RECENZIA • Starfield – hra od Bethesdy je… hra od Bethesdy

Hral som Starfield. To som špeciálny však? Rovnako ho hralo aj 6 miliónov ďalších ľudí a občas mám pocit, že ho recenzovalo 15 miliónov. Je to jedna z tých hier, ku ktorej má každý Janko Krumpla a Pepa Paštéka čo povedať. Hranie hry je optional. Týpek, ktorý mal nahrané 2 hodiny a požiadal Steam o refundáciu, ma presviedčal na Steam fórach, že má hra zle napísané postavy, dialógy aj questy. Okamžite som ho mal chuť prijať ako redaktora. Kiežby som tiež vedel ohodnotiť kvalitu písania tak rýchlo a s takou noblesou. Ušetrilo by to veľa času a bolo by na webe podstatne viac recenzii.

Na druhú stranu tu máme ľudí, ktorí vás budú do krvi presviedčať, že je Starfield najlepšou hrou histórie a ktokoľvek kto nesúhlasí, je PlayStation fanboy. PS fanboyovia tu sú samozrejme tiež – tí si vzali na starosti bombardovanie Metacritic skóre hry, zhadzovanie každého detailu hry a pokusy o vyhodenie zamestnankyne, ktorá sa podielala na God of War za to, že hrala na streame Starfield a tým pádom robila reklamu konkurencii. Kiežby som si robil srandu…

Ako k recenzii takejto hry vôbec pristupovať? Normálne, tak ako to robím vždy – dám vám vedieť čo si myslím ja a nebudem pritom pozerať na nikoho city. Prial som si aby bol Starfield podstatným míľnikom Bethedy. Aby Todd a jeho tím priniesli úplne novú IP, nové technológie a aby sme žasli nad tým, ako to celé výborne dopadlo. Nie je to úplne tak, pretože zo Starfieldu doslova srší „Bethesda“. Je to stále hra od Bethesdy so všetkým čo k tomu patrí skrz naskrz. To je pre niekoho dobre a pre iného zle. Ak máte rádi Fallout a chcete ho vo vesmíre, ďalej už nehľadajte. Toto je hra pre vás. Osobne mám tento štýl hier rád a baví ma prehrabávať sa obrovským zoznamom rôznych vedľajších úloh, aktivít ako budovanie základní, upravovanie vesmírnej lode, levelovanie svojej postavy, získavanie materiálov, predávanie koristi a prebádavanie všetkých jaskýň, komplexov a miest.

Totálne nerozumiem hráčom sťažujúcim sa na to, že je hru možné dohrať za menej ako 20 hodín. No ne asi, keď ste sa ta ROZHODLI! Ak chcete aby vám Starfield vydržal dlhšie, NECHAJTE HO VYDRŽAŤ DLHŠIE. Je len na hráčovi akou cestou sa rozhodne ísť. Je logické, že plnenie len hlavných questov vedie ku rýchlejšiemu koncu hry. Tak hlavné príbehové linky skrátka fungujú. Starfield má v sebe nespočetné množstvo vedľajších liniek, ktoré stoja za pozornosť a zavedú vás na zaujímavé miesta, ktoré by ste inak možno minuli. Rovnako ako pri Elder Scrolls alebo Fallout hrách, aj Starfield má potenciál hráčovi vydržať vysoko nad 100 hodín. Ak mu dá šancu ukázať aj niečo iné ako len hlavné questy.

