Projekt 2007 (2. časť)

Trvalo to dlhšie ako som pôvodne plánoval, ale konečne môžem pokračovať s misiou Projekt 2007. Nastali veľké zmeny. Minulé rozprávanie som zakončil tvrdením, že vám v tejto časti poviem ako bežia niektoré hry. Písal som taktiež, že je zrejme nejaký problém s RAMkami a preto som musel dočasne tú Geforce 8800 GTS vrhnúť a patrične „utopiť“ v mojom hlavnom systéme (6 jadier, 12 threads). Ani jedno z týchto tvrdení už neplatí.

Kamarát došiel ku mne so svojimi vlastnými DDR3 RAM (myslím že sú 2x2GB 1333MHz), skúšali sme všetky možné kombinácie a sloty… Nič z toho s úspechom. Buď sú v prdeli všetky sloty, niečo iné na základnej doske alebo blbne procesor. Naštval som sa a zamieril opäť na Bazoš. Tentokrát som hľadal set základná doska + procesor. Našiel som a hneď som aj musel kúpiť. 35 eur za základovku Gigabyte GA-M68MT-D3P s osadeným procesorom AMD Athlon II X4 635, čo je štvorjadro s taktom 2,90 GHz z roku 2009. Znova sme tak o niečo bližšie ku dobovej technológii ročníka 2007. Maximálna spokojnosť s nákupom ale trvala len do príchodu domov a prvotného otestovania.

Po vložení oboch spomínaných RAM, ktoré mi kamarát ponechal, počítač odmietal naštartovať. Zapol sa len ak bola pripojená len jedna RAMka a aj to musí byť v prvom slote. Druhý slot je tým pádom asi mŕtvy. Písal som predajcovi, ten mi povedal, že jemu išli oba sloty a do piatku mu to môžem vrátiť ak nebudem spokojný. Naštastie ale mám k dispozícii svoju 8GB RAM, takže si vystačím aj s jedným slotom. Uvidíme, či bude mať absencia dual-channel pamäte nejaký výrazný dopad na výkon.

Od včerajšieho večera mám teda funkčný systém Athlon II X4 635, 8GB RAM a NVIDIA Geforce 8800 GTS 512 MB. Po dlhom boji som dokonca dokázal nainštalovať aj Windows Vista! Musel som však vyhrabať prázdne DVD a inštaláciu spustiť cez to. O inštalácii cez USB moja základná doska nechcela ani počuť. Aký je teda aktuálny stav? Inštalujem všetky potrebné aktualizácie a ovládače. Bohužiaľ Windows Update mi ani Bohovi nechce fungovať, tak musím aktualizovať polo-manuálne; polo-automaticky, cez šikovný program WSUS Offline Update. Dúfam, že ďalšia časť bude čo najskôr a konečne sa spolu pozrieme na tie hry.

WSUS Offline Update v akcii
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!