DOJMY • Xbox Series S

Vždy bolo o mne známe, že si z konzol rád strieľam a že preferujem PC. Na tom sa za tie roky nič nezmenilo aj napriek tomu, že som minulú generáciu vlastnil všetky konzoly (PS4 Pro, Xbox One S aj Nintendo Switch). Táto generácia je však trocha iná. Konečne nie je svojim výkonom na smiech hneď z kraja, ako tomu bolo pri PS4 a XONE. Tie boli dosť k smiechu už v dobe svojho vydania. Vďaka skvelým procesorom a GPU od AMD, v kombinácii s ultra-rýchlymi NVMe SSD, tu máme veľmi zaujímavú ponuku novej generácie konzolového hrania.

Je absolútne nemožné, aby ste si aktuálne poskladali počítač, ktorý by sa výkonnostne čo by len priblížil tomu, čo za 500 eur ponúka PS5 a Xbox Series X. Prispieva tomu hlavne situácia okolo ťažby kryptomien a nedostatku čipov, čo znamená akútny nedostatok grafických kariet za normálne ceny. Aj keď tieto problémy majú rozhodne aj spomínané konzoly, nie je to až taká bieda a už sa dajú zohnať s relatívne malou prirážkou na bazároch. Tento problém však nemá konzola, ktorú som zatiaľ nespomenul. Je ňou nenápadný Xbox Series S. Práve ten sa mi dostal do rúk a ja som ho už viac ako týždeň poriadne testoval.

Hneď ako prvé som si pri otváraní krabice všimol, ako neuveriteľne malá je… Zároveň ale bola na pocit dosť ťažká. Keď som videl prvýkrát XSS naživo, nedokázal som uveriť aký malinký je. Určite ste už videli obrázky aj porovnávacie videá, ale plne to pochopíte až keď konzolu uvidíte na vlastné oči. Chladenie aj hlučnosť sú pritom parádne odladené. Je vidieť, že sa Microsoft snaží vyhnúť problémom, ktoré si môžeme pamätať zo začiatku generácie Xbox 360.

Úvodné nastavenie je dokonalé. Nemám slov na to, ako jednoduché všetko bolo. Máte možnosť použiť svoj smartfón s Xbox aplikáciou pre rýchle a pohodlné nastavenie. Všetko je tak zautomatizované – Xbox vás automaticky prihlási na účet, s ktorým ste prihlásený v spomínanej mobilnej aplikácii. Dokonca vám do konzoly nahodí aj účty, ktoré máte navzájom prepojené a pridané do „rodiny“. Dostanete aj možnosť preniesť všetky svoje preferencie a nastavenia z Xboxu One. V priebehu pár minút som bol v úvodnom menu Xboxu!

To sa oproti najaktuálnejšiemu dashboardu Xboxu One vôbec nezmenilo, no je tu novinka v podobe živých pozadí. Je to taká blbá maličkosť, ale poteší. Každopádne, ak už ste mali čo dočinenia s Xboxom One, budete tu ako doma. Vítanou zmenou je ale celková rýchlosť prechádzania medzi všetkými systémovými obrazovkami aj obrazovkami v Microsoft Store. Je pre mňa totálne nemožné vrátiť sa ku Xboxu One. SSD v Xbox Series S/X má okrem tejto výhody aj jednu funkciu, ktorú zatiaľ nemáme na PC (ale už sa chystá jej implementácia vo Windows 11) ani na PS5 – Quick Resume.

Vravel som si, že možnosť v rýchlosti prepínať medzi viacerými hrami naraz je gimmick a funkcia, ktorú si maximálne každý len párkrát vyskúša, povie si že je to „cool“ a po čase na ňu zabudne. Sám seba som prekvapil, ako veľmi som Quick Resume zakomponoval do svojho každodenného hrania. Ako príklad uvediem, že som mal spustený Dark Souls 3 a FIFA 22. Keď ma DS začalo vytáčať do nepríčetna, prepol som v priebehu pár sekúnd na FIFU a odohral polčas ligového zápasu v režime kariéry. Keď ma začali nasierať hráči môjho tímu, prepol som naspať na Dark Souls. No a takto som sa zakuklil do nikdy-nekončiacej sľučky frustrácie. Zvykol som si na to a na PS5 mi to významne chýba (áno, dostal som sa už konečne aj k novému PSku). Ďalší šok pre mňa nastal, keď som si uvedomil, že Quick Resume funguje aj po vypnutiu a znova-zapnutiu konzoly. Hra za niekoľko sekúnd načíta presne tam, kde ste naposledy skončili. Ak ste samozrejme vlastnoručne hru predtým nevypli. Je to fakt paráda. Paráda je aj ovládač. Ten je „len“ akousi prirodzenou evolúciou ovládača z Xbox One, čo vôbec nie je na škodu. Drží sa parádne a má skvelý d-pad. Stále je tu však nutnosť vymieňať AAA baterky, prípadne dokúpiť Charging Kit.

Xbox Series S je o zo všetkých nových konzol výkonnostne najslabšia. S prehľadom (pre porovnanie: XSS 4 TFLOP vs. XSX 12,1 TFLOP). To ale nič nemení na tom, že za 300 eur (sám som platil len 250) ide stále o veľmi dobrú kúpu. Osobne ma viac ako nižší výkon mrzí absencia mechaniky. To ale vyvažuje už spomenutá neuveriteľná kompaktnosť konzoly. Series S môžem napríklad odporučiť aj majiteľom PS5. Je to skvelá mašina pre využívanie prístupu k hrám v predplatnom Xbox Game Pass. Otázkou je, ako rýchlo a ako veľmi, sa začnú prejavovať rozdiely medzi Series S a Series X/PS5. Procesory v XSS a XSX sú v podstate na vlas rovnaké s rozdielom dvoch stoviek MHz, čo je maličkosť. Problém je len v sile grafického čipu. Hry tu bežia v nižšom rozlíšení, ktoré sa zväčša pohybuje okolo 1080p až 1440p. Niektoré menej náročné hry ale zvládnu aj 4K. Teší ma, že drvivá väčšina nových hier mieri na stabilných 60 fps miesto 30. Dúfajme teda, že vývojári budú svoje hry pre Series S dostatočne optimalizovať. Konzola sa predáva veľmi slušne, takže zmysel to pre nich rozhodne mať bude.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!