RECENZIA • Omno

Dostal som chuť skúsiť niečo zaujimavého – nového. Už dlhšie som nevyužil Xbox Game Pass na PC, tak som nazrel do ponuky novopridaných titulov a hneď mi do očí udrela nevinne vyzerajúca hra Omno. Trocha som sa bál, že pôjde o mnou nenávidený simulátor chodenia, do ktorého vám bude neustále recitovať motivačné citáty nejaký hlas ducha minulých Vianoc alebo niečo podobne „umeleckého“. Nestalo sa tak. Naopak som bol milo prekvapený. V podstate po všetkých smeroch!

Omno sa na nič nehrá. Všetko čo hra robí, je od srdca. Od srdca jednoho vývojára (Jonas Manke) a jednoho hudobného skladateľa (Benedict Nichols). Obaja dali do hry celý svoj um a talent a je to poznať. Nevinná premisa nemej postavičky v kúzelnom svete sa točí okolo svetla. Svetlo je tu zdroj všetkého života a náš protagonista ho neustále využíva pre svoj ďalší progres. Levely sú zakaždým nádherné. Ani nie tak technologicky ako umelecky. Grafika je, čo sa týka indie počinov, na tom tak nejak priemerne, ale Omno dokonalo ukazuje, ako podstatná je umelecká vízia.

Prostredie je bohaté na faunu aj flóru a vždy keď na niečo nové narazíte, pridá sa vám o danom objekte informácia do kodexu. Už len toto bádanie po nových živočíchoch je hrou samo o sebe. Hra vás nikam nenáhli a aj keď máte za cieľ vždy získať aspoň tri klbká svetla, nikde nie je napísané, ako to máte dosiahnuť alebo v akom poradí ich máte vziať. Aj keď sa ich zmocníte, máte možnosť poobzerať sa ešte raz po mape a prípadne nájsť bonusové svetlá alebo natrafiť na nové potvorky. Postup hrou je veľmi svižný najmä vďaka dobrému ovládaniu. Na klávesnici a myši je to naozaj dokonalosť. Je tu presne to, čo od ovládania 3D plošinovky očakávam. Precíznosť a responzívnosť.

Občas sa stalo, že sa kamera tak nejak zasekla v oddialenom režime po krátkej cutscéne, ktorých je v hre absolútne minimum, čo je úžasné. Omno nepotrebuje animačky ani siahlodlhé dialógy aby v hráčovi vzbudil cítenie alebo záujem. Obrovskú zásluhu na tom má krásny soundtrack a ozvučenie, ktoré na 7.1 surround slúchadlách znie fascinujúco.

Omno je pre všetkých, ktorí si chcú oddýchnuť, prípadne „vyčistiť paletu“

Časom hráč dostáva možnosť náhleho rýchleho pohybu vpred… Jednoducho sa postava naučí dash – tá slovenčina je občas skutočne mizerná. Následne do zoznamu pohybov pribudne aj akési surfovanie, teleportácia a plávanie vzduchom. Hra dokáže veľmi vkusne postupne pridávať nový obsah a hráč má tak len málokedy pocit, že robí neustále to isté dookola. Pritom v podstate robí… Hra by určite zniesla ešte zopár ďalších prvkov hrateľnosti a tým pádom aj dlhšiu hernú dobu, ale to čo v nej je, je dotiahnuté a funkčné. A to sa počíta.

Spomínaný svižný priechod hrou zabezpečuje aj citlivo vybalancovaná obtiažnosť hádaniek. Nestalo sa mi ani raz, aby som sa niekde vyslovene zasekol a nevedel ako ďalej. To môže pre niekoho byť negatívum, ale ak chcete hardcore hlavolamy, hľadajte inde. Omno je pre všetkých, ktorí si chcú oddýchnuť, prípadne „vyčistiť paletu“. Možno ste práve dohrali nie zrovna dobrú AAA hru. Možno ste vystresovaní po ranked zápasoch v CS:GO. Alebo chcete jednoducho niečo zaujímavého – nového, ako som to chcel ja. Dostal som to a náležite som si to aj užil (bez dvojzmyslov).

Cena 18 eur sa zdá byť možno trocha privysoká, keďže hru dohráte v priebehu 3-4 hodiny, ale ak vezmete do úvahy, že otec troch detí Jonas Manke, na nej pracoval 5 rokov, tak je to zrazu o inom. Navyše, ako som už spomínal v úvode, Omno je k dispozícii aj v rámci predplatného Xbox Game Pass, takže pre predplatiteľov je to nutnosť. Ak Game Pass nie je vaša šálka kávy a o kvalitách hry sa chcete pred kúpou presvedčiť sami, môžete skúsiť bezplatný Prologue.

Hodnotenie
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!