DOJMY • Nový Xbox Store

Microsoft sprístupnil testovanie novej verzie Xbox One obchodu pre členov alpha, delta, beta aj omega Insider programu. Ako člen programu a používateľ alpha verzie firmvéru Xboxu One som tak aj ja mal možnosť vyskúšať si tento úplne nový Store. Čo sa v ňom zmenilo a aké mám z neho pocity? To sa dozviete v tomto stručnom dojmovom článku.

Zrejme najviditeľnejšia zmena oproti starému obchodu je kompletne prerobený dizajn aplikácie. Ten smeruje za moderným akrylickým, priehľadným vzhľadom, ktorý už poznáme z Windows 10 pod názvom Fluent dizajn. Ako zapadol do štruktúry Xbox Store? Krásne! Voči vzhľadu nemám najmenšie námietky a som rád, že sme sa konečne zbavili toho otrasne zastaralého vzhľadu podobného tomu z Windows 8.

Najpodstatnejšie je ale ako sa v obchode pohybuje. Najmä rýchlosť a prehľadnosť. Zatiaľ čo prehľad máte podstatne väčší ako pri predchádzajúcom dizajne (vidíte viac informácii naraz, bez nutnosti prehrabávať sa rôznymi obrazovkami), na rýchlosti by sa dalo ešte popracovať. Stále je nový Store rýchlejší ako jeho predchodca, ale niektoré občasné záseky stále neboli eliminované.

Zjednodušenie nákupov pre nostalgikov

Skvelá správa je, že nový Store umožňuje jednoduchší nákup spätne kompatibilných hier pre pôvodný Xbox a Xbox 360. V Store aplikácii, ktorú máte zrejme práve teraz nainštalovanú vo svojej konzole, ste museli pre nákup takéhoto titulu kliknúť na tlačidlo „Ukázať cenu“ a až vtedy ste videli koľko daná hra stojí. Následne ste boli nútený zaplatiť zaň kreditkou alebo PayPalom. Toto je minulosť. Ako môžete vidieť na fotkách, cenu spätne kompatibilných hier vidíte okamžite a platiť môžete aj s vašim zostatkom v Microsoft peňaženke.

Toto je jasný krok Microsoftu ku Xboxu Series X. Ten má ponúknuť takmer plnú kompatibilitu s X1, X360 a XONE hrami. Chýbať na ňom budú v podstate len hry vyžadujúce Kinect. Nakúpiť si takéto hry teda budeme môcť v pohodlí domova, priamo cez Microsoft Store. Navyše to otvára dvere všetkým prípadným zľavám hier z X1, X360 a XONE pre využitie s XSX.

Re-dizajn Xbox Store (alebo Microsoft Store, ako sa už obchod oficiálne nazýva aj na Xbox konzolách) ma milo prekvapil a ponúkol viac než len grafické zmeny. Do vydania Xbox Series X by mal byť sprístupnený pre všetkých používateľov Xboxu One.

Ospravedlňte prosím fotenie mobilom. Store na Xboxe One nepodporuje screenshoty.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!