Kasíno v GTA Online je gambling a Rockstar by mal za to niesť zodpovednosť

Od dnešného dňa je v online časti Grand Theft Auto V možnosť ísť do kasína. „The Diamond“ kasíno je súčasťou najnovšieho updatu hry a prináša možnosť hazardovať. Skrátka a jednoducho. Nebudeme chodiť po špičkách okolo nasraného bulldoga a povedzme si ako to naozaj je.

Táto nová aktivita sa ale neobjaví vo všetkých krajinách sveta. Napríklad legislatíva Českej republiky Rockstaru nedovoľuje pridať hazard do ich hier (platí to aj pri Red Dead Redemption 2).

Hazard je špinavosť a častokrát ľudí dostáva len do problémov (mám skúsenosti z vlastného okolia). Je to ale ich rozhodnutie. Hazardovať môžu len dospelí jedinci a práve tu narážame na problém pri virtuálnom gamblingu.

Koľko detí hrá GTA V? Neskutočné množstvo, aj skrz fakt, že by nemali, keďže je to hra striktne pre dospelé publikum. Všetci ale dobre vieme, že je nimi preplnená na prasknutie. Pre deti sú peniaze zväčša neznámou entitou. Nevedia ešte ako s nimi hospodáriť, nepoznajú ich hodnotu… V tom by mohlo pomôcť zavedenie povinného ekonomického predmetu na základné školy, ale to je iná debata (hlavne, že tam majú chémiu, ktorú nikto z nich zrejme nevyužije).

Také dieťa môže vziať kreditku rodiča a ponakupovať Shark Cards (tie pridávajú do GTA Online in-game peniaze). To samozrejme nie je chyba Rockstaru, ale pridať k tomu ešte možnosť tieto REÁLNE peniaze utratiť v kasíne? To je už tak trocha cez čiaru. Ako budú kontrolovať, či má hráč dosiahnutú plnoletosť pred vstupom doň? Nijak, nič sa kontrolovať nebude. Aj tu môžete namietať, že to predsa nie je starosť Rockstaru, ale ja vám budem oponovať.

Čo keby si majiteľ reálneho kasína povedal, že „tomu nechá voľný priebeh“ a nebude robiť kontroly občianskych preukazov? Argumentoval by to rovnako ako Rockstar? „Veď dobre viete, že sú naše služby od 18 rokov, prečo by sem chodili neplnoletí? Je to vina rodičov! Mali svoje dieťa kontrolovať!“

GTA V Casino

Niekto by si mal na túto obscénnu novinku v GTA V posvietiť a donútiť Rockstar zasiahnuť. Mali by vyžadovať predloženie fotky občianského/vodičského preukazu cez mail alebo cez podporu na ich webe a hlavne by mali odvádzať peniaze štátu, v ktorom majú svoje hlavné sídlo. Rovnako, ako to robia reálne kasína. Potom by si zrejme dobre rozmysleli, či sa im to vyplatí.

Aký je rozdiel medzi reálnym a virtuálnym hazardovaním? V reále míňate peniaze na šancu niečo získať / vyhrať. Vo virtálnom svete míňate peniaze na virtuálne peniaze a tie následne používate na šancu niečo získať / vyhrať. Vidíte rozdiel? Ja teda nie. Herný priemysel si len vymyslel virtuálne meny, aby nikto nemohol povedať, že v ich hrách ľudia utrácajú reálne peniaze. Vo svojej podstate tomu tak ale je!

Zakončím to tvrdením, že som z momentálneho stavu herného biznisu znechutený a prajem všetkým AAA štúdiám, aby sa museli neustále spovedať v parlamentoch rôznych krajín, ako sa stalo nedávno v prípade EA.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!