E3 2019 • Microsoft

Tohtoročnú E3 odštartoval Microsoft. Ten sa už pred začatím celej akcie chválil, že sa fanúšikovia majú na čo tešiť. Pravidelne sme počúvali zvesti o tom, ako Microsoft ukáže novú generáciu Xboxu s množstvom exkluzivít, neskutočným výkonom a možno aj novým logom. A ako to teda napokon dopadlo v praxi? Sklamaný bol asi len ten, kto čakal nový diel Banjo Kazooie.

Microsoft nič nenechal na náhodu a hneď z kraja svojej konferencie nás systematicky bombardoval hrami. Krátke úderné ukážky striedali jedna druhú a človek ani nemal príliš čas spomaliť a začať sa akýmkoľvek spôsobom nudiť. Dokopy sa pred našimi očami zjavilo niečo cez 60 rôznych hier, z čoho 14 je tvorených dvornými štúdiami Xboxu (čiže by sa mohlo jednať o exkluzivity pre Xbox a PC).

Keanu Reeves a nejaký Cyberpunk (ale hlavne Keanu)

Microsoft si zabezpečil účasť CD Projektu s ich Cyberpunkom 2077 na ich konferencii a ľudia šaleli. CDP si nemohol nevšimnúť nehynúcej popularity herca Keanu Reevesa a hráčov šokovali jeho prítomnosťou na pódiu. A nie len tam. Keanu sa pozrie aj do ich, už spomínanej, vyhypovanej chystanej cyberpunkovej hry. Microsoft vedel čo robí. CD Projekt tiež vedel čo robí. Vlastne celá konferencia mala pre Microsoft po dlhej dobe zmysel.

Ó a len tak mimochodom, Cyberpunk 2077 má oficiálny dátum vydania nastavený na 16.4.2020.

Gears 5 – pretože SAMOZREJME

Keď je reč o Xboxe/Microsofte, patrí sa jedným dychom dodať názov dlhoročnej série Gears of War. Tá sa samozrejme vráti so skráteným menom a číslovkou 5 v názve. Pretože SAMOZREJME. Čo iné by aj Microsoft prezentácia na E3ke obsahovala? Gears, Forza a Halo (k nemu sa tiež dostaneme, nemajte strach). Svätá trojica, dlhé roky držiaca Božiu ruku nad Xboxom.

Gears 5, ako znie celý názov nového dielu série, má byť k dispozícii ešte na aktuálnu generáciu Xboxu a to už 10. septembra tohto roku. Ak poznáte môj názor na poslednú hru zo série, iste tušíte ako veľmi sa teším na nový diel. No niečo neskutočné! Asi nezaspím!

Halo Infinite – názov značí počet dielov v sérii

„Nestačil Gears? Máme pre vás obrovské prekvapenie! Neuveríte nám to, ale je to tak – robíme na ďalšom Halo.“ Aha… A nebo je modré (občas), tráva zelená (občas), voda pitná (občas len raz)… Kto nečakal Halo, musí žiť v kóme. Na Halo Infinite je zaujímavé (okrem toho, že na ňom nie je nič zaujímavého), že sa má jednať o hru pre novú generáciu Xboxu s pracovným názvom Scarlett. Aspoň teda dúfam, že je to len pracovný názov, lebo horšie meno je už len Xbox One X.

Nového Halo spoločne s novým Xboxom, by sa mali hráči dočkať v zimnej sezóne 2020.

Nová generácia Xboxu odštartuje v zime 2020

Microsoft na nič nečakal a už na tohtoročnej E3 vybalil plány pre svoju ďalšiu konzolu. Tá pre zatiaľ ponesia označenie Scarlett a sľubuje hneď 4-násobný nárast výkonu oproti Xboxu One. To ani nie je tak tažko predstaviteľné, keďže momentálne dožívajúca generácia toho výkonu už naozaj nemá zrovna na rozdávanie. Padali reči o 120fps, 8K rozlíšení, prispôsobovateľné obnovovacie frekvencie… No skrátka vo veľkej miere totálne bludy. 8K rozlíšenie v čom? V Minesweeperi alebo Solitaire?

Všetko to jednoducho znie príliš dobre na to, aby to bola pravda. Nu, uvidíme koncom budúceho roka. Ak sa to všetko ukáže ako pravda, rád sa ospravedlním, no mám pocit, že to dopadne ako obvykle. Sklamaním ľahko ovplyvniteľných hráčov.

Xbox Game Pass už aj pre PC

Game Pass už síce bol svojim spôsobom prítomný aj na Windowse 10, no ani v najmenšom sa nepodobal na jeho Xboxový variant. Dostupné v ňom bolo len minimum hier, čo sa snaží zmeniť Xbox Game Pass for PC. Nová verzia služby hráčom do augusta ponúkne cez 100 hier a to za veľmi príjemnú uvádzaciu cenu. Skúsiť si betu môžete už dnes a to len za 1 euro. Budete na to však potrebovať novú Xbox beta aplikáciu a najnovší update Windowsu 10.

Popri tom Microsoft prichystal aj Xbox Game Pass Ultimate (za 14,99 eur mesačne), ktorý ponúka Game Pass pre Xbox a PC v jednom balení.

Okrem iného sme na prezentácii Microsoftu videli aj predstavenie druhej generácie predražených Elite ovládačovLEGO DLC pre Forzu Horizon 4 (vážne), potvrdenie príchodu Age of Empires Definitive Edition na Steam a práce na definitívnej edícii druhéhe dielu, zaujímavý horror Blair WitchPhantasy Star Online 2, dátum vydania pre The Outer Worlds (25. október – od prvého dňa dostupné aj v Xbox Game Passe), potvrdenie akvizície štúdia Double Fine Microsoftom (Psychonauts 2), Minecraft Dungeons, novú hru Bleeding EdgeOri and the Will of the WispsElden Ring od FromSoftware a návrat NES série Battletoads.

Kompletný záznam z konferencie Microsoftu:

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!