RECENZIA • Assassin’s Creed

Assassin's Creed

Semi-cestovanie časom, zabíjanie templárov, parkúr. Čo by sa mohlo pokaziť, eh?… No, pár vecí určite áno.

Na Assassins’s Creed má veľa ľudí (hlavne mladých, ako ja) vcelku nostalgické spomienky a preto sa mi o ňom len ťažko dá hovoriť objektívne. Takáto nostalgia dokáže zaslepiť človeka natoľko, že prehliada chyby a nevšíma si problémy. Až neskôr som si uvedomila, že Assassins’s Creed nie je perfektný a to aj vďaka názorom iných ľudí.

Začnem pozitívne. Hra má skutočne zaujímavú náplň a príbeh, ktorý sa točí o prostom barmanovi, ktorý skrýva svoju pravú identitu. Je však unesený firmou Abstergo Industries, ktorá ho núti prežiť minulosť jeho assassinského predka, pomocou zariadenia nazývaného ANIMUS.

Akčnosť a zaujímavosť príbehu sa bohužial rozvýja, podľa mňa, až v druhej hre. Celý prvý diel sa odohráva v jednej miestnosti v Animuse, „toť vše“. Viem si predstaviť, že v období vydania tejto hry, boli všetci ňou nadchnutí a zrazu *puff*, príde dvojka a je to total MASTAPIECE! No pri prvom hraní hráča dnešnej doby, sa prvý Assasin’s Creed môže zdať nudný, nezaujímavý a hlavne repetetívny. Celkom veľká porcia ľudí sa sťažovala, že Altair nezabíja brutálne. Vraj, po zabití drží nepriateľa ako bábätko a už mu zostáva len dať pusu na dobrú noc… Charaktery a ich vzťah k Altairovi sa časom rozvýjajú a je to zaujímavé sledovať. Ako aj vzťah Altaira a Malika, ale aj pokrútený vzťah Al Mualima s celým bratstvom.

Ďalšie veci, ktoré sa mi páčia, sú herné mechaniky a súbojový systém. Dôležitou časťou hry je aj korektný sociálny status hráča. Prvá mechanika, ktorá stojí za zmienku, je splynutie s davom .Tým sa vyhnete akémukoľvek boju so strážcami. Je neskutočná zábava vydávať sa za učenca a napäto sa modliť (aj v skutočnosti), aby si vás strážcovia nevšimli.

Snažiť sa nezhodiť vázy, ktoré nosia na hlavách, či skákanie z výšok do sena …iba čo mi žalúdok skrúca. Keď už sme pri skákaní, je super, keď vyliezate na najvyššiu vežu v meste, a keď už ste skoro hore, Altair sa rozhodne že: „OI! NEBOLO BY VTIPNÉ, KEBY SOM SA ODRAZIL OD STENY A SKOČIL DOLE AKO TOTÁLNY PRIPIČ???“…Nie nebolo Altair… Nie nebolo. Utekanie pred nepriatelmi je taktiež otrasné a častokrát nekonečné. Snažíte sa újsť pred kopou nepriateľov, ktorých nemáte šancu premôcť a až si po troch hodinách myslíte, že ste sa ich striasli a ste v suchu, zase vás odhalia pri hľadaní úkrytu. A možete začať naháňačku znova.

Skoro by som zabudla na asi najhlavnejšiu mechaniku, v podstate celej tejto hernej série… A tou je odstrkávanie ľudí z cesty. Hráči nikdy pred tým nič také nevideli! Bolo to ako byť tam. Ako keby ste priamo VY boli Asasín! Aspoň teda v roku 2007… Množstvo spomínaných mechaník je nerealistických, ale koniec koncov, sú zábavne.

Je oveľa lepšie hrať stealthovo, ako akčne. Napínavá časť hry je viac prepracová, ako tá akčná. V akčnej, keď sa snažím na niekoho zaútočiť, okamžite do mňa začnú ostatní mlátiť a nemám na výber nič iné, len utiecť. Ak je však boj nutný, jediné čo sa dá robiť, je stáť tam ako „picino“ v obrannom režime a čakať, kým niekto zaútočí, aby som mohla spraviť protiútok, ktorý je asi najsilnejšia schopnosť z celej hry. Nie vždy ale zabije. Niekedy len omráči a tak sa boj ťahá ako „teplý syr“.

Misie sú zo začiatku zábavné, ale po dlhšiom hraní zistíte, že sú to len tie isté repetetívne misie dookola. Ako v každej inej Ubisoft hre, aj tu zaberáte veže, ktoré odkrývajú misie. V čase vydania AC 1, bolo toto niečo nového a ľuďom sa to aj páčilo, takže to asi nemožno brať ako mínus. Graficky to nie je najlepšie vyzerajúca hra svojej doby (bavíme sa o roku vydania prvého Crysis…), no rozhodne to nie je najhoršia grafika a v gameplayi vôbec neprekáža.

Suma sumárum je prvý AC chválitebnou akčnou adventúrou a za tú cenu, za akú sa dá dnes kúpiť, by som ju určite odporučila. Hlavne ak plánujete hrať celú seriu. Mám pocit, že tak aj tá hra bola myslená… Len ako start up do série, ktorý vás navnadí na ďalšie diely.


Sumár

Grafické spracovanie:8/10
Gameplay:7/10
Ozvučenie a soundtrack:7/10
Príbeh a dej:6/10
Technická stránka (framerate, bugy…):8/10
Odohrané:20 hodín
Hodnotenie

Odporučila by som zakúpenie?: Za tú cenu, za akú sa dá dnes kúpiť, by som Assassin’s Creed určite odporučila.


Hodnotenie

DRUHÁ STRANA MINCE: Za mňa najlepší diel Assassin’s Creed. Atmosféra, žijúce mesto, zaujímavé a na tú dobu neotrepané herné mechaniky… Užívam si to vždy, keď sa k jednotke spätne vraciam. Nájdu sa tu ale samozrejme aj chybičky a niektoré nevychytané problémy s ovládaním. Stále je to však skvelý zážitok. Romando

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!