ROZBOR • Red Dead Redemption II (PC)

Môj vzťah s Red Dead Redemption 2 je veľmi zložitý. Chcem ho milovať, ako mnohí iní hráči, no zároveň ma množstvom vecí vyslovene serie. To všetko som už ale popisoval v mojom komentári ku konzolovej verzii. Tento týždeň ale konečne vyšiel aj na PC. Hra je to samozrejme stále tá istá a tak všetko, čo bolo spomenuté v predchádzajúcom komentári platí. No, skoro…

PC verzia opravila jeden z mojich problémov. Otravné ovládanie jazdy na koňovi. Miesto neustáleho klikania tlačidla do rytmy cvalu kopít tu stačí dva krát stlačiť klávesu pre chod vpred a držať. Nádhera! Nemohlo to takto byť od začiatku? Podstatné je aj sľúbené zvýšenie frameratu a grafickej kvality. Okamžite po vydaní sa po internete rozšírili informácie o katastrofickom konzolovom porte s otrasným frameratom. Je to pravda? Veru musím povedať, že aspoň pre mňa, v žiadnom prípade. To samozrejme neznamená, že keď nemám problém ja, tak ho nemá nikto.

Vyzerá to tak, že problém majú zväčša majitelia grafických kariet od NVIDIE, čo nebýva zvykom. Poväčšinou to býva AMD, ktoré zaostáva. Red Dead Redemption 2 ale využíva grafické API Vulkan a v ňom sa AMD doslova vyžíva. Výkon Vulkanom poháňaných hier na AMD radikálne rastie oproti napr. DirectX 11. Vyzerá to teda tak, že NVIDIA podceňuje podporu Vulkanu vo svojich grafických ovládačoch. Môj stroj nie je už dlhšiu dobu žiadny zázrak modernej technológie a predsa zvláda RDR 2 na high detailoch v 1080p ľavou zadnou.

Zostava: AMD Ryzen 5 2600 @ 3,8 GHz / AMD R9 390 8GB / 16GB RAM

Na zostave, ktorú vidíte vyššie mi RDR 2 beží pri spomínaných grafických nastaveniach medzi 55 až 75 fps. Ja sa tak vážne nemám na čo sťažovať. Jedine na framerate v online zložke hry. Ten padá na všetkých možných zostavách. Rockstar bude musieť minimálne na chodu RDR Online poriadne zamakať. Z môjho pohľadu je ale singleplayerová časť hry v najlepšom poriadku. Ak máte GPU od NVIDIE, radšej by som počkal na technické aktualizácie, ktoré časom určite prídu. Ak ale hráte na AMD, nemali by ste mať pri zapnutom Vulkane žiadne veľké problémy.

Graficky je na tom RDR 2 na PC ešte o poriadny kus pred svojimi konzolovýni bratmi a pritom už tí sú neuveriteľne pohľadní. Jediné, čo by som ešte rád videl vylepšené, sú textúry zeme. Niektoré z nich sú nezvyčajne nevýrazné.

Kúpiť teda, či počkať? Osobne by som neriskoval (radšej ani v koži AMDčkára) a počkal na vydanie na Steame v decembri. Možno dovtedy vyjdu nejaké patche.

Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!