Našla sa stratená simulácia SimRefinery od Maxisu

Internetový archeológovia majú na svojej pažbe ďalší podstatný zárez. Našla sa totiž donedávna beznádejne stratená hra od Maxisu (tvorcovia SimCity alebo Spore). Táto hra však nie je úplne obyčajná gamesa pre masy. Simulácia SimRefinery bola vytvorená na zákazku pre spoločnosť Chevron.

Hra simulovala fungovanie internej rafinérie Chevronu a približovala ho zamestnancom firmy. Na hre pracovala odnož Maxisu s názvom Maxis Business Simulations. Táto divízia štúdia mala tvoriť podobné simulácie a softvérových pomocníkov pre rôzne firmy na zákazku. Tieto hry nikdy neboli určené hráčom a médiám.

Podobný pokus o exkluzívnu tvorbu komerčných programov a hier v tej dobe ešte nikto pod palcom nemal a Maxis tak bol na tomto rybníku jeden z prvých priekopníkov. Chevron bol prvý zákazník Maxis Business Simulations a to najmä vďaka úspechu SimCity z februára roku 1989. SimRefinery bol dokončený v roku 1993 a podľa slov Willa Wrighta výrazne pomohol účtovníkom a iným kancelárskym zamestnancom firmy Chevron. V žiadnom prípade podľa neho nešlo o komplexný inžiniersky nástroj. Išlo skôr o softvérovú pomôcku pre určitú skupinu ľudí v Chevrone.

SimRefinery si teraz môže vďaka internetovému pátračovi a čitateľovi ArsTechnica, vyskúšať každý a to aj online priamo cez prehliadač na stránke Internet Archive. No a ako dopadol projekt Maxis Business Simulations? V roku 1996 Maxis túto svoju divíziu opustil a po jej autonómnom premenovaní na Thinking Tools Inc. o nej už moc nevieme.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!