Crysis Remastered dopadol katastrofálne

Včera vyšiel Crysis Remastered, na ktorý som sa ako kovaný PC hráč už dlho tešil. Bohužiaľ, tak ako skoro všetko v hernom priemysle, aj on ma sklamal. Problémy majú konzolové aj PC verzie a Crytek zatiaľ mlčí. Zatiaľ čo na Xboxe One, Xbox One X, PS4 a PS4 Pro trpí hra oneskorenými reakciami na stlačené tlačidlá na ovládači, grafickými glitchmi a nízkym frameratom, na PC sa Crytek neuráčil opraviť ten najzásadnejší nedostatok pôvodnej PC verzie z roku 2007 a navrch pridal Denuvo a Epic Store exkluzivitu.

K tomu najzásadnejšiemu nedostatku… V dobe vydania Crysis rátal Crytek s tým, že sa budúcnosť procesorov vydá smerom za výkonom jedného jadra a nie za multi-jadrovými CPU. Crysis benefitoval najmä z výkonu jedného jadra a jeho, čo najvyššej, frekvencie. Tento nedostatok mal remaster bez debaty vyriešiť, no nespravil tak. Naopak, v niektorých momentoch je to ešte horšie ako v pôvodnej edícii. Moderné grafické karty majú pri takto zlej alokácii výkonu procesora, problém dosiahnuť svoj maximálny potenciál. Sú teda tzv. bottlenecknuté. Crysis Remastered je tak bezdôvodne náročný na hardvér. Jeho oficiálne HW požiadavky pritom ničomu podobnému nenasvedčujú (odporúčané nároky má dokonca nižšie ako Mafia: Definitive Edition).

Aktuálne nedokáže Crysis Remastered rozbehnúť na najvyššie detaily s 60 fps žiadny počítač ani len v 1080p. O 4K sa radšej ani nebavme. Hra pritom ani nevyzerá nijak úžasne. V dnešnej dobe už máme možnosť zahrať si aj graficky krajšie hry, ktoré bežia 10-krát lepšie. Remaster beží na vylepšenej verzii DirectX 11 s pridanými VKray extenziami, pre softvérovú/hardvérovú (záleží či máte RTX GPU alebo nie) podporu ray tracingu. Vďaka prítomnosti softvérovej implementácie si tak môžu ray tracing vyskúšať aj majitelia grafických kariet od AMD, ale za cenu obrovských prepadov frameratu. Tento prepad bohužiaľ ani nestojí za to, pretože takáto forma ray tracingu je značne horšia ako tá klasická hardvérová.

Nezvládnutá je aj podpora HDR. Farby sú pri ňom celé nejaké divné. Okrem technických problémov si pripočítajte aj fakt, že remaster vychádza z X360/PS3 verzie hry a neobsahuje jeden celý level z pôvodnej PC verzie (Ascension). Práve tento level bol najviac založený na výkone jedného jadra procesora. Náhoda, že bol zrovna tento level odstránený?… Celkovo je tak Crysis Remastered obrovské sklamanie a jeho kúpa sa, aspoň zatiaľ, neodporúča.

Zdroj: DSOG

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!