DOJMY • PlayStation 5

Po dojmoch z používania Xbox Series S prinášam aj svoj pohľad na PlayStation 5. Nová konzola od Sony ponúka hneď od prvého momentu rozbalenia diametrálne odlišný prvý dojem. Zatiaľ čo pri XSS som bol v šoku, ako malinká konzola to je, pri PS5 som mal pocit, že som si objednal nejakú maketu mrakodrapu. Samozrejme, výkonnostne sú obe konzoly na míle vzdialené, takže je treba PS5 zrovnávať skôr Xbox Series X. Ten je tiež dosť veľký, no vďaka tomu, že išiel cestou obdĺžnika, nie je až tak vysoký ako PS5. Zaujímavý je fakt, že PS5 po vás vyžaduje použitie stojana v prípade že ho chcete postaviť na výšku AJ na šírku. Stojan je ale naštastie bezplatne pribalený, takže je to asi jedno.

Po dlhom hľadaní toho správneho miesta kam PS5 uložiť, som mohol začal svoj test. Zatiaľ čo XSS nemá Blu-ray mechaniku, PS5 ju má. Ak si teda nekúpite o 100 eur lacnejšiu digitálnu verziu. Ako prvé je pre mňa vždy potrebné otestovať kam až siaha podpora fyzických diskov. Pri Xboxoch toto nikdy nebol problém. Od Xbox One S zvládli 4K Blu-ray, klasické filmové aj herné Blu-ray, DVD a aj hudobné CD. Sony sa od vydania PS4 v tomto ohľade zhoršilo.

Zatiaľ čo pri PS1 sa chválilo podporou hudobných CD, pri PS2 filmových DVD a pri PS3 podporou v tej dobe nových Blu-ray diskov, PS4 odmieta prehrávať hudobné CD. Rovnako PS4 Pro (ktoré navyše oproti podstatne lacnejšiemu Xboxu One S nezvládlo ani 4K Blu-ray) a bohužiaľ aj PS5… Je to neuveriteľné, ale je to tak. Sony má pritom svoju vlastnú audio divíziu a record label. Za mňa je to neprijateľný nedostatok. Chápem, že väčšina ľudí už hudobné CD nekupuje, ale neexistuje dôvod, prečo by sme mali ísť dozadu a mať v nových strojoch menej funkcii ako v starších.

Aby som bol ešte chvíľu negatívny, oproti ponuke Microsoftu mi pri PS5 chýba aj nejaká forma Quick Resume. Po hraní na Series S som si na túto novinku zvykol a častokrát ju využívam. Po tomto negatívne naladenom štarte už mám ale v podstate len dobré správy. Všetko ostatné na PS5 je totiž tak nejak super.

Ultra rýchle SSD v oboch spomínaných konzolách ma už prinútili zabudnúť na to, čo to vlastné sú načítavacie obrazovky a v prípade PS5 už som zabudol aj na to, že kedysi drvivá väčšina hier na konzolách bežala v 30 fps. Takmer všetky nové hry si dávajú za cieľ 60 fps pri minimálnom rozlíšení 1440p, čo vyzerá stále skvelo aj na 4K obrazovkách. Niektoré hry vám dajú na výber medzi módmi „výkon“ a „kvalita“. Prvý spomenutý mód mieri na 60 fps za cenu niektorých grafických kompromisov (nižšie rozlíšenie, menej post-processing efektov a tak podobne) a ten druhý naopak na 30 fps v plne natívnom 4K rozlíšení a v niektorých prípadoch aj s ray tracingom (napr. v Control Ultimate Edition).

Oproti novým Xboxom, si Sony pre PS5 pripravilo značne upravený ovládač. Ovládač pre PS5 už nenesie názov DualShock ale DualSense. Nemôžem si pomôcť, ale Sony sa svojim dizajnom ovládačov čoraz viac blíži práve Xboxu, čo je podľa mňa pre dobro veci. Robustnejšia stavba, širšie rukovete a lepšie triggery (L2, R2). Práve tu musím spomenúť asi najväčšiu novinku v podobe adaptívnych spúšťačov v L2 a R2. Vývojári môžu vo svojich hrách využívať túto featuru napríklad pre efekt zaseknutej spúšte na zbrani alebo sťaženého pridávania plynu v závodných hrách pri zmenách terénu. Možnosti sú nekonečné a zatiaľ najlepšie ich odprezentovala bezplatná hračka pred-stiahnutá v každom PS5 – Astro’s Playroom. Je absolútna povinnosť túto hru dohrať ak sa dostanete k PS5.

Čo mi však na novom ovládači vadí, je jeho výdrž batérie. Chápem, že má v sebe množstvo technológii od mikrofónu, dotykovej plochy, až po pokročilú haptickú odozvu, ale stále mi príde, že ho musím neustále nabíjať. Nabíjanie prebieha (rovnako ako pri Xbox Series) cez USB-C kábel, ktorý nie je súčasťou balenia, takže odporúčam s tým rátať a popredu si zakúpiť nejaký dlhší kábel.

Zmeny nájdete aj v uživateľskom rozhraní. Je to akési prekopanie interfaceu z PS4, ktoré do seba integruje PlayStation Store bez nutnosti otvárať separátnu aplikáciu, ako je tomu stále pri Xboxe Series S/X. Stačí prekliknúť do ľavej strany domovskej obrazovky a ste v obchode. Vítaná je aj možnosť rýchleho prístupu k vyhľadávaniu – stačí stlačiť trojuholník na ovládači a vyhľadať, čo potrebujete. Výsledky pochádzajú nie len z PS Store ale aj zo zoznamu nainštalovaných hier a aplikácii či jednotlivých systémových nastavení. To sa hodí, pretože najprv budete musieť všetko hľadať a postupne si zvykať.

PS5 môžem s čistým svedomím odporučiť (hlavne s postupným, aj keď pomalým, príchodom nových exkluzivít), ale je otázne, ako sa k nemu rozumne dostať. Ak ste ešte nepredobjednali, tak sa už tento rok určite nedočkáte a kupovať na bazároch od priekupníkov tiež nie je zrovna ideálne. Sony aj Microsoft pritom popredu hlásia, že problémy s nedostatkom konzol budú pretrvávať aj počas budúceho roka…

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!