DOJMY • Windows 11

Microsoft nakoniec nedostojí svojim sľubom o Windowse 10 ako o poslednej verzii Windowsu. Nedávno oficiálne odhalil Windows 11 a krátko potom aj vypustil testovaciu verziu medzi Insiderov. Chvíľu som odolával, ale nakoniec sa to vo mne zlomilo a Windows 11 som nainštaloval. Ako je na tom tento nový operačný systém v porovnaní s Windows 10? Prekvapivo veľmi dobre.

Inštalácia prebehla bez problémov a to prostredníctvom klasickej Windows 10 aktualizácie. Preniesli sa mi všetky súbory, nainštalované programy, ikony na ploche aj v Štart menu, nastavenia… Skrátka úplne všetko. Windows 11 sa od začiatku chová len ako ďalší obyčajný update Windowsu 10, no pritom je to o dosť viac než len to. Všimnete si to na prvý pohľad, keď si s hrôzou uvedomíte, že spodný taskbar už nie je zarovnaný na ľavú stranu, ale na stred. Toto nastavenie sa dá zmeniť (už ho ale nepresuniete do strán alebo hore), ale osobne som na vycentrovaný taskbar okamžite zvykol. Možno je to tým, že som ho takýmto spôsobom dlho používal na rôznych Linuxoch.

Microsoft chcel Windows poriadne graficky zmodernizovať a je to poznať na každom kroku. Všetky elementy systému sú zaoblené, animácie sú pohľadne plynulé, prednastavené pozadia sú minimalistické s prenikavými farbami, zmenou prešiel aj systém notifikácii a systémových zvukov… Je toho viac, vrátane konečne pozmeneného File Exploreru. Podstatnejšia je ale funkcionalita a ani tá nezostala bez povšimnutia. Veľkého zlepšenia sa dočkala podpora HDR na podporovaných monitoroch a prišla aj funcia Direct Storage, ktorá na Xbox Series umožňuje bleskurýchle spúštanie a prepínanie medzi hrami. Vítanou zaujímavosťou je aj automatické priraďovanie výkonnostných plánov podľa náročnosti daných aplikácii. Ak Windows vie, že nejaká menšia indie hra pobeží plynulo aj pri nižšom výkonnostnom móde, automaticky ho pri spustení hry zapne, aby sa šetrila spotreba elektriky alebo výdrž batérie pri notebookoch.

Microsoft sa začína čoraz viac inšpirovať Applom

Zlepšenie nastalo aj pri multitaskingu. Microsoft pripravil niekoľko úprav pre fungovanie virtuálnych plôch, ktoré ešte viac uľahčujú pohyb medzi nami vytvorenými plochami. Každá plocha môže mať po novom aj svoj vlastný motív, aby sa vám neplietli. Ešte lepšia novinka nastala pri pripínaní okien k bokom obrazovky. Okrem jednoduchého pripínania vľavo + vpravo, ponúka Windows 11 aj pripínanie do horných aj dolných krajov ale na stred, a to všetko veľmi uživateľsky prívetivo. Skrátka potiahnite okno do strany, do ktorej ho chcete pripnúť a objaví sa vám tieň, kam sa vaše okno pripne. Windows vám následne na pripnutie navrhne vaše ostatné okná a vám stačí len na jedno z nich kliknúť a ono sa do tej ďalšej strany už samo odnaviguje. Možností rozloženia okien je viacero a Windows 11 ich dobre komunikuje s uživateľom.

Návrat hlásia widgety, ktoré poznáme už z čias Windows Vista. Tie nové však majú tentokrát svoje vyhradené miesto a dostanete sa k nim pomocou odkazu v taskbare. Sem si môžete pridávať zoznamy úloh, ukazeteľ počasia, kalendár, obrázky alebo správy zo sveta.

Vizuálnym faceliftom si prešiel aj Microsoft Store. Je to lepšie, ale stále mi to príde dosť ťažkopádne. Aj v tomto novom Store sa mi stáva, že sa inštalácie a aktualizácie aplikácii a hier tvária, že ešte nie sú dokončené, pritom už dávno sú. Do výberu aplikácii MS Store sa dokonca začínajú postupne pridávať aj Android aplikácie, čo je naozaj bizarná novinka, ale určite si nájde svojich fanúšikov. Taký TikTok má už teraz na Microsoft Store obrovský úspech.

Celkovo je pre mňa preview verzia Windows 11 príjemným prekvapením. Nič mi z Windowsu 10 nechýba, nič sa počas updatu nestratilo, nič neprestalo fungovať, dizajn sa mne osobne veľmi páči a aj keď môže niekto namietať, že sa Microsoft vydal cestou Applu, stále je tu ten faktor väčšej slobody voľby a herného výkonu, čo sa o MacOS povedať skrátka nedá. Linux je dlhodobo skvelou voľbou (v posledných rokoch už aj pre hráčov), ale stále to nie je systém pre každého. Tým Windows je a ešte dlho to tak aj zostane. Konečná verzia Windowsu 11 by mala postupne začať prichádzať majiteľom aktivovaných Windows 10 už koncom tohto roka.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!