. Počul som totiž sťažnosti na framerate, grafické glitche a bugy. Nemám k dispozícii XONE ani PS4 verziu, takže nemám prehľad o ich stave.

Na remasteri pracovalo štúdio d3t a minimálne oproti pôvodnej PC verzii sa zmenilo absolútne minimum. Po novom sa vám pred štartom hry spustí launcher (podobný tomu z Mafia III), cez ktorý môžete nastaviť grafické nastavenia, jazyk a podobné. Ten sa dá vypnúť priamo z launchera alebo v in-game nastaveniach. Všetky nastavenia z launchera sú k dispozícii aj priamo v hre.

A čo že tieto nastavenia ponúkajú? Tak popri klasickom nastavovaní rozlíšenia a základných grafických detailov ako kvalita textúr, tu je aj zopár noviniek. Prvý krát sa v Mafii 2 objavuje Chromatic Aberration, Vignette, MSAA , PostAA a možnosť nastaviť si vlastné obmedzenie FPS. Okrem posledných troch menovaných však tieto novinky pôsobia ako zbytočné možnosti. Z mojich vlastných skúseností mi CA vyslovene vadí (simuluje farebné chyby optickej čočky) a vignetácia vám len ztmaví okraje obrazovky. Úplne zbytočné. Poteší tak aspoň vydarená podpora ultrawide monitorov, ktorá ale bola prekvapivo prítomná už v pôvodnej PC verzii. Cutscény bohužiaľ zostali v pomere 16:9. Ak by vám to vadilo, môžete skúsiť stiahnuť túto FMV modifikáciu.

Vieto čo ale z Mafia II Classic chýba? Podpora pokročilého fyzikálneho enginu PhysX od NVIDIE (pôvodne od Ageia). Jeden z hlavných ťahákov pôvodnej hry z 2010 úplne absentuje. Nedočkáte sa tak prepracovaného trieštenia skla, transformácie oblečenia a detailov ohňa a dymu. Je pravda, že PhysX stál za veľkými prepadmi frameratu, ale technológie sa za tých 10 rokov značne posunuli. PhysX je už v dnešnej dobe riešený softvérovo a beží (ako-tak) aj na grafických kartách od AMD. Objavili sa už dohady, že PhysX prítomný je, ale je pre všetkých nastavený na najnižšiu nemennú kvalitu. Nech je to akokoľvek, oproti pôvodnej hre je to mizerná implementácia.

Čo si hráč všimne okamžite pri prvej cutscéne, sú zlepšené textúry a nasvietenie tvárí postáv. Nie všetky zmeny na postavách ale boli pozitívne. Všetci protagonisti dostali nové oči a pôsobia na mňa podivným dojmom. Napríklad taký Joe (najlepší kamarád hlavnej postavy Vita), sa vďaka pozmeneným očiam zmenil podľa môjho názoru k horšiemu. Nie je to skrátka ten Joe, ktorého verne poznám takmer dekádu. Ku zlepšovaniu textúr prišlo aj pri cestách a iných povrchoch. Niektoré textúry však boli úplne odignorované. Ako príklad dám bytové dvere postavy Marie Agnello (obrázok nájdete nižšie).

Oproti originálu nebolo zlepšené ani doskakovanie textúr v diaľke a častokrát som bol svedkom toho, že sa z čista-jasna objavilo pár metrov predomnou zaparkované auto.

Samozrejmosťou pre remaster 10 rokov starej hry je prechod z 32bitovej architektúry na modernú 64bitovú, pridanie všetkých vydaných DLC, pôvodná česká lokalizácia a slušná optimalizácia. Má Mafia II: Definitive Edition cenu 30 dolárov? Pre PC hráčov rozhodne nie a uvedomili si to aj v 2K Games a Hangar 13. Majitelia originálu Mafie II na Steame dostali remaster zadarmo. Ďalšia otázka znie, či sa oplatí kvôli tak minoritným vylepšeniam sťahovať 45 GB súborov namiesto pôvodných 11 GB… Za mňa teda nie. Úplne si vystačíte s Mafia II (Classic), zopár módmi a nejakým pekným Reshadom.

d3t skrátka spravili vyžadované minimum na to, aby sa mohla Mafia II: Definitive Edition označovať ako remaster. Priemer.

Hodnotenie
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!