RECENZIA • F1 22

Nie som určite jediný, čo sa bál akvizície Codemasters EA. F1 22 je prvý ročník licencovaných F1 závodov od Codies, ktorý už nesie aj logo EA Sports priamo v logu hry. Nie je to prvý rok pod EA, ale až teraz vidíme posun smerom ku zjednoteniu športových sérii od EA Sports (po vzore FIFA a NHL už tento rok F1 nie je označovaný celým rokom ale skratkou 22). Boli formule EA-fikované? Do značne miery aj áno, ale stále je to v únosnej miere. Otázkou je, dokedy to tak zostane. Hneď ako prvé si asi všimnete licencované hudby, čo je taká úchylka EA Sports a musím povedať, že ma výber soundtracku absolútne nevytáča. Naopak ma trocha aj teší. Skladby majú electro nádych, bez nutnosti využitia moderných EDM cliché a niektoré songy môžu pripomenúť aj trocha toho houseu, čo je za mňa vždy plus. I keď sa mnohí hráči na soundtrack F1 22 sťažujú, ja idem opačným smerom a chválim.

Na čo sa ale posťažujem, je vykročenie k budúcnosti v duchu iných športových hier od EA Sports. Mikrotransakcie, battlepassy, nakupovanie zbytočných predmetov pre vašu postavu a podobné šialenstvá, ktoré vôbec nezapadajú do F1 hry. Celý tento systém levelovania profilu a získavanie bezplatných predmetov a prémiových ak ste predplatili „sezónu“ tu pôsobí ako päsť na oko. Čo si predstavíte ako prvé, keď sa povie F1? … Nesprávne! Prvé čo vám musí zísť na um je šedý gauč a lampa s tienidlom. Naozaj! V F1 22 si môžete upravovať oblečenie svojej postavy, jeho byt a nakupovať luxusné športiaky, na ktorých sa následne môžete povoziť po závodných okruhoch F1. NA KIU BOŽIU PRÍČINU JE TOTO NUTNÉ?!

Ovládanie spomínaných športiakov a ich chovanie na trati je navyše značne diskutabilné a je evidentné, že fyzika hry skrátka nie je prispôsobená na takýto druh závodenia. Možno sa to v budúcich ročníkov zlepší, no skôr by som uvítal, ak by sa vývojári na tento aspekt hry úplne vykašlali a sústredili sa na závodenie monopostov. Je stále čo zlepšovať aj na tom fronte. Prečo stále nemáme možnosť červenej vlajky v závode? Súper sa v pohodke môže vybúrať v Monaku, zatarasiť celú cestu a hráč je nútený preraziť ho, poškodiť tak svoj monopost, jedno kolo je žltá vlajka a závodíme ďalej ako by sa niekto skoro neprizabil. Aj pršať môže hektolitre vody, na trati môžu byť Niagarské vodopády a FIA to vôbec nevadí. Nasadiť gumy do silného dažďa, každý pilot dostane rukávniky na plávanie a let’s do that motor racing!

Takže tu máme znova tie isté formule ako minulý rok? No máme tu už spomenutú F1 Life zložku, ktorá je totálne zbytočná a nezaujímavá, absentuje príbehový režim, máme športové autá, ktorých ovládanie je ako za trest, manuálne zatáčanie do boxu pri pitstope a zrejme najväčšie lákadlo – podporu virtuálnej reality. Majitelia VR headsetov už dlhé roky zúfalo prosia Codemasters, aby do svojej F1 série pridali možnosť hrať vo VR a doposiaľ neboli vypočutí. Nejaký čas pod EA a hľa, ide to. Čo som však počul, režim VR nie je bez svojich problémov a zatiaľ to vyzerá skôr na položenie základov, na ktorých sa bude budovať od budúceho ročníka. Berte to ako betatest.

To čo v F1 22 znova funguje je ale samotné závodenie v F1 a F2. Stále to je jediná hra, v ktorej si môžete sadnúť do licencovaného monopostu a pocítiť ten absolútny útok na všetky vaše zmysly pri prudkom brzdení a frantickom podraďovaní do prvej zákruty na Monze. Aj po rokoch to stále má grády. No a aj po rokoch je online multiplayer rovnaká chaotická panika hraničiaca s komédiou. Skúšal som hrať ako s PS4 ovládačom (na PC), tak aj s volantom Logitech G29 s manuálnou prevodovkou. Snáď nemusím hovoriť, ako veľmi je hranie na volante lepšie a imersívnejšie, ale závodenie na gamepade prekvapivo tiež nie je na zahodenie. Je to o zvyku. Moje časy sú však značne lepšie na volante. Pri použití gamepadu musím ísť vždy nižšie s obtiažnosťou umelej inteligencie. Tá je ako zvyčajne možno až príliš agresívna a mnohokrát vám nepožičia ani centimeter a pri prvej príležitosti vás otočí o 180 stupňov, kde vás pozdraví celé závodné pole a len tesne sa vám vyhnú. Až na posledného Latifiho, ktorý to do vás skrátka napáli a máte po závode. To sa mi reálne stalo, takže v tomto smere realistický zážitok.

Posťažujem sa na občasné nezaregistrovanie stlačenia páky pri preraďovaní rýchlostí. Niekedy musím páku stlačiť dvakrát, aby som sa dostal na nižší/vyšší prevodový stupeň. To sa mi stáva len v F1 22. V žiadnej inej závodnej hre a ani F1 2021 sa mi to nedeje. Neviem kde je problém. Technický stav je z môjho pohľadu uchádzajúci. Veľké množstvo grafických nastavení, slušná optimalizácia, dobre fungujúce dynamické rozlíšenie, podpora ultrawide v závodoch (v menu je k dispozícii len 16:9) a nechýba ani ray tracing. Ak chcete však všetky nastavenia nekompromisne hodiť na maximálku a užiť si pritom aj ray tracing, pripravte sa, že budete mať problém udržať framerate na únosnej miere aj na tých najlepších PC zostavách.

F1 22 sú stále skvelé závody. Stále je to jediná hra s licenciou F1 a aj napriek nejakým tým diskutabilným novinkám z dielne EA Sports je stále o čo stáť. Ak však máte F1 2021 a nezaujímate sa o VR, ponáhľať s nákupom nemusíte. Pokiaľ ste však nováčik série, prípadne ste F1tku nehrali niekoľko rokov, smelo do toho. Štandard kvality si Codemasters stále držia, ale už by to chcelo nejaký výraznejší posun. Len nie smerom k ešte trúfalejším mikrotransakciám. Posledné čo potrebujeme je F1 Ultimate Team.

Hodnotenie
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!