DOJMY • Xbox One S z pohľadu PC hráča

Ja neviem čo mi to napadlo… Mal som na účte slušnú sumu peňazí, letné zľavy na Steame v plnom prúde a pri prechádzaní nimi som si uvedomil, že nie len digitálnymi hrami je človek živý. Zašiel som si teda pozrieť, čo mi dokáže ponúknuť Alza.

Na moje prekvapenie práve prebiehali značné zľavy na rôzne Xbox One S bundly s obmedzeným trvaním na 2 dni. Možno to bude tou červenou časomierou, ktorá v ten moment ukazovala menej ako 24 hodín do konca, ale stlačil som pomyselnú spúšť a na druhý deň som si mohol ísť vyzdvihnúť svoju konzolu. Moju konzolu… Neveril by som, že niečo také poviem počas tejto konzolovej generácie.

Prečo nie PlayStation?

„Hahaaa Xbox nemá žiadne exkluzivity! Mal si ísť do PSka ty dement!“ Pozri, keby som si kupoval konzolu kvôli exkluzivitám, kúpim si Nintendo. To má tie exkluzivity aspoň zaujímavé a nie ako PSko, kde je každá jedna exkluzivita týpek s nejakou zbraňou vo 3rd person pohľade (Uncharted, God of War) alebo nejaká konina, čo sa snaží napodobniť film (Last of Us, Detroit, Heavy Rain, Beyond). Šak sa zobuďte! Všetky PS exkluzivity sú na jedno brdo!

Tým nechcem povedať, že Xbox exkluzivity sú lepšie. Ono vlastne ani nie je moc čo porovnávať. Microsoft roky pumpuje tie isté frančízy. Halo, Gears a Forza. Forza je super, Halo sa dá a Gears neznášam. Ich služby sú ale na úplne inom levely oproti Sony aj Nintendu.

Predplatiteľské služby

Xbox Game Pass je momentálne spoločne s Humble Monthly Bundle na špičke herných predplatiteľských služieb. Microsoft svoju ponuku počas tohtoročnej E3 rozšíril na PC a ponúkol aj skvelý balík troch služieb za príjemnú cenu – Xbox Game Pass Ultimate, ktorý obsahuje Xbox Game Pass for Console, Xbox Game Pass for PC a Xbox Live Gold.

Počet hier, ktoré s touto službou získate je viac než štedrý. A množstvo z nich podporuje Play Anywhere, takže môžete v uloženej hre z PC verzie pokračovať na Xboxe a naopak.

Xbox Live Gold sa tiež oplatí, keďže vám okrem možnosti hrať multiplayer (bože, tie konzole…) poskytne každý mesiac aj dve hry na Xbox One a jednu na Xbox 360. Na prístup ku XONE hrám získaným prostredníctvom Goldu budete síce potrebovať platné členstvo (rovnako ako pri PS Plus), ale všetky X360 hry vám zostanú na stálo! Microsoft tieto hry vyberá tak, aby boli hrateľné aj na XONE skrz spätnú kompatibilitu, ktorú má Xbox zvládnutú lepšie ako PlayStation.

Tento mesiac je napríklad k dispozícii Castlevania: Symphony of the Night! Vrelo odporúčam!

Uživateľské prostredie

No ja neviem, čo si mám o tomto UI myslieť. Na jednu stranu je fajn, funkčné, animácie majú hlavu a pätu, flow medzi ponukami je priam uspokojivý, no na tú druhú… Má svoje problémy.

Občas sa stane, že som príliš rýchly a menu sa zasekne na mieste. Pomôže len refresh. Načítanie jednotlivých obrazoviek vrámci hlavného menu je bezproblémové. Horšie to je pri načítaní rôznych aplikácii alebo súčastí systémových nastavení. Častokrát je loading dosť dlhý na to, aby som sa stihol opiť z nealkoholického piva.

A čo má znamenať tá navigácia v Microsoft Store?! Otrasný dizajn, ktorý je ťažko použiteľný za pomoci ovládača a dlhé pauzy medzi jednotlivými obrazovkami prinesú zaručenú nechuť čokoľvek kupovať digitálne.

Zvláštne dlhé je aj samotné zapínanie konzoly. Jednoduchým, no dosť drahým riešením, by mohlo byť dokúpenie SSD.

Funkcie

Čo vlastne môžete na Xboxe One, okrem hrania hier, robiť? Je toho prekvapivo dosť! Môžete sledovať YouTube, Twitch, Netflix, Mixer (oficiálna streamovacia služba Microsoftu) cez ich skvelé, svižné aplikácie, môžete používať aplikácie dostupné na stiahnutie cez Microsoft Store (čokoľvek od kalendára, cez kalkulačky až po čítačky kníh) a v neposlednom rade, využívať funkciu OneGuide.

OneGuide je spôsob, ktorým možno do Xboxu zapojiť TV a prepínať medzi sledovaním TV a hraním, bez nutnosti dotyku televízneho diaľkového ovládača. Ja som si pre túto funkciu však našiel iné využitie a to síce pripojenie druhej hernej konzoly!

Mal som po ruke old school PS3ku, pripojil som ju do zadného HDMI input portu, akoby to bola TV a Xbox to zvládol bez problémov. Stačilo len vstúpiť do OneGuide aplikácie v XONE a okamžite som hral PS3! Žiadny input lag a kvalita obrazu nezmenená (dokonca by som povedal, že sa zlepšili farby).

Skúsil som takto pripojiť aj svoj PC, no to príliš úspešné nebolo. Musel som prehodiť refresh rate vo Windowse z mojich 75 Hz na klasických 60, aby ho Xbox dokázal rozpoznať, signál následne v pohode prešiel, no input lag bol na nevydržanie.

Pekná vlastnosť Xboxu One je aj možnosť streamovať dianie na konzole priamo do Xbox aplikácie bežiacej na počítači s Windowsom 10. K tomu sa ešte dostanem nižšie, v názornom videu.

Hranie hier

Až teraz sa dostávame asi k tomu najpodstatnejšiemu aspektu hernej konzole. Ako sa na Xboxe One hrá? Ummm… Asi tak, ako by ste si pri hernej konzole predstavovali. PCčko vám to nenahradí, ale stále to má niečo do seba.

Gamepad má Xbox zvládnutý parádne. Jeho triggere sú zrejme najlepšie, aké som kedy skúsil, D-Pad je značne vylepšený oproti Xboxu 360 a celkovo pôsobí kvalitne. Náruživejší hráči majú možnosť si priplatiť (a to značne) a zameniť klasický XONE gamepad za Elite ovládač, ktorý prináša dodatočné nastavenia a tlačidlá.

Hry zväčša bežia v 30 fps, no nájdu sa aj výnimky, ako napríklad skvelá konzolová verzia Dooma (vidíte aj v našom videu) alebo Forza Horizon 4 / Motorsport 7. Čo sa týka rozlíšenia, máme do činenia s 900p alebo 1080p – znova, záleží od hry.

Ako príklad zlej konzolovej verzie hry by som uviedol The Crew 2 od Ubisoftu. Grafika a rozlíšenie nič moc a ešte k tomu nedokáže udržať ani len stabilných 30 fps. Framerate tam lieta od 30 až po cca 21 fps, čo je jednoduché spoznať aj okom laika.

Ako celok ale na mňa Xbox One zapôsobil príjemne a jemne predčil moje pôvodné očakávania a obavy.

Záver

Čo si môžete odniesť z mojich dojmov? No, napríklad to, že nie som až taký PC fanboy a že dokážem uznať aj kvality a silné stránky konzol. Odporučil by som teda zakúpenie Xboxu One PC hráčovi? Áno aj nie.

Ak chcete mať nejakú alternatívu ku PC, napr. pre prípad, že sa vám po ťažkom dni nechce sedieť na stoličke pred monitorom, Xbox One je z môjho pohľadu skvelá voľba. Ak už ste predplatiteľom Xbox Game Passu na PC, XONE je taktiež dobrým ťahom, keďže si na ňom zahráte ešte o niečo viac hier a využijete službu naplno, i keď so zvýšenou cenou. Tá vám však začne dávať väčší zmysel po tom, ako si uvedomíte, že v tom máte aj zlaté členstvo, ktoré vám prinesie ďalšie benefity.

Ak ale súrne potrebujete exkluzivity, odporúčal by som sa porozhliadnuť skôr po Nintendu Switch. Ak by ste chceli desiatky IDENTICKÝCH exkluzivít, bude pre vás najlepšou voľbou jednoznačne PlayStation 4 (a to bol vtip, ďakujem, môžete tie fakle a vidle položiť).

P.S.: Ó a konečne som mal možnosti zahrať si ten remasterovaný Crash Team Racing. Tá hra dokáže sama o sebe obhájiť nákup konzole.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!