Koľko stojí implementácia DRM ochrany Denuvo?

My PC hráči nadávame na mnoho vecí. Najčastejšie v poslednej dobe asi na vysoký počet rôznych launcherov herných štúdii, no v tesnom závese za tým sa dlhodobo nachádzajú DRM ochrany. Čo to takáto ochrana vôbec je? DRM (teda Digital Rights Management) ochrana, má za úlohu ubrániť softvér pred pirátením – teda nelegálnym sťahovaním a používaním. Pre hranie hier s implementovanou DRM ochranou je nutné ju najprv odstrániť. Toto odstraňovanie sa nazýva crackovanie (nemýliť s hackovaním) a výsledný produkt je tzv. crack. Ten si piráti stiahnu, nakopírujú do zložky s hrou alebo programom a môžu začať hrať / používať daný program.

Väčšina ochrán v minulosti spočívala v nutnosti mať vložený disk v DVD mechanike a nebolo príliš náročné pre ne pripraviť crack. V posledných rokoch sa ale najmä v hernom priemysle rozšírilo využívanie dôslednejšej ochrany. Ňou je práve Denuvo a je len veľmi zložito cracknuteľné. Pirátenie hry s Denuvom je obvykle dostupné až dlhé mesiace po jej vydaní. To je určite lákavá predstava pre väčšinu veľkých herných štúdii, ktoré chcú pochopiteľne pirátstvo eliminovať a na svojich hrách zarobiť čo najviac. To nie je nič nelogické a majú na to právo. Mnohým legitímnym hráčom, nepirátom, to ale môže prísť, že ich vydavateľ hry automaticky označuje za zlodejov. Ako by podľa nich na PC všetci pirátili a ochranu tým pádom nutne potrebujú.

Oplatí sa to však herným vydavateľstvá finančne? Nič totiž nie je zadarmo a aj Denuvo niečo stojí. Dlho sa špekulovalo koľko to môže byť a akou formou vydavateľstvá platia. Vďaka dokumentom od Cryteku, ktorý nedávno s Denuvom vydal Crysis Remastered, máme jasnejšiu predstavu.


  • 140 000 € za prvých 12 mesiacov ochrany (126 000 € pred 31. marcom 2021)
  • 2 000 € za každý mesiac navrch po prvých 12 mesiacoch
  • 60 000 € navyše pre produkty, ktoré presiahnú 500 000 aktivácii za 30 dní
  • 0,40 € za každú aktiváciu na platforme WeGame
  • 10 000 € navyše za každú obchod (digitálnu distribúciu) na ktorom sa produkt objaví

Napríklad takému Ubisoftu sa to teda nakoniec rozhodne oplatí. Niečo vyše 200 000 € za ochranu ich predraženej kópie predchádzajúcej hry vôbec nie je na zahodenie pre multi-miliardovú firmu. Čo ale menšie štúdiá a vydavateľstvá, ktoré si nepochopiteľne Denuvo zaobstarajú? Napríklad taký Handball 17 je hádzanárska hra, o ktorej ste možno ani nepočuli. Vyšla v roku 2016 a dodnes nebola cracknutá. Nie pretože by to bolo nemožné, ale pretože nikoho nezaujíma. Platí teda vydavateľstvo Nacon dodnes každý mesiac 2 000 € za to, že ich hra nebola nikdy cracknutá? To by bolo úsmevné…

Zdroj: Reddit a Twitter

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!