RECENZIA • Super Mega Baseball: Extra Innings

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, kedy naposledy vyšla nejaká dobrá baseballová hra? Pravdepodobne nie, keďže tento šport u nás nie je zrovna najpopulárnejší. A ani ja nie som jeho zástanca a vôbec ma nebaví. Áno, recenziu na baseballovú hru robí človek, ktorý o baseballe nevie vôbec nič a nechápe, ako to môže niekoho baviť sledovať.

Super Mega Baseball: Extra Innings ale baví. Zarytým baseballovým fanúšikom síce neponúkne aktualizované súpisky MLB (americká baseballová liga), no za to ponúka zaujímavú štylizáciu a zábavu na dlhé dni.

Rovno po hlave

Ako baseballový analfabet som sa pustil rovno do hry s nastavením obtiažnosti súpera na medium (o systéme obtiažnosti ešte bude reč). A taký „fík“ snáď nedostal ešte nikto… Nedokázal som sa zorientovať v pravidlách, aj keď ich hra v tutoriály dobre vysvetlila a mal som problém čo i len trafiť loptičku.

To sa zmenilo až po niekoľkých priateľských zápasoch, keď som už baseballu prichádzal na chuť. Pravidlá tu vysvetľovať nebudem, pretože to nie je cieľom tejto recenzie a pretože by som ich aj tak vystihnúť nevedel.

Bacha na EGO

Náročnosť protivníka sa nastavuje zaujímavo a vcelku logicky. Miesto klasickej stupnice easy-medium-hard, tu nachádzame EGO meter. Ten si nastavíte vyššie alebo nižšie, podľa vašich skúseností s baseballom alebo skillu.

Keď sa to s EGOm preženie, je to vidieť aj na ihrisku, nie len na onej stupnici. Takže bacha na EGO, lebo narazíte čumákom hneď pri prvom odpale.

Herné módy

Popri spomínanej exhibícii tu nájdete aj sezónu, ktorá je skvelo spracovaná a ponúka ligové zápasy, ako by ste si ich predstavovali. Vyberiete si jeden tím (všetky sú zmyslené a neobsahujú žiadnych reálnych hráčov) a púšťate sa do zápolenia o titul s ostatnými, počítačom ovládanými protivníkmi. Každý tým má rozdielne vlastnosti a prednosti. Zatiaľ čo jeden má dobrých pálkarov, iný majú lepší nadhod alebo obranu.

Úplne tu ale chýba multiplayer, ktorí by hre dodal ešte väčší šmrnc a pridal by ďalšie hodiny a hodiny zábavy. Sezóna je ale naozaj kvalitne spracovaná a nudiť sa nebudete.

Ovládanie

Po dobre spracovanom interaktívnom tutoriály sa do ovládania budete musieť ešte chvíľu vžívať, ale potom už konečne nastane chvíľa, kedy budete rozdávať homeruny na prvú dobrú. Okrem zjednodušeného ovládania namierenia pálky a stlačenia tlačidla odpalu, hra ponúka aj presnejšie a náročnejšie ovládanie pomocou analógových páčiek, kde si stanovujete rýchlosť a smer odpalu úplne sami. Toto ovládanie je už ale pre skúsených hráčov, ktorí už s hrou strávili nejaký ten čas.

Celkovo ovládanie pôsobí najskôr ako nepochopiteľný zmätok, ktorý sa neskôr sformuje do úžasného zážitku z hrania. Každý odpal budete cítiť v prstoch!

Záver

Super Mega Baseball: Extra Innings ponúka aj pokročilé techniky pri zápase, ako napríklad kradnutie mét, vylepšovanie hráčov pomocou trénerov, či zvyšovanie alebo znižovanie morálky hráčov podľa toho ako sa im darí. Keď pálkar minie druhý odpal, začne byť značne nervózny a pri ďalšom odpale je veľká pravdepodobnosť opätovného minutia. V tomto momente zároveň narastá morálka nadhadzovača a celé to pôsobí ako reálny zápas.

Celkovo sa tak jedná o skvelý baseball, ktorý poteší a zabaví aj hráčov nezainteresovaných do tohto športu. Za seba rozhodne odporúčam!

ZÁVER: Skvelý baseball, ktorý si užijú nie len fanúšikovia baseballu, ale aj obyčajný „smrteľníci“, ktorých tento šport možno ani nezaujíma. Mna hra chytila a trúfam si tvrdiť, že chytí aj mnohých iných.

Hodnotenie
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!