Lootboxová epidémia

Jedná sa o názorový článok. Môžete súhlasiť, no nemusíte. Upozorňujem, že sa môžu vyskytnúť vulgarizmy… Ale čo si to do piče nahováram, určite tam budú. Keď je reč o korporátnom videohernom priemysle, tak to bez nich nejde.

lootboxy

Videoherný priemysel je ako jeden veľký pubertiak. S rozdielom, že my ľudia z tej puberty vždy vyrastieme. Niekto skôr, niekto neskôr, no napokon sa z puberty nejako vymaníme. Za to tento náš milý priemysel, ktorý nás celé naše životy baví, nie. Nikdy. On má tých pubiert vlastne viac. Mám na mysli obdobia, v ktorých mu vyslovene drbe. Tieto obdobia prichádzajú v nečakaných vlnách, okamžite po sebe. Žiadne pauzy na oddýchnutie nám nie sú dopriaté. Nie je tomu tak dávno, kedy herný vývojári a publisheri cpali do každej hry zbytočný multiplayer či co-op. Dokonca aj do hier ako Spec-Ops: The Line, v ktorej multiplayer pôsobil ako päsť na oko.

Čo je to tentokrát, pýtate sa? Som rád, že sa pýtate, ale máte to v nadpise. Lootboxy. Odporné, peniaze-ťahajúce, často aj pay-to-win lootboxy. Po slovensky krabice plné sračiek, ktoré majú za úlohu (okrem vyťahovania peňazí zo zákazníkov) kozmeticky odlíšiť platiacich hráčov od tých normálnych, alebo v tých extrémnych prípadoch, poskytnúť výhodu tým hráčom (a do istej miery idiotom), ktorí do hry nejaké to euro vložia. Dovoľte mi ale pripomenúť, že tieto peniaze strkáte skrz hru priamo do vačku kokotom vo vedení jednej z korporácii. Či už to je EA so svojimi každoročnými športovými sériami, Blizzard so svojím Overwatchom, Activision s Call of Duty alebo Warner Bros. s Middle-Earth Shadow of Lootbox. Všetko sú to peniaze navyše pre sráčov, ktorí hry vnímajú ako ďalší spôsob profitu. Verte mi, že ich samotné hry ani len netrápia. A ich platiaci zákazníci ich netrápia tobôž. Oni skrátka nakážu vývojárom do hry pridať čokoľvek, čo im poskytne prísun cashu. A je im srdečne jedno, čo si o tom myslia hráči. Ak to zarába, sú im u prdele všetci a všetko. Nič nie je sväté, všetko je dovolené. Kapitalizmus, vážení!

Nechcem sa tváriť, že sú lootboxy niečo nové a že to tu nikdy predtým nebolo. Blbosť. Lootboxy sú s nami už veľmi dlho, no až teraz sa rozmohli do takej miery, že ich štúdiá pridávajú aj do platených hier, za ktoré musí záujemca zaplatiť 60 €. A to sa nebavíme len o multiplayerových hrách! Warner Bros. nám krabičky zatiahli aj do singleplayeru. Shadow of War je primárne orientovaná na hru jedného hráča. Áno, obsahuje síce aj menší multiplayerový mód, v ktorom hráči manažujú svoje vojsko a bránia svoje územie, ale to je asi tak na úrovni free-to-play mobilnej hry. Ako teda do toho zakomponovali krabičky? No, môžete v nich získať nových, silnejších orkov, ktorí vám dopomôžu byť viac boja-schopný. Taktiež si môžete „vytočiť“ nové vybavenie pre vašu postavu, ktoré má lepšie vlastnosti než to čo nachádzate v hre, EXP boosty či špeciálne abilty a perky. Vývojári sa síce obraňujú, že je všetko k dostaniu aj priamo v hre prostredníctvom samotného hrania, no tu sa nám tvorí dosť zásadný problém. Neupravili náhodou vývojári hru tak, aby hráčov aspoň trocha motivovali ku kúpe lootboxov? Krátka odpoveď je áno, upravili. Aj keď to oni sami samozrejme nikdy nepriznajú.

Lootboxy v Shadow of War

Hra vás nechá dlho grindovať, aby ste sa nakoniec k niečomu poriadnemu dostali. K tomu vám obrancovia týchto praktík povedia, že v hre možno dostať aj samotné lootboxy bez toho aby sme na ne využívali reálne peniaze. Fajn. Tak prečo je tam teda možnosť kupovať ich? Tu narážame na alibistické tvrdenie, že je to kvôli „rozšíreniu možností“. Ktokoľvek vám niečo takého povie, musí byť následne vami osobne poslaný do piče. NIE! Taká „možnosť“ v hre za 60 € (ak chcete season pass tak kľudne aj 100 €) nemá čo robiť! Také možnosti sú akceptovateľné maximálne vo F2P tituloch, nie v AAA singleplayerovom produkte!

„Niektorí ľudia skrátka nemajú toľko času, aby hru dohrali a vybavenie z lootboxov im to značne urýchli.“

Zmýšľanie herných firiem

Naozaj bravúrny argument. Len mi musí niekto vysvetliť, prečo tento človek nemôže danú hru dohrať neskôr. Naozaj musíme všetky hry, čo vyjdú, dohrať už v deň vydania? Prečo nám jej dohranie nemôže trvať pekne postupne mesiac, či dva? Vybuchne snáď bomba v krabici od hry? Zmizne nám zo Steamu? Odkiaľ ide ten tlak, že človek nemôže hru hrať postupne a pomaly? Napríklad ja, som si kúpil Fallout 4 v deň vydania a doteraz som v ňom nahral asi 100 hodín a stále som ho nedohral. Aj dnes sa k nemu pravidelne vraciam a hrám po kúskoch, ako sa mi zachce. Aby som pravdu povedal, ani ma ten príbeh nejako netrápi. Neviem ako vy, ale ja hrám hry pre zábavu. Ak ma nebaví ich gameplay, nemám záujem ani keď je všetko ostatné v hre kvalitné ako len chce (ako isto viete z mojej recenzie Zaklínača 2, ktorý môže byť ešte rád, že ma jeho svet tak veľmi chytil, inak by hodnotenie letelo ešte nižšie).

Čo si z toho teda vziať? Napríklad to, že som večne nespokojný a rád nadávam na (pre niekoho) zbytočné veci. Ale aj to, že ide tento náš priemysel pekne do riti. Čo bude ďalej? Rozkúskujú nám hry a budú ich predávať po častiach? Oh, wait…

Porovnanie Battlefront hier
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!