RECENZIA • Bonobo – Fragments

Simon Green, známejší pod menom Bonobo, je dnes už kultový skladateľ elektronickej hudby s dôrazom na ambientné prvky. Už viac ako 20 rokov je vo svojom obore jedným z top umelcov. Jeho štýl kombinuje elektronickú house hudbu s žánrom známym pod názvom „world music“ a pripomenúť vám môže iné elektro legendy – Caribou a Four Tet. Fragments je jeho siedmy štúdiový album a ponúka opäť porciu ľahkého elektro počúvania, ktoré si môže užiť naozaj každý. Aj ten, kto tento žáner zvyčajne nepočúva.

Aj tentokrát je tu presne to, čo by ste od Bonoba očakávali. Snivé tóny, jednoduché beaty a celkový podtón nesúci sa na akejsi vlne jemnosti. Žiadnu klubovú divočinu neočakávajte. Green na mnohých skladbách z Fragments spolupracoval s inými umelcami a výsledok je takmer vždy pozitívny. Nájdete tu dokonca aj feat. s Jojim, ktorý už dávno definitívne pokrčil a zahodil svoj charakter FilthyFranka z YouTube a sústredí sa plne na svoju kariéru v hudbe. Darí sa mu to, no nie je to môj štýl. Možno aj práve preto je pre mňa precítený, smutný song From You slabším bodom tohto albumu.

Okrem toho je ale Fragments príjemné počúvanie, ktoré funguje rovnako dobre ako nerušivá hudobná kulisa pri práci, aj ako album pre pozorné, kritické počúvanie. Vďaka podpore priestorového zvuku Dolby Atmos (aspoň teda na streamovacej službe Tidal) budete pri každom vypočutí jednotlivých piesní nachádzať nové detaily, ktoré ste si predtým možno nevšimli. Ja sám som si songy ako Shadows, Rosewood alebo Age of Phase už stihol pustiť minimálne štyrikrát. Stratil som už prehľad. To sa už skrátka pri hypnotickom štýle Bonoba občas stáva.

Celkovo ide o veľmi solídny počin s úžasnými, no aj niektorými menej zaujímavými, momentami. Niekomu môže koncom tohto 51 minútového albumu dochádzať trpezlivosť a iným to môže občas prísť, ako prílišná stávka na istotu. Bonobo robí Bonobo veci. Nič extra nového, avšak stále podarené.

Hodnotenie
Páčil sa vám článok? Zvážte podporu cez Patreon!
Become a patron at Patreon!