PREVIEW • Dead Island 2 – Alpha verzia (2015)

Včera som na webe zverejnil gameplay video z uniknutej alpha verzii zombie akcie Dead Island 2. To som ešte netušil, že sa mi dostane do rúk osobne. Je to tak. Vďaka mojim kamarátom z nemenovaného ruského fóra, sa mi podarilo zahrať si presne tú istú verziu Dead Island 2. Tu je krátky preview, čo som v nej videl a zažil.

Alpha poskytuje len pohľad na základy hrateľnosti, niekoľko rôznych zbraní a jednoduché craftovanie. Po výbere jednej zo štyroch charakterových tried (rýchlosť, tank, tichý zabiják a špecialista na boj z diaľky) sa dostanete do hry. Questy fungujú len tak na oko a poskytujú iba nutné minimum, aby mal hráč nejaký cieľ. Zväčša je náplň misii „dostaň sa na určené miesto a pobi tam zombíkov“.

To podstatné v alpha verzii je však samotný boj proti hordám nemŕtvych. Ten pocit keď vezmete dvojmetrové kladivo a pristanete s ním na hlave jedného zo zombíkov tu funguje na výbornú. V tomto ohľade skrátka starý dobrý Dead Island. Iste, alpha obsahuje neuveriteľný počet bugov a nedorobených zákutí mapy, ale aj tak je to na tých pár minúť neskutočná zábava.

Popri chladným zbraniam na blízko, obsahuje hra aj streľné zbrane. Tie však nemajú ten správny feel. Na môj vkus udeľujú príliš málo poškodenia na to, aby malo cenu ich využívať častejšie. Sú momenty, kedy ich použiť jednoducho musíte. Napríklad keď na vás útočia zombies so samopalmi zo strechy paneláku. Suverénne najlepšie zvládnuté sú „magické“ melee zbrane. Slovo magické zrejme nie je najsprávnejšie, ale prišlo mi to vhodné. Takéto zbrane majú schopnosť podpáliť, zelektrizovať alebo zmraziť nepriateľov naokolo. Vyčarovaný úsmev na vašej tvári je garantovaný.

V alphe sa objavujú aj funkčné vozidlá. Výskušal som si jazdu v buggine a smetiarskom vozidle. Nárazy do nepriateľov mali podivne pomalú odozvu a sekundu vždy trvalo, kým zombíci zareagovali na to, že ste ich práve prevalcovali s 15 tonových hovadom plným smetí.

Crafting dostupný v tejto verzii hry je skôr na ukážku, že sa v hre objaví. Nemal som možnosť reálne nič vykraftiť, keďže som nikdy nemal k dispozícii potrebné suroviny. Potešilo ma a zároveň prekvapilo, že mal Dead Island 2 aj vo svojej takto rannej verzii podporu ultrawide rozlíšení (okrem hlavného menu). To je niečo, čo nemajú ani niektoré moderné, plne vydané hry (pozerám sa hlavne na japonských vývojárov). Framerate bol miestami katastrofálny a grafika už dnes rozhodne neoslní, ale to nie je nič, čo by sa nedalo zlepšiť vo finálnom vydaní.

Pevne dúfam, že sa Dead Island 2 nakoniec dočká vydania a že si to medzi sebou rozdá s konkurenčnou zombie akciou Dying Light 2. Tá má ale navrch toho všetkého, čo má Dead Island, aj prvky parkouru. Berie sa však o niečo vážnejšie ako Dead Island a práve v tom by mohol tkvieť potenciálny úspech Dead Island 2. Spraviť šialený zombie krvák so zábavnou hrateľnosťou.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!