The Day Before bol vždy scam a mnohí hráči to videli

Vravel som to. A nebol som sám. O hre The Day Before ste už určite v posledných týždňoch počuli. Prvý veľký projekt štúdia Fntastic dopadol presne tak, ako mnohí pesimisti (ja tomu radšej hovorím realisti) očakávali. Hra prekvapivo vyšla, no tým úspechy a prekvapenia končia. Katastrofálny technický stav, prázdny „otvorený“ svet, dabing nahovorený umelou inteligenciou, strojový preklad takmer všetkých textov či nestabilné, priam nefunkčné, servery by samo o sebe odpísalo akúkoľvek hru. K tomu si však pridajte fakt, že takmer celá hra je poskladaná z už existujúcich Unreal Engine assetov. Je to tak. The Day Before je vo svojej podstate asset-flip. Nie až tak cynický ako napríklad všetky hry od Digital Homicide (to váš dnešný Google search), ale stále asset-flip. Titul, ktorý strávil vo vývoji 5 rokov rozhodne nemôže vyjsť v takejto podobe. Mnoho z použitých assetov dokonca bolo vcelku čerstvo vydaných. Celé to nahráva možnému scenáru, že Fntastic skrátka len na rýchlo niečo zbúchali dokopy za pol roka a vydali to, aby zavreli ústa hejterom, ktorí neustále označovali ich hru za podvod. Zo sľúbeného MMO sa stala takzvaná extrakčná strieľačka, kde hráč vstupuje do inštancie v ktorej nazbiera materiály a predmety, a tie sa následne vynasnaží dostať naspäť do bezpečia.

Bratia Gotovsevovi

Na Steame teda napokon vyšla 7. decembra a nepredávala sa vôbec zle. Nahromadila takmer 24 000 recenzii, čo je skutočne vysoké číslo pre indie štúdio. Bohužiaľ pre Fntastic, drvivá väčšina z nich bola negatívna a viac ako polovica ľudí podalo žiadosť o vrátenie peňazí. Tento pomer sa každým dňom od vydania len a len zvyšoval, štúdio vydalo ešte jeden update zaoberajúci sa technickým stavom a netrvalo to dlho kým sa rozhodli oznámiť svoj definitívny koniec. Štúdio bolo 12. decembra uzavreté. Dráma však neskončila. Zistilo sa totiž, že Fntastic si na Steame zmenilo meno štúdia na Mytona Fntastic. Prečo sa tak udialo nevieme. Nezostalo tomu tak dlho a názov bol opäť zmenený na Fntastic. Celé to skrátka smrdí. Vo svojej komunikácii s verejnosťou štúdio uviedlo, že nešlo o žiadny scam a že oni nevideli ani cent z predajov. Hra bola podľa nich „finančným neúspechom“ a nebude to dosť na to, aby splatili dlhy investorom. Možno sa pýtate ako zaplatili svojim vývojárom. To zrejme zostane záhadou, pretože na hre vraj pracovali „dobrovoľníci“. To by mohlo naznačovať aj to, že na hre pracovali zadarmo. Alebo žiadni vývojári neexistujú a hru poskladali dohromady dvaja CEO za pár mesiacov vďaka nákupom assetov pre Unreal Engine. To už sa ale dostávame do teritória konšpiračných teórii.

Z veľkej časti viním veľké herné médiá ako IGN alebo Gamespot, ktoré dali priestor tejto hre aj napriek veľkému skepticizmu, ktorý okolo hry panoval. Tie exkluzívne gameplay trailery boli vyslovene do oči bijúco fejkové ak vezmeme v úvahu históriu štúdia. Čokoľvek pre kliky… Štúdio prisľúbilo spoluprácu s Valve a svojim vydavateľom Mytona pre refundáciu všetkých hráčov – teda aj tých, ktorí v hre strávili viac ako dve hodiny. Servery prestanú fungovať 22. januára.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!