Xbox 360 Store

Dnes umrel Xbox 360 Store (2005-2024)

AKTUALIZÁCIA 29.7. o 20:10: Xbox 360 Store je oficiálne nefunkčný. Z dashboardu konzol úplne zmizla kategória Store aj možnosť vyhľadávania pomocou Bingu.

Už len pár hodín nám zostáva na definitívne rozlúčenie sa s digitálnym obchodom pre Xbox 360. Microsoft ho totiž dnes, 29. júla 2024, nadobro uzatvorí. Je to tak aj posledná šanca nakúpiť hry, ktoré po tomto dátume zostanú zabudnuté v prepadlisku dejín. Existuje totiž množstvo hier, ktoré vyšli exkluzívne len na digitálnom Xbox 360 Store. Ide primárne o hry z programu Xbox Live Arcade – teda tzv. indie tituly od nezávislích vývojárov.

Okrem toho sa však po dnešku nebudeme môcť legálnou cestou dostať ani ku množstvu sťahovateľného DLC obsahu. Keby však mal človek vykúpiť všetok takýto obsah, utratí na Xbox 360 Store nepredstaviteľnú čiastku, keďže drvivé množstvo hier a DLC nie sú v zľave a predávajú sa stále za svoju pôvodnú plnú cenu. Platí to hlavne pre DLC.

Obrovský problém u nás, je mizerná ponuka nášho regionálneho slovenského X360 Storu. Nenájdete tu ani zlomok toho, čo ponúka napríklad ten britský alebo americký. Osobne som nakupoval najmä na sekundárnom USA konte. Hrať nakúpené hry budete potom môcť aj cez svoj hlavný slovenský profil. Nájdu sa však aj výnimky. Niektoré hry mi nešli cez Xbox 360 kúpiť a musel som si ich zaobstarať cez PC s pomocou VPN. Následne som ich dokonca musel aj dosťahovať na konzole s VPN, čo znamenalo nutnosť kúpy prémiového VPN klienta a tvorby dočasného Wi-Fi hotspotu. Celé to bolo šialene nepraktické, ale po tomto šaškovaní sa už hry normálne dajú spustiť aj bez VPN. Našiel som však jednu výnimku, ktorá sa nespustí dokonca ani cez nepretržité VPN pripojenie. Je ňou Ninety-Nine Nights II. Táto hra, podľa môjho podozrenia, sleduje región vášho Xboxu podľa optickej mechaniky a tomu VPN skrátka nepomôže.

Nakupoval som najmä hry, ktoré nie sú nikde inde ako na Xbox 360 Store (napr. Kinect hry, The Dishwasher: Dead Samurai, Happy Tree Friends, South Park hry a ďalšie menšie tituly) a hry, ktorých fyzické edície začínajú prudko narastať v cene (Spyro, Sonic z 2006, už spomínaný NNNII). Neopomenul som ani niektoré kostýmy pre avatara či dashboard témy. Koľko som napokon nechal peňazí v Xbox 360 Store? Viac ako by bolo zdravé…

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!