ROZBOR • God of War (PC)

God of War (2018) sa 14. januára konečne dostal z PlayStation väzenia na PC a hráči to náležite ocenili. Z God of War sa stala zatiaľ najúspešnejšia bývalá PlayStation exkluzivita na PC a na Steame má momentálne 96% kladných hodnotení z celkového počtu 16 958 recenzii. Obrovský úspech, ktorý Sony len utvrdil v tom, že vydávať hry na PC sa skrátka oplatí. Hra je to slušná, o to pokoj, ale ako dopadol samotný PC port? Nemusíte sa strachovať, hra na PC beží naozaj veľmi slušne.

Testované na tejto konfigurácii:

AMD Ryzen 5 2600 @ 3,8 GHz
16 GB DDR4 RAM @ 3000 MHz
AMD Radeon RX 570 4GB
LG Ultrawide FreeSync monitor (2560×1080 @ 75Hz)

Áno, testoval som na veľmi ľudovej zostavičke s 4GB grafickou kartou. Dôvod je jednoduchý. V dnešnej dobe to máme s GPU ťažké a len málokto si môže dovoliť luxus typu RX 5700 XT, na ktorej som testoval doteraz. Aj preto som bol milo prekvapený, ako dobre je God of War na PC optimalizovaný. Ak si nastavenia hodíte presne do stredu, teda na Originálnu kvalitu pôvodnej PlayStation verzie a zapnete FSR (FidelityFX Super Resolution) v Ultra kvalite, nemusíte sa ničoho obávať. Aj na RX 570 vám potom hra pobeží v 1080p s 60 fps. Netvrdím, že neprídu časom nejaké tie prepady frameratu, ale nie je to nič, čo by závažne ovplyvňovalo zážitok z hry. Ja mám tú „nevýhodu“, že moje 1080p rozlíšenie je niečo medzi 1080p a 1440p, keďže mám ultrawide monitor. To pochopiteľne znamená nutnosť renderovať väčšiu plochu na horizontálnej úrovni a tým pádom aj znížené fps. Tu sa musím ale zároveň pozastaviť a pochváliť port za podporu ultrawide rozlíšení a to dokonca aj v cutscénach. Horizon: Zero Dawn by si mohol vziať príklad! Pochváliť musím aj rýchlosť načítavania. Loadingy sú skutočne až nečakane svižné a to aj bez SSD.

Spomínal som FSR. Čo to vlastne je? Je to AMD technológia pre upscalovanie – teda hra renderuje v nižšom rozlíšení a následne sa FSR postará o upscale do vyššieho rozlíšenia. NVIDIA ekvivalent je DLSS a aj táto technológia je tu dostupná. Moje odporúčanie v prípade God of War je vyhýbať sa kvalite FSR pod Ultra. Ultra sa (ak bežíte vo Full HD) postará o upscale do 1080p z cca 900p, vyzerá to veľmi blízko natívnemu 1080p rozlíšeniu a získa vám slušné percento extra výkonu. Vďaka tomuto nastaveniu som si dokonca aj na UW rozlíšení mohol dovoliť zvýšiť niektoré grafické detaily. Zvolil som anisotropic filtering na ultra, čo by mal urobiť každý – v dnešnej dobe nie je dôvod, prečo nemať AF na 16x; odrazy na vysoké nastavenie a zatienenie okolím (ambient occlusion) taktiež na vysoké, čo je zároveň aj maximum. No a samozrejme som vypol motion blur a film grain, pretože logika nepustí. Zrejme najdôležitejšie nastavenie, ktoré PC verziu hry na míle vzďaluje od PS4/PS5 sú tiene. V niektorých lesnatých častiach hry otvárajú ultra tiene úplne novú grafickú dimenziu a poskytujú značne lepšiu celkovú atmosféru. Toto nastavenie je však zároveň aj najnáročnejšie na GPU a je potrebné sa pripraviť na znateľnú strátu fps. Bavíme sa tu o viac ako 20 snímkovom prepade oproti vysokému nastaveniu.

Zvýšenie spomenutých nastavení som si mohol dovoliť hlavne vďaka FreeSyncu, ktorý je na mojom monitore aktívny v rozmedzí 40-75 Hz, čo vlastne znamená, že ak v hre dosahujem aspoň 40+ fps, FreeSync sa postará o to, aby to vyzeralo ešte o poznanenie plynulejšie. Framerate pri vyššie spomenutých (a na screenshotoch zaznamenaných) nastaveniach dosahoval zväčša hodnoty od 45 do 65 fps. V tých najnáročnejších scénach sa mohlo stať, že to padlo na „krásne cinematickú“ hranicu 30 fps, ale vždy sa všetko rýchlo vyšplhalo naspäť na únosnú hodnotu. Je dosť možné, že ide o problém s AMD zostavami a na oprave sa už pracuje. Tu samozrejme platí pravidlo, že čím lepšie železo máže, tým hra pobeží lepšie. Šokujúce, že? RX 570 je podľa mňa dobrý príklad takého toho totálneho minimumu pre hranie dnešných hier a ak hra beží obstojne na tomto, tak sa nemáme o čom baviť. Port sa skrátka podaril a PCčko dostalo tú najlepšiu verziu God of War. Vývojári ešte k tomu plánujú ďalšie optimalizácie. Ja som bol už teraz spokojný, ale ak má tento port ešte väčší potenciál, tak sem s tými aktualizáciami! Uvidíme kedy a s čím sa vytasí natívny PS5 upgrade.

Ešte by som sa rád dotkol ovládania na klávesnici a myši. Jedným slovom paráda. Mne osobne sa to ovládalo podstatne lepšie ako na ovládači, ktorý som vyskúšal ako v PC verzii, tak aj na PS5. Plynulosť otáčania kamery myšou bude pre mňa vždy neodolateľná výhoda. Som heretik? Možno, pretože som skúšal aj Xboxový ovládač… Pri God of War… Tak už ma konečne upáľte.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!