TECHNICKY OBDIVUHODNÉ SKLAMANIE

Som pripravený aj kritizovať. To mi koniec koncov ide najlepšie. Technický stav hry je totiž tiež riadne „bethesďácky“ aj keď si to Todd Howard nechce priznať a dáva hráčom za vinu horší chod hry kvôli ich slabým počítačom. Máme vraj upgradnúť, pretože Starfield je next-gen hra. Pri všetkej úcte, graficky tomu tak skutočne nie je. Fyzika objektov je tu síce skutočne obdivuhodná a hra si zapamätáva polohu všetkých predmetov v celom hernom svete (už ste možno zachytili video hráča, ktorý si zaplnil celú miestnosť zemiakmi) ale to sú všetko CPU záležitosti. Aj keď odstránime akýkoľvek bottleneck zo strany procesora hra nebeží tak ako by sme si na výkonných grafických kartách predstavovali. Pre lepšiu predstavu, RTX 3090Ti v meste New Arcadia bez FSR ledva vytiahne 60 fps pri rozlíšení 1080p. AMD karty sú na tom o niečo lepšie ako NVIDIE a podľa všetkého to nie je kvôli spolupráci AMD s Bethesdou. NVIDIA vraj alokuje príliš málo peňazí na vývoj ovládačov a väčšinu financí sústreďuje na umelú inteligenciu. O tom som ale nechcel príliš hovoriť. Starfield má skrátka dosť podstatné problémy s výkonom a aj preto beží na Xbox Series S a X len v 30 fps. Na ich obranu, aspoň je tých 30 fps v 4K. Zníženie rozlíšenia by konzolám nepomohlo, pretože je hra v tom prípade limitovaná procesorom. Drvivá väčšina problémov s frameratom je v mestách a napríklad taký vesmír, ktorý je v podstate len obrovské otvorené priestranstvo s pár loďami, stanicami a veľkou guľou v podobe planéty pred vami, snímkovo letia ako ruskí politici von oknom potom, ako nedovolili Putinovi zmzrku pred obedom.

Defenestrovať som sa mal chuť aj ja sám potom, ako som zistil, že po vzoru ostatných hier od Bethesdy, ani tu sa nezaobídete bez upravovania .ini súborov ak chcete vykonať úplne základné PC zmeny, ako napríklad zvýšenie FOV. Je to stále len monštrózne upravený Creation Engine a evidentne tu mnoho starého-známeho (bohužiaľ) zostalo. Hra je však podstatne menej zabugovaná ako som očakával. Nájdu sa nejaké samozrejme, ale na pomery Bethesdy je Starfield v tomto ohľade v dobrom stave a napríklad mne osobne ani raz nespadla, čo beriem ako masívny úspech. V hre úplne absentujú upscalery DLSS a XeSS aj keď sa AMD vyjadrilo, že Bethesdu nijak neovplyvňovalo a štúdio do hry nemá zakázané pridať technológie od NVIDIE a Intelu. Móderi sa o všetko samozrejme postarajú a obe upscalovacie technológie už si do hry môžeme vlastnoručne pridať. Nie je to nič obtiažne (a z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že DLSS vyzerá o poznanie lepšie ako FSR 2), ale človek by od vývojárov očakával, že nám dá možnosť výberu aj bez nutnosti využiť spôsoby implementácie od tretích strán. Neprítomnosť HDR v PC verzii tiež určite nepoteší ľudí s HDR10+ monitormi alebo PC hráčov, ktorý chceli hrať na TV. Aj tu sa snažia vypomôcť móderi. Vidíte kam tým smerujem? Starfield je ďalšia Bethesda hra, ktorá sa bez módov tak nejak nezaobíde. Vedeli ste napríklad, že všetky animácie v menu a HUD sú aj na PC zamknuté v 30 fps? Odpoveďou sú opäť módy. Tie vypnú možnosť získavanie achievementov, čo však dokážu obísť ďalšie módy… Takto to vážne nemôže fungovať. Bethesda sa musí naučiť, že sa nemôže neustále spoliehať na druhých, ktorí to za ňu spravia zadarmo. Všetko som to zahrnul do záverečného hodnotenia. Hodnotím nahú hru bez módov aj keď väčšinu môjho hrania som módy a .ini úpravy používal. Vážne nebudem trpieť 70 FOV alebo čo to za klaustrofobickú mňamku borci z Bethesdy prichystali 🙂

