RECENZIA • Need for Speed: Hot Pursuit Remastered

Need for Speed: Hot Pursuit Remastered je dokonalý príklad toho, ako sa nerobia remastery. Čo je to vyžadované minimum pre remaster? Grafické vylepšenie, možno lepší framerate, a celkové oživenie danej hry (napríklad jej online prvkov). Hot Pursuitu sa darí len to posledné. Závodnícka sociálna sieť Autolog poskytujúca profily hráčov s ich jazdným štýlom a možnosť hrať online funguje v poriadku. Všetko ostatné je tak nejak po všetkých smeroch horšie oproti originálu.

Kde začať? Asi to prvé, čo si všimnete je grafické spracovanie. To je podľa môjho názoru žalostné. Originál skrátka vyzerá po všetkých smeroch lepšie (porovnávam maximálne nastavenia oboch verzii). Jeho textúry sú viac živé, ostrejšie a netrpia známym problémom prílišného anti-aliasingu – rozmazaním a pocitom, že máte na obrazovke natretú vazelínu. Okolie tratí (lepšie povedané úsekov ciest na ktorých sa odohrávajú závody) je v remasteri vyslovene odpudivé, s textúrami kríkov, stromov a skal na úrovni horšej PS3 hry. Celkovo vás neopúšťa pocit, že hráte veľmi starú hru, ktorá nie len nevyzerá k svetu, ale ani jej hrateľnosť nie je na najlepšej úrovni.

Ovládanie je klasický moderný Need for Speed paškvil. Miesto pribrzdenia do zátačky, musíte len pár krát postláčať páčku plynu. Brzdenie totiž spôsobuje len problémy. Celú dobu teda nerobíte nič iné, ako držíte páčku plynu a občas ju rýchlo pustíte a stlačíte nanovo. Brzdy sa ani nedotknete. Pocit z jazdy je podobný tomu, ktorý človek zažíva ráno po závodoch v popíjaní vodky – na hovno s občasným zvracaním. Nič tomu nepridáva ani fakt, že sa autá chovajú skrátka blbo. Nie je to zábava hrať. Čo viac od závodnej hry očakávať, ako to, že sa pri závodení v nej budete baviť? To je ten najfundamentálnejší základ!

Ďalší šok prichádza aj pri pohľade na ukazateľ frameratu. Need for Speed: Hot Pursuit Remastered je na všetkých platformách (XONE, PS4, PC a od 13.11. aj Nintendo Switch) uzamknutý na 60 fps. To je, minimálne na PC, totálne smiešne a neprijateľné. Posledný kliniec do rakvy je neprítomnosť podpory volantov, ktorá bola v pôvodnom Hot Pursuit z roku 2010 prítomná. Pochváliť môžem aspoň podporu ultrawide monitorov, aj keď len počas gameplayu. Menu a videá zostávajú v pomere 16:9. Chcete ale vedieť tajomstvo? Originál z 2010 má úplne identickú podporu UW. Bez akýchkoľvek úprav súborov alebo inštalovania módov…

Viem si predstaviť, že niekomu jazdný model moderných Need for Speed hier sedí a vlastní len jednu z aktuálnych konzol, takže nemá možnosť si zahrať originál Hot Pursuit (2010) na PC, PS3 alebo Xbox 360. V takom prípade asi nie je príliš čo riešiť a hru zakúpiť. Fajn je aj možnosť hrať Need for Speed: Hot Pursuit Remastered prenosne na cestách alebo na hajzli, vďaka Nintendu Switch, kde hra vyjde o niekoľko dní. Toto je ale moja recenzia PC verzie a môj názor je jasný. Ruky preč! Namódujte si originál, hoďte naňho nejaký pohľadný ReShade a ušetrite si nervy a peniaze. Ak ste na remaster zvedaví, počkajte na nejaké veľké zľavy. Určite veľmi rýchlo prídu, pretože táto hra skrátka kričí „výpredajový kôš“.

Hodnotenie
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!