Pickups • Troj-CD The Beatles a začiatok vinylovej renesancie

Na konci mojej ódy na hudobné CD som napísal vetu: „Bojím sa vypočuť si vinyl, pretože to už moja peňaženka naozaj nepredýcha.“ A tak sa aj stalo… Som až po uši v zbieraní platní. Prvý pickups článok vám odhalí, čo som od Vianoc stihol pridať do kolekcie. Tieto články neplánujem robiť s nejakou pravideľnosťou. Dám dokopy jeden vždy, keď budem mať pocit, že sa mi nazbieralo dostatočné množstvo nových kúskov. Neobmedzujem to len na hudbu. Objaviť sa tu môžu CD, DVD, Blu-ray, LP, hry a prípadne aj knihy.


Začnem s troj-CD verziou bieleho albumu od The Beatles (1968). Zrejme môj obľúbený album od tejto legendárnej kapely je sám o sebe dvoj-album, takže 2 CD sú istotou v akejkoľvek verzii. Táto však pridáva ešte jedno navyše. Na treťom CD nájdete Esher demá songov – teda akési predprodukčné verzie niektorých skladieb.

Po tejto kúpe však nastal zlomový moment. Sestre na Facebooku vyskočila reklama, že e-shop EMP predáva platňu s vianočnými skladbami od tvorcov South Parku. Je niečo také ale vhodné ako prvý vinyl do kolekcie? Fuck it… Mr. Hankey’s Christmas Classics (1999) je album, pri ktorom som sa pri prvom počúvaní takmer zadusil od smiechu. Geniálne vtipné paródie vianočných klasík s hlasmi rôznych postáv zo seriálu. Musím odporučiť každému fanúšikovi South Parku.

No a lavína sa spustila! Na Vianoce som získal dva albumy od Caravan Palace. Menovite Robot Face (2015) a Chronological (2019). Druhý menovaný je dokonca 180 gramový vinyl v špeciálnej bielej farbe, na ktorom sú dokonalo vidieť všetky vlasy, špiny a iné vady.

Farby mi zachutili a následoval nákup Indies edície albumu No Tourists (2018) od The Prodigy. Táto verzia je vylisovaná na nádhernom priesvitnom fialovom vinyle.

Vždy som chcel podporiť Mareka Hemmanna a tak moje ďalšie kroky smerovali na jeho Bandcamp. Poštovné z Nemecka nebolo zrovna najlacnejšie, ale za nákup dvoj-LP albumu In Between (2009) a Left/Right EP (2010) to stálo.

Na samotnom začiatku roka 2022 som sa rozhodol pritvrdiť a po dvoch návštevách Muzikeru som do kolekcie pridal prvé black a speed metalové platne. Burzum/Aske (1995) a Filosofem (1996) od Varga Vikernesa z jednočlennej kapely Burzum (Varga môžete poznať ako podpaľača kostolov v Nórsku alebo ako vraha Euronymousa z Mayhemu – ja viem, skvelý životopis), Wrath of the Tyrant (1992) na červenom priesvitnom vinyle od Emperor, Symphony for the Devil (2001) od Witchery (nádherný obal od Necrolorda) a At the Edge of Damnation (1987) od Deathwish na transparentnej platni.

To je pre tento moment všetko. Kľúčové slovné spojenie je „pre tento moment“… Ak si chcete v angličtine vždy niečo stručného prečítať o tom, čo práve počúvam, tak na RYM (Rate Your Music) môžete sledovať môj profil. Píšem tam zväčša len to, čo mi sem na web nesedí. Hlavne ak nemám príliš čo obšírne opisovať a chcem len niečo odporučiť/varovať pred niečim.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!