Starfield

STARFIELD NIE JE ELITE DANGEROUS, STAR CITIZEN ANI NO MAN’S SKY

Je dôležité Starfield hodnotiť za to, čo je a nie za to, čo nie je a čím nikdy nebude. Treba si uvedomiť že to nie je Star Citizen (našťastie, pretože to by sme si ho zahrali v roku 2184 a zaplatili zaň 12000 eur), Elite Dangerous ani No Man’s Sky. Sú isté prvky zo spomínaných hier, ktoré by som uvítal v Starfielde ale to je tak všetko čo s tým môžem spraviť. Nemôžem kritizovať Starfield za to, že nie je vesmírnym Euro Truck Simulatorom ako Elite alebo že nemôžem samovoľne pristávať na procedurálne generovaných planétach (na ktorých však dokopy nič nie je) ako v No Man’s Sky. Bola by zo Starfieldu lepšia hra ak by si tieto prvky zapožičal? Minimálne mne by sa určite pozdávala možnosť prerážať atmosféru jednotlivých planét a manuálne pristáť kde sa mi len zachce, ale nedávam to Starfieldu za vinu. Bol by to pre vývojárov ešte väčší technický hlavolam než akým je už teraz s tou tisíckou prítomných planét. Výber pristávacej destinácie prebieha na vesmírnej mape a planéty sa rozdeľujú na akési štvorcové lokácie, ktoré na seba bohužiaľ nenaväzujú. Keď napríklad pristanete v najbližšej kocke pri veľkom meste, toto mesto fyzicky neuvidíte a už vôbec sa k nemu nebudete môcť dostať peši. Schválne píšem peši, pretože hra neposkytuje žiadnu možnosť presunu po zemi prostredníctvom vozidiel. Tieto „arény“ majú teda svoje hranice, ku ktorým keď sa dostanete, hra vás upozorní, že ďalej už ísť nemôžete.

Ono to všetko znie strašne negatívne, ale vôbec som si to počas hrania neuvedomoval. Nechýbalo mi to ku šťastiu akosi. Questlog som mal totiž tak preplnený, že mi ani len nenapadlo skúšať hranice sveta. Sústredil som sa na dej v hre a plnenie všemožných misii a aktivít. Je tu toho kvantum a všetko je napísané úplne v poriadku. Bethesda si dlhodobo udržuje svojský štandard písania questov a dialógov a nemyslím si, že by niekoho v tomto ohľade hra urazila. Trocha mi miestami vadil dabing niektorých postáv. Nie vždy sa zadarilo aby dabing zodpovedal aktuálnemu dianiu a „atmosfére miestnosti“. Nestáva sa to však nijak obzvlášť často. Ako veľké plus vidím fakt, že vaša postava nie je nahovorená. Podľa môjho názoru je to takto podstatne imerzívnejšie. Nechcem aby za mňa niekto hovoril. Stačí že si svoju vybranú odpoveď v konverzácii prečítam sám. Nepotrebujem ešte navyše k tomu tlmočníka.

Rovnako ako v Skyrime či Falloutoch aj tu sú častokrát vedľajšie príbehové misie ešte zaujímavejšie ako tie hlavné. Tým nezhadzujem hlavný príbeh hry, skôr naopak chválim rôznorodosť a kvalitu väčšiny vedľajších liniek. Častokrát sa pristihnem, že už som sa hodiny a hodiny nedotkol hlavného deja a len tak cestujem galaxiami, riešim problémy pre vesmírnych policajtov alebo naopak prevážam kontrabant medzi bodmi A a B. Práve nezákonný náklad vám môže spôsobiť poriadne problémy. Vaša loď môže byť pri niektorých planétach podrobená skenovaniu autoritami a ak sa nejaký ten kontrabant na vašej palube nájde, pripravte sa na pokuty, diplomatické prešlapovanie na špičkách v zúfalom pokuse o vycúvanie z nepríjemnej situácie alebo rovno na vesmírnu bitku s lasermi a raketami. Ani výhra v priamom súboji vás však nedostane úplne z problémov. Na vaše meno bude vypísaná odmena a pri pešej kontrole na planétach to ochranka samozrejme zistí a bude požadovať platbu. Znova sa to dá vyriešiť aj násilím, ale to už si skutočne koledujete o veľké problémy. Hliadok nie je v mestách málo a aj po výhre sa vám akurát tak navýši pokuta a len odkladáte svoje problémy do budúcnosti. Takže áno, môžete sa stať vesmírnym pirátom, ktorý zabíja, okráda lode, preváža drogy či zbrane za obrovské obnosy kreditov a celkovo má všetkých tak nejak na háku. Môžete byť aj dobrák so zlatým srdcom, pomáhať všetkým so všetkým pomaly zadarmo, pridať sa k polícii a ochraňovať ľudí, alebo skúsite balansovať niekde na hranici dobra a zla a rozhodovať sa podľa aktuálnej situácii a brať do úvahy pomer risku a odmeny. Je to na vás.

