KOMENTÁR • Čím viac Áčok, tým viac Adidas

Tak som sa dopočul, že Microsoft a Ubisoft sa rozhodli založiť novú kategóriu produkcie svojich veľkých hier. AAA hry začínajú byt nahradzované AAAA hrami… Obe firmy sa evidentne riadia podľa základného pravidla čínskych secondhand obchodov s textilom – čím viac čiarok, tým viac Adidas. V tomto prípade je to ‚čím viac Áčok‘.

Už pred nejakou dobou sa nám rozmohlo označenie AAA+, čo vo svojej podstate označuje hry, ktoré majú potenciál finančne zarábať aj po svojom vydaní. Inými slovami obsahujú mikrotransakcie. Čo teda máme očakávať od AAAA hier? Ešte viac mikrotransakcí? Ešte menej obsahu za ešte viac peňazí? Nech je to akokoľvek, nič pozitívneho to pre hráčov nebude. Inak by to nepropagoval Ubisoft.

Práve Ubisoft má vraj rozrobené hneď dve takéto AAAA hry. Jednou z nich je Beyond Good and Evil 2, o ktorej existencii som už stihol aj zabudnúť. Microsoft dokonca založil špeciálne nové štúdio s názvom The Initiative. Práve toto štúdio sa má primárne orientovať na „vysoko kvalitné hry, aké ešte hráči nehrali“. Tie áčka pritom ale nikdy neznamenali nejakú záruku kvality. Red Dead Redemption 2 je AAA a pozrite ako dopadol… No dobre, to je len žart. Ale čo taký Fallout 76? Tie áčka odjakživa znamenali, ako veľmi nákladný bol vývoj danej hry a určuje, koľko si vydavateľ za ne môže účtovať.

Základná cena hier sa začína pomaličky zvyšovať a možno práve preto prichádzajú firmy s novým označením pre svoje blockbustery. Aby ľudia nenadávali a mysleli si, že za tie extra peniaze dostávajú lepší produkt. Dostávať budete stále to isté, čo aj doteraz. Len za viac peňazí…

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!