RECENZIA • Gears of War 4

Gears of War 4

Je fascinujúce, za čo všetko, sme v dnešnej dobe ochotní vysoliť 60+ eur. Gears of War 4 už je nejakú tú dobu vonku, no do rúk sa mi dostal až pred pár dňami, prostredníctvom Xbox Gamepassu (ktorý je na 14 dní zadarmo a okrem GoW 4 obsahuje aj plnú verziu Recore). Po stiahnutí nehoráznych 110 GB som zostal v šoku stáť v úvodnom menu. Kartičky… Aj tu?!

Je to tak. S GoW 4 prichádza aj in-game shop obsahujúci lootboxy, z ktorých padajú karty skinov postáv a zbraní aj rôzne damage/EXP bonusy. Najdrahšie mikrotransakcie sa pohybujú vo výši cca 80 eur… Boha, veď to už sú makrotransakcie!

M(i/a)krotransakcie stranou, Gears of War 4 je otrasný paškvil, ktorý si nezaslúži absolútne žiadnu pozornosť od hráčov. Je pre mňa záhadou, ako dokázalo niečo takéhoto skórovať od „kritikov“ známky, ktoré spolu tvoria Metacritic priemer 84/100…

Celá hra začína, ako inak, nudnou zdĺhavou cutscénou. Príbeh je tak plytký a bez inšpirácie, že ho nemá ani cenu sledovať. Mám pocit, že sa dej točí okolo záchrany sveta… Asi. Neviem na 100%, pretože som ho celý prespal a hra je natoľko nezaujímavá, že som ani nemal nutkanie prečítať si ho na nete. Taký som ja profesionál! Nuž, malá snaha od vývojárov, malá snaha odomňa.

Gameplay na tom totižto nie je o nič lepšie. Neskutočná nuda po celý čas, ktorý som do GoW 4 dokázal psychicky investovať. A áno, recenzovať hru môžete aj bez toho, aby ste ju dohrali alebo v nej nahrali stovky hodín. Musíte snáď dopiť celú flašu vína, aby ste zistili, že vám nechutí?

Vývojári stavili na starú ohranú formulu third-person strieľačiek a nič originálneho tu teda nehľadajte. Utekáte koridorom, skočíte do úkrytu z ktorého chvíľu kosíte nepriateľov, keď je vzduch čistý, vyskočíte z neho a utekáte za ďalšiu stenu. Pri 11tej stene vám hra ukáže cutscénu, po ktorej sa celý cyklus opakuje. Občas sa do mixu pridá „osvieženie“ v podobe turret sekcie. Obľúbená herná výplň každého hráča!

Grafika je pekná… Zvuky sú fajn… PC port vyzerá a beží bez problémov… A to je asi tak všetko. Veľmi mi to pripomenulo dojmy z Need for Speed: Payback, no mám pocit, že GoW 4 nasadil korunu aj jemu. Jednoznačne najhoršia AAA hra, ktorú som tento rok hral. Nebol by som tak prísny, keby sa jednalo o hru, ktorá o svojich slabinách vie a nepredáva svoju úbohú kožu za plnú AAA cenu. Ak by stála 30 eur, vyzeralo by to možno inak.

GoW 4 obsahuje aj multiplayer. Jeeeeej! Ten sa ale skladá z úplne rovnakej hrateľnosti a princípov, s tým rozdielom, že tu netrpíte sami ale s ostatnými nešťastníkmi. Fuck that.


Sumár

Grafické spracovanie:9/10
Gameplay:2/10
Ozvučenie a soundtrack:6/10
Príbeh a dej:0/10
Technická stránka (framerate, bugy…):8/10
Pomer cena/zábava:0/10
Kvalita singleplayeru:0/10
Kvalita multiplayeru:1/10
Odohrané:30 minút
Hodnotenie

Odporučil by som zakúpenie?:Nikdy! Ani v zľave. Ani za 5 eur. Už len z princípu.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!