The Game Awards 2017

Game Awards

Už sa stalo tradíciou, že sa na obrazovkách našich počítačov a konzol, každý rok v decembri objavuje Geoff Keighley s jeho Game Awards. Obvykle sa tam dejú nehorázne podivnosti a ceny vyhrávajú dosť často koniny (ako minulý rok, keď sa stal Overwatch hrou roka… ehm..). Tento rok som bol však milo prekvapený a podivností nebolo až tak veľa ako pominulé roky. Až na jednu. Ak ste to ešte nevideli, tak upozorňujem, že to nie je pre každého. Vývojár hry A Way Out (ktorá nevyzerá vôbec zle) – Josef Fares, si zmyslel, že si vyleje srdce priamo naživo pred ľudmi. Okrem svojej hry spomenie názory na Oskarov či jeho vzťah s EA. Otázka je, či bol opitý, alebo je toto u neho normálne.

Takže, asi tak… Tommy Wiseau videohier vážení!

Späť k hrám. Víťazi jednotlivých kategórii neboli tentokrát vôbec zle vybraní. Ak chápem správne, zvíťazili hry s najväčším počtom hlasov od fanúšikov (prebehlo verejné hlasovanie na oficiálnych stránkach show), do ktorých sa zakombinovali aj hlasy vybraných známych osobností a webov/magazínov z hernej branže.

Poďme sa teda pozrieť na víťazov jednotlivých kategórii. Ku každej kategórii, ku ktorej mám čo povedať, niečo pripíšem.


Nemám nejaké veľké výhrady voči víťazstvu Legend of Zelda, ale radšej by som tam videl Maria. Zelda nie je bez chýb (šplhanie v daždi či neustále rozbité zbrane), no Odyssey je veľmi blízko ku stavu bezchybnosti. Excelentná hra a pre mňa tohtoročná GOTY. Neviem čo vôbec medzi nominovanými robí PUBG, ktorý ešte ani nevyšiel z early accessu.


Znova… Mám pocit, že tu by mal byť víťazný Mario. Kreativita tej hry je míle pred všetkými ostatnými. Zelda nie je špatný výber, no aspoň jednu z týchto prvých dvoch cien mal vyhrať Super Mario.


Víťaznú hru tejto kategórie som bohužiaľ nehral, tak neviem posúdiť jej kvality, ale ak mala lepší príbeh ako Hellblade, tak klobúk dole.


Jednoznačný víťaz! Cuphead je nádherné umelecké dielo, ktoré má k sebe pribalený aj zábavný gameplay. Môžem jedine odporučiť.


Cuphead mal skvelý soundtrack, ktorý naozaj znel ako animák z 30. rokov. Osobne by som to dal Cupheadu.


Hellblade. Čo iné? Tak perfektne zvládnutý priestorový zvuk hlasov som ešte nikdy nezažil.


Znova, Hellblade. Melina spravila skvelý kus práce.


Do tretice Hellblade! Sociálny dopad táto hra rozhodne mala. Mnohí z nás ani len netušili ako sa psychóza prejavuje…


Overwatch?! Veď ten je tu s nami len rok! Warframe si túto cenu rozhodne zaslúžil viac. Jeho množstvo nového bezplatného obsahu za posledné dva roky je niečo neskutočné. A to berte do úvahy, že sa jedná o kompletne free-to-play hru!


Súhlas. Super Mario Run by bol dobrý len vtedy, keby prestal blokovať rootnuté mobily. Akože WTF?! To, že mám root v telefóne neznamená, že idem do vašej hry cheatovať alebo čo.


Bohužial, neskúšal som ani jednu z týchto hier, no o Metroide som počul samú chválu.


Nevlastním VR, nemôžem súdiť.


Ok. Môj hlas padol na Prey, ale s Wolfensteinom som spokojný.


Ani tu to tomu Mariovi nedopriali?! BoTW je skvelá hra, to je jasné, ale mám pocit, že je príliš nadhodnotená. Fanboys úradovali.


Jemné prekvapenie. Vyhrala PlayStationová exkluzivita. Personu 5 som hral na PS3 a musím jej priznať obrovské kvality, ale že by to bolo lepšie ako Divinity? Ani náhodou. Evidentne hlasovalo málo kovaných PCčkárov.


Bojovky nehrám. Z týchto sa mi najviac pozdáva Nidhogg.


Konečne Mario! Aspoň niečo teda.


Wat? Toto som nečakal, aj keď som o Mario and Rabbits počul relatívne len chválu… Datáč pre XCOM 2 bol parádny. Ten môžem odporučiť.


Forza prišla tento rok na trh s lootboxmi… Nie dík. Volím Project Cars 2.


Čo iné mohlo tento rok vyhrať najlepší MP? PUBG je tohtoročná senzácia.


Samá konzolovka. NEXT!


Nemám moc čo dodať. Snáď len súhlasné pokývnutie.



Gillette!!! The best a man can get! GILLETTE!!!


Pre človeka, čo má v Rocket League odohraných cca 800 hodín, je toto nepochopiteľný výber víťaza 🙂


Whoa znova Cuphead! Gratulujem tímu MDHR, ale tu by som dal aspoň ako cenu útechy ocenenie skvelému Hollow Knight.


Zostali nám len ešporty a najlepšia čínska hra. Ale keďže to nás tu nikoho netrápi, dovoľte mi decembrovú tému ukončiť vyhrážkou, že tu Game Awards budú o rok späť… Dúfajme, že bude budúci rok z čoho vyberať.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!