Deadlock

PREVIEW • Deadlock – Valve kombinuje MOBU s Overwatchom

Po včerajšej novinke o oficiálnom odhalení novej Valve hry Deadlock, som sa okamžite začal pokúšať o prístup do testovacej verzie, čo sa mi napokon podarilo. Očakávania som nemal veľké a popravde som bol trošku pesimistický, keďže som sa obával o obyčajnú vykrádačku už existujúcich hier z tzv. hero-shooter žánru. Dúfal som však v nejakú tú Valve mágiu a že ich skúsení vývojári dokážu do zabehnutej formuly niečo nového a zaujímavého primixovať. Vcelku som bol prekvapený. Keď som prechádzal tutoriálom, mal som najprv pocit, že nič nového sa očakávať nedá, no náhle prišla zmienka o “lajnách” (akože línie, nie exkrementy) a zbystril som.

Deadlock totiž vcelku podarene kombinuje klasické FPS, kde si vyberiete charakter podľa jeho talentov a štýlu hrania a MOBA žáner, do ktorého patria napríklad League of Legends alebo DOTA 2 práve od Valve. Dva tímy zložené zo šiestich hráčov na každej strane sa snažia dostať do základne opozície a zničiť ju. K tomuto cieľu je možné sa dostať cez 4 linky označené každá inou farbou. Na každej z nich sa spawnujú menší nepriatelia (minioni) a na každej sa nachádzajú obranné línie oboch tímov. Pre postupné predranie sa cez celú linku je teda nutné prejsť cez minionov a mid-bossov, pričom samozrejme narážate na hrdinov z opozičného tímu. Ak máte skúsenosti s MOBA žánrom, zrejme je vám to povedomé.

Zaujímavou mechanikou sú vzdušné koľajnice, vďaka ktorým sa po linkách presúvate rýchlejšie. Ako ďaleko sa po linke s koľajnicami vyveziete záleží od toho, kde sa aktuálne nachádza bojisko – teda kto koho momentálne zatlačil viac. Samozrejmosťou je postupné odomykanie schopností a kupovanie vylepšení pre vašu postavu v priebehu zápasu. A že je z čoho vyberať. Sústredil som sa zatiaľ len na postavu Abramsa, ktorý mi nápadne pripomínal Hellboya, ale keď si predstavím, že každý z 21 hrdinov má svoje vlastné schopnosti, tak sa mi z toho točí hlava. Každý charakter je vhodný pre iný štýl gameplayu – zatiaľ čo spomínaný Abrams je skôr pre boj na blízko, tak Grey Talon útočí z diaľky a napríklad McGinnis po bojisku rozhadzuje turrety, ktoré bojujú za ňu.

Zápasy nie sú zrovna krátke a pri niektorých viete vykysnúť aj na viac ako polhodinu. To môže byť kameň úrazu Deadlocku, pretože mám pocit, že ľudia v dnešnej dobe akosi strácajú schopnosť sústrediť sa viac ako pár minút. Prílišná prekombinovanosť a možno pomalšie vkĺznutie do hry, môže tiež Valve nepríjemne zavariť. O tom už sa však presvedčili pri svojej kartovej hre Artifact, ktorá bola skrátka a jednoducho pre väčšinu hráčov príliš zložitá. Mňa osobne však zápasy udržovali neustále v koncentrácii natoľko, že vždy som na konci zistil, že som nespravil žiadny screenshot. Napravil som to až s botmi, kde zápasy trvajú ešte dlhšie, pretože ich umelá inteligencia nedokáže tak rozumne určovať priority a vycítiť, kde je najlepšie v danom momente zrovna útočiť.

V Deadlock vidím kúsky DOTY, Overwatchu, Smite aj Team Fortress 2. A to nehovorím len v dobrom zmysle. Tak napríklad vizuálna stránka hry sa ešte len hľadá a vo Valve akoby sami nevedeli, kam so štylizáciou chcú smerovať. Steampunk? Futuristika? Cartoon? Nájsť sa tu dajú úlomky všemožných grafických štýlov a Valve pre istotu hráčov upozornilo popredu, že je v aktuálnej verzii hry “veľa dočasného artu”. Celkovo som sa však pri hraní bavil. Ako človek, ktorému MOBA hry vždy smrdeli, odohral len jeden jediný zápas v DOTA 2 (LoL som nikdy ani nenainštaloval) a ktorého hero-shooter žáner už začína nudiť k smrti, musím uznať, že Valve má potenciál s Deadlock zabodovať. Bude to chcieť ale robiť tie správne kroky, v správny čas a o free-to-play modely sa snáď ani nemusíme baviť. Chystá sa Marvel Rivals, ktorý je síce čistokrvná strieľačka s hrdinmi a chýba jej ten MOBA prvok Deadlocku, ale bude bezplatný a veľa hráčov si skrátka povie, že im to postačí a spoľahnú sa na obrovskú zabehnutú značku v podobe Marvel superhrdinov. Valve by spáchalo samovraždu ak by za Deadlock pýtalo peniaze.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!