STÁLE STARÁ DOBRÁ BETHESDA – V DOBROM AJ V ZLOM

Táto sloboda spojená s tou správnou Bethesda-hrateľnosťou robí zo Starfieldu takým nevybrúseným diamantom, aj naďalej zhadzovaným zastaralým enginom, ktorý síce stále vie vykúzliť pekné scenérie (vesmír, obloha z planét a niektoré biomy sú vyslovene dychberúce) a poskytuje rozsiahle možnosti využitia fyzikálnych vlastností predmetov, ktoré dopomáhajú ku zaujímavosti hrateľnosti. Napríklad využitie predmetu na získanie prístupu k vyvýšeným miestam. Pritiahnem si stoličku, vyskočím na ňu a mám prístup niekam, kde som doteraz nedosiahol. Dá sa napríklad aj vziať predmet, ako napríklad knihu, a použiť ju na zhrnutie predmetov na stole. Videl som video ako niekto takýmto spôsobom stiahol zo stola kde sa hrali hazardné hry kredity do koša, ten si následne vzal na odľahlé miesto, kde bol hráč nepozorovaný a vytiahol si kredity z koša pre seba. Je skvelé, že Bethesde aj naďalej záleží na tom, aby ich hry zachovávali tento štýl hrania. Možno aj práve preto znova použili svoj osvedčený Creation Engine, ktorý však má aj vo svojej druhej iterácii svoje medzery a limity. Nie len oni už sú s ním za tie roky dokonalo zžití, ale prácu to uľahčuje aj móderom, ktorí tak majú stále prístup k nástrojom, ktoré dôverne poznajú.

Starfield v podstate splnil moje očakávania a to ako tie pozitívne (ďalší poctivý Bethesda RPG titul), tak aj niektoré negatívne (hlavne technického rázu). Čo sa našťastie nepotvrdilo boli moje obrovské obavy z nadmerného počtu rôznych bugov, glitchov a pádov hry. Nič také sa mi nestalo a to aj napriek tomu, že som využíval aj niektoré modifikácie. Mnohí hráči označujú Starfield za loading simulátor, pretože podľa ich slov každý presun po vesmíre vykonávate rýchlym cestovaním cez galaktickú mapu. Môžete tak konať áno, ale znova tu použijem to slovné spojenie „je to na vás“. Dá sa cestovať aj podstatne imerzívnejšie a to pomocou skenera vašej lode. Stlačením F ho zapnete a pomocou E preskakujete medzi bodmi záujmu. Pre skok do vzdialenejšej lokácie je potrebné presunúť limitovaný výkon vašej lode do tzv. grav jump módu, ktorý zabezpečuje presun svetelnou rýchlosťou. Častokrát nebude mať váš grav jump dostatočnú silu a budete musieť naplánovať na galaktickej mape medzipristátia, prípadne si časom priebežne grav jump vašej lode vylepšovať. Čudovali by ste sa aký náboj presun vesmírom vďaka tomuto dostane.

Hru si napokon môžete vyskúšať za pár eur vďaka Xbox Game Passu a to ako na Xboxe Series S/X, tak aj na PC. Najlepšie je vždy si spraviť svoj vlastný názor z vlastných skúseností. Za mňa je Starfield obrovský palec hore aj napriek jeho evidentným nedostatkom. Osobne to však na hru roka odomňa nevidím. Konkurencia v podobe Hogwarts Legacy a Baldur’s Gate 3 (ten sa pravdepodobne ani neodvážim recenzovať kvôli jeho bláznivej veľkosti a hĺbke) je vážne veľká.

Hodnotenie
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!