AAA vydavatelia milujú tvoju kreditku

Príbeh nenažraných videoherných firiem a ich špinavých (často krát nezákonných) praktík.

Chtivosť, túžba, honba po peniazoch. Herný biznis je len o jednom. Zarobiť. Nie zarobiť dostatok peňazí, ale zarobiť VŠETKY peniaze. Všetky peniaze na planéte Zem. A ako to najlepšie dosiahnuť? Tvorbou dobrých hier? Ale kde že… Vydávaním čo najviac hier pod úspešnými menami každý rok a uspokojovať očakávania investorov.

Dokonalým príkladom v posledných rokoch je všetkými milovaný Rockstar Games, ktorý pod vplyvom materskej veľkofirmy Take Two zabúda na akúkoľvek ľudskosť a svojimi in-game mikrotransakciami dokazuje, že vyššie spomenuté tvrdenie je pravdivé.

Ide o lóve, nie love

GTA V bol masívny hit a dokonca aj u mňa bodoval za plný počet (10/10 v mojej recenzii z roku 2013). Čo sa mi teda nepáči? No samozrejme jeho multiplayerový komponent, ktorý si dal za cieľ vyšťaviť hráčov do posledného centa.

Dúfam, že sa zhodneme na tom, že Shark Cards v GTA Online sú cenovo premrštené a aj na úplnú blbosť si človek musí “vygrindovať” dušu, alebo vytiahnuť kreditku. Rockstar a Take Two preferujú samozrejme možnosť číslo 2 a tomu aj celý gameplay GTA Online prispôsobujú. Rovnako tomu je aj v Red Dead Online!

Chváliť ich teda za to, že po dlhé roky vydávajú content je niečo ako chváliť banky za to, že nám dovoľujú mať otvorené bankové konto za pomoci poplatkov za “vedenie účtu”. Všetok tento content je tvorený s jediným cieľom – zarobiť maximum peňazí za minimum roboty.

Pamätáte, že bol pôvodne v pláne bezplatný príbehový singleplayerový prídavok? Kde je? No v piči, vážení a milí ? Treba zarobic!

Contry roads, Take me the fuck away…

Bethesda… Počúvaj na chvíľu. Zahoď na chvíľu ten Creation Kit do kúta a počúvaj tých, vďaka ktorým tvoj biznis existuje. Počúvaj svojich hráčov!

Máš obrovské šťastie, že ti prechádzajú veci, ktoré by iným vývojárom/vydavateľom v živote nikdy neprešli. Skyrim, ktorý ani po milióntom re-release nemá opravené bugy, ktoré moderská komunita dokázala už dávno opraviť (a to zadarmo). Fallout 4 detto.

No ale ľudia ti to žrali a kupovali a tak sme teraz tam, kde sme. Fallout 76… Inak, ako krádež za bieleho dňa sa to ani nazvať nedá. Nespočet bugov je pre F76 ten najmenší problém. Katastrofálne nestabilné servery, nudná náplň gameplayu, questy a skript bez akejkoľvek inšpirácie, leaky osobných informácii zákazníkov, odmietanie reklamácii, kauza lacných tašiek ku zberateľskej edícii… Chýba mi tam ešte niečo?

Atom Store! Snáď by sa nenechali zahanbiť ostatnými AAA vydavateľmi a zabudli by na nejakú formu mikrotransakcii! Ale čo je toto? Power-armor skin za 18 eur? Pár ikoniek za 5 €? Oooo, ale to je všetko v poriadku, pretože oni nám za to dajú všetky budúce DLC bezplatne. Ozaj? Ja som ešte žiadne nevidel a nepočul som ani o žiadny bližších plánoch o aké formy DLC sa vlastne bude jednať. Takéto kecy nech hovoria tomu, čo seno žere…

Zatiaľ proste len predávajú predražené skiny na Pip-Boyov do nedokončenej, technicky nezvládnutej napodobneniny MMOčka.

Earliest Access!

EA – Electronic Arts = EA – Early Access… Náhoda? Hah, ani omylom!

Battlefield V je sračka sama o sebe, nie to ešte, keď vám tú sračku EA predá takmer bez akéhokoľvek zmysluplného obsahu. Dve tretiny singleplayeru neboli dostupné v deň vydania! Až nedávno sa ich EA a DICE uráčili pridať vo forme “bezplatného updatu”. Ďalšia vec, ktorá ma neskutočne vytáča… Aké iné sú updaty? Updaty/aktualizácie/patche boli, sú a vždy budú bezplatné! Ak má hráč za niečo platiť, automaticky sa z toho stáva platené DLC. To si zase len AAA štúdiá pridali slovo “bezplatné”, aby v našich očiach vyzerali ako nejakí milosrdní príbuzní, čo nám zadarmo dávajú pletené svetríky a cukrovú vatu.

A aby ste nehovorili, že som pokrytec, tak si strelím aj do “vlastných” radov – CD Projekt RED spravil podobnú vec po vydaní tretieho Zaklínača, kedy hráčom ponúkli 16 bezplatných DLC, pričom obsahovali zväčša len kusy oblečenia, pár vedľajších questov a New Game+…

EA je ale samozrejme horšie. Tí zašli až tak ďaleko, že sa hádajú s vládami niekoľkých Európskych štátov, či sú lootboxy gambling alebo nie (nápoveda – áno sú). A vlastne doteraz porušujú zákon niekoľkých EU štátov, poskytovaním náhodných odmien za peňažné transakcie.

Activision Blizzard mi môže lízať päty

Activision totálne pokazil Blizzard a osobne pre mňa obaja skončili. R.I.P. Diablo.

P.S.: A už vám jebem aj to WoWko… Nebudem mesačne platiť takých židov, aký “pracujú” v tamojšom vedení.

P.P.S.: Čože, slovo žid nemám používať v špatnom svetle? Prečo? Čo som?… Nácek? Čo to s tým má spoločné?… Nekrič!… Čo plačeš?… Kam ideš?… Na políciu? Musíš si najprv vystáť tú radu. Všetci udávajú Bethesdu…

Honorable mentions: Ubisoft (si mysleli, že sa to obíde bez spomenutia ich mena… Ooooooh Ubisoft…)

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!