KOMENTÁR • Filmy na DVD, Blu-ray, Netflixe a realita konzol

Nie že by bola nejaká uhorková sezóna… Noviniek vychádza stále hojne, ale tak nejak ma opustil záujem zaujímať sa o hry. Práve tie ale tvorili väčšinový podiel obsahu na tomto webe. Nikdy nebol cieľ z ESka urobiť web o hrách a od samotného začiatku som ho prezentoval skôr ako pop-kultúrny magazín o hrách, filmoch aj hudbe. Hry sa podľa mňa rútia do temných hlbín marketingu, fanboyovstva a predražených neoriginálnych titulov. Skúsim teda trocha iný štýl článkov. Pokúsim sa písať články, ktoré inde možno nenájdete.

Dnes som pri pozeraní hororu Halloween II (1981) zistil, že kvalita obrazu aj zvuku filmov na DVD zostarla natoľko, že som sa rozhodol film dopozerať niekde na pochybných kútoch internetu. Necítil som sa pri tom vinný z nelegálneho sledovania filmu po internete, pretože vlastním originálnu DVD verziu toho istého filmu. Pre tých, ktorí mi neustále radia aby som opustil fyzické médium a predplatil si Netflix mám stručný odkaz: nikdy. Na Netflixe nič nie je. Nikto ma nepresvedčí o opaku. Áno, možno je to fajn vec pre tých, ktorí radi sledujú seriály, ale na tie ja príliš nie som. Fanúšikovi starších filmov a najmä hororov Netflix nemá čo ponúknuť. Sám som sa o tom presvedčil.

V mojom teste vyhľadávania filmov, ktoré od streamovacej služby vyžadujem, úplne vyhorel. Žiadny Halloween, Texaský masaker (ten tam chvíľu bol, ale následne zmizol), The Exorcist, Friday the 13th, Krstný otec, The Shining… Ako vidíte, ani som neskúšal žiadne obskúrne snímky. Všetko známe klasiky. Na Netflixe skrátka NIČ nie je. Zostávam teda pri fyzických diskoch. Nastal ale problém, ktorý som spomenul vyššie. DVDčka neuveriteľne zostarli. Zrejme je to tým, že mám modernejší monitor s podstatne vyšším rozlíšením ako kedysi, ale až taký skok som naozaj nečakal. Čo s tým? No, kúpil som si zopár filmov na Blu-ray. Ten rozdiel je zhruba taký, ako keď porovnáte Freddyho Mercuryho s Billie Eilish. O tom druhom začínate pochybovať, či je vôbec spevák, alebo len nejaký našepkávač.

Blu-ray na konzolách | Pizza v Benátkach

Ceny sú ale neporovnateľné tiež. Halloween II ma na DVD stál neuveriteľných 1,92 €. Na Blu-ray by ma to v dobe kupovania spomínaného DVD, vyšlo na 15 eur. Dnes už Blu-ray Halloweenu II zoženiete aj za 5 eur, ale to je jeden z mála filmov, ktorý nájdete na Blu-ray za takú cenu. Ďalší problém nastáva pri spôsobe sledovania Blu-ray diskov. Kto má vo svojom PC Blu-ray mechaniku za 100+ eur? Našťastie mám Xbox One S a PS4 Pro. Oba majú podporu pre Blu-ray disky (aj tie 4K Blu-raye), ale majú jednu zásadnú vadu. Nepodporujú ultrawide monitory. Filmy, ktoré sledujete sú natočené v širokých rozmeroch, ale vy na svojej neschopnej konzolke vidíte len obraz s pomerom 16:9, ktorý má dva obrovské čierne pruhy. Jeden hore a druhý dole. Pri ultrawide monitoroch máte čierne pruhy dokonca aj na bokoch, pretože konzole vysielajú výlučne len obrazový signál 16:9.

Gratulujem konzolám k ďalšej nevýhode. Utvrdili ste ma, že sa PCčko ani v budúcnosti nemá čoho obávať. Používať konzole je ako jesť pizzu v talianskej reštaurácii v Benátkach vedenej Vietnamcami. Technicky môžete povedať, že ste mali pizzu v Benátkach, ale v realite ste nič také nemali. Mali ste niečo, čo sa snažilo byť „talianska pizza z Benátok“. Rovnako aj konzole sa vás snažia presvedčiť, že pozeráte filmy a hráte hry tak, ako boli pôvodne zamýšľané.

Takže momentálne som v stave, kedy neviem ako najlepšie sledovať filmy. Zainvestovať hromadu peňazí do Blu-ray mechaniky pre PC? Pokračovať v používaní DVD a prekúsnuť fakt, že z nich raz asi dostanem šedý zákal? Vyhodiť tie dve na-nič vhodné konzole cez balkón? Asi to bude nejaká kombinácia, pretože balkón už mám otvorený. Tej poslednej možnosti sa už asi nevyhnem…